CHP'li Özbolat'tan Bardakoğlu'nun açıklamasına tepki

CHP'li Özbolat'tan Bardakoğlu'nun açıklamasına tepki

CHP'li Özbolat'tan Bardakoğlu'nun açıklamasına tepki  CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Diyanet İşleri Başkanı...

A+A-

CHP'li Özbolat'tan Bardakoğlu'nun açıklamasına tepkiCHP'li Özbolat'tan Bardakoğlu'nun açıklamasına tepki
 
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun "Cami ile cemevini, Kabe ile Karbela'yı kıyaslamayın" şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, "Hiç kimsenin böyle bir derdi yok. Alevilerin hiç derdi yok. Cami ile cemevinin aynı olması mümkün mü? Bunları birbiriyle karıştırmamak lazım. İnsanların inançlarıyla uğraşmamak lazım" dedi.

Özbolat, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Alevilerin sayısal anlamda 20-25 milyon olduğunu ve bunun çok önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti. Alevilerin bugüne kadar sola yakın durduğunu ve Alevilerle ilgili bugüne kadar aslı astarı olmayan rivayetler ileri sürüldüğünü vurgulayan Özbolat, "İşin gerçeği Aleviler sistemle sürekli barışık olamamışlardır. Devletle ters düşmüşlerdir. Devlet kendisine koşulsuz biat eden, söylediklerinin tümünü harfiyen kabul eden toplulukları daha kolay yönetmiştir.

Aleviler öyle değil. Bir başkaldırının sembolü olarak anılmışlardır" diye konuştu.

Son günlerde Alevi yurttaşlara yönelik davetlerle ilgili soruya Özbolat, "Aleviler örgütlenmeye başlamıştır. Konfederasyonlar kurmuşlardır. Daha önce bu örgütlenmelere çeşitli mesafeler konuyordu, ancak artık mesafenin konulamayacağı örgütlülüğü görünce de 'Nasıl yakınlaşırım' hesabı yapılmaya başlandı" cevabına verdi.

AK Parti'nin Alevilere de el attığını ifade eden Özbolat, şöyle devam etti:

"Siyasi partiler 1980'den sonra kendilerine oy verecek olan insanlara yönelmiştir. Türk-İslam sentezini Türkiye'nin gündemine getirmiştir. Şimdi de Kürt-İslam sentezi diye bir yapı ortaya çıkartılıyor. AK Parti Kürt seçmenine yöneldi. DTP'yi zorluyor, Diyarbakır'ı alacağım diyor. Kürtleri kendi hanesine yazdı, şimdi Alevileri kendi hanesine yazmak istiyor. Onun için Parlamento'ya 3-4 Alevi kökenli yurttaşı milletvekili olarak aldı. Ancak yaptıkları bu çalışmalar Aleviler açısından kabul görmüyor. Ancak en azından el attı. Daha önce Aleviliği ağzına dahi almayan AK Parti, bunu sistemin içerisine almaya çalışıyor. Ama bu beyhude bir çaba. AK Parti ile Alevilerin dokusu birbirine uymaz. Bir samimiyet de yok. 6 yıllık iktidarları döneminde AK Parti Alevilerin istekleriyle ilgili tek bir adım atmamıştır".

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun "Cami ile cemevini, Kabe ile Karbela'yı kıyaslamayın" şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Özbolat, "Ben Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nu bugüne kadar aklı başında makul bir insan olarak bilirdim. Dünkü açıklamasıyla çelişki yarattığını düşünüyorum. Hiç kimsenin böyle bir derdi yok. Alevilerin hiç derdi yok. Cami ile cemevinin aynı olması mümkün mü? Bunları birbiriyle karıştırmamak lazım. İnsanların inançlarıyla uğraşmamak lazım. Sadece bir mezhebi açıklar biçimde görüş açıklamak Türkiye Müslümanlarının başındaki birine yakışmaz" şeklinde konuştu.

8sutun - 19 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.