CHP’li Alban’dan cemevleri için kanun teklifi

CHP’li Alban’dan cemevleri için kanun teklifi

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, TBMM'ye kanun teklifi vererek, eşit yurttaşlık ilkesinin ve aynı zamanda demokrasinin gereği olarak, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını isted

A+A-

Alevilerin yıllardır verdikleri “Alevilik tanınsın, cemevleri yasal statüye kavuşsun” taleplerine hükümet nezdinde bir karşılık bulmazken, ulusal ve uluslararası mahkemelerin verdiği kararlarda uygulanmıyor. İstanbul ve İzmir  Büyükşehir Belediyelerinde verilen önergelerin, İzmir’de kabul edilip, İstanbul’da red edilmesine dönük tartışmalar devam ediyor.

CHP Milletvekili Mürsel Alban meclise bir önerge vererek, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını istedi. Cemevlerinin ibadethane statünün verilmesinin eşit yurttaşlık ilkesinin ve aynı zamanda demokrasinin gereği olduğunun vurgulandığı önergede şunlar yer aldı;

“Laiklik ile inanç özgürlüğü, insana dilediği inancı seçme ve yaşama hakkı tanır. Alevi-Bektaşi toplumu bu hakkı kullanarak, hiçbir kamu kurumundan icazet almadan, kendi istekleri ile  cemevlerini ibadethane olarak seçmişlerdir. Anayasamızda, uluslararası hukukta ve vicdanlarda cemevi ibadethane olarak kabul edilmiştir. Eşit yurttaşlık ilkesinin gereği olarak cemevleri ibadethanedir. Bu ilkeyi uygulamak siyasal iktidarın yasal bir zorunluluğudur.

Bu bakımdan Anadolu’nun her kesiminden, her yöresinden insanının bir arada olduğu ve temsil edildiği TBMM çatısı altında, toplumsal mutabakat içinde cemevlerine hakkı olan ibadethane statüsü verilmeli ve bu konu hukuki bir metne bağlanmalıdır”

(HABER MERKEZİ)

CHP’li Alban’dan cemevleri için kanun teklifi

CHP’li Alban’dan cemevleri için kanun teklifi

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.