Çiğli de Maraş Katliamı Anması Yapıldı

Çiğli de Maraş Katliamı Anması Yapıldı

Çiğli’de Maraş Katliamı Anması YapıldıPir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli Şubesi 23 Aralık 2007 Pazar Günü Saat...

A+A-

Çiğli’de Maraş Katliamı Anması YapıldıÇiğli’de Maraş Katliamı Anması Yapıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli Şubesi 23 Aralık 2007 Pazar Günü Saat 17:00 de Maraş katliamının 29. Yıldönümü nedeniyle bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Çiğli Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen anma, ülkemizde ve dünyada yitirdiğimiz devrim ve demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasını PSAKD Çiğli şube başkanı Türkan DOĞAN yaptı. Konuşmasında “Tarihte en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitlesel katliamlar olmuştur bu ülkede, ve aralık ayı ülkemiz tarihinde artık iki katliamla birlikte anılıyor.1978 Aralığındaki Kahramanmaraş katliamı ve 19 Aralık 2000 deki Cezaevleri Katliamı. Doğan konuşmasında, katillerin yargılanmadığını ifade ederek, Maraş katliamının tarihçesini anlattı. Doğan konuşmasında “Osmanlı döneminden bu güne kadar Alevilerin katline ferman sürekli hale gelmiştir. Örgütsüz bırakılmaya, zayıf düşürülmeye çalışılmıştır. Kültürleri, inançları, gelenekleri kabul görmemiştir. Biz örgütlenmediğimizde yaşadığımız yaşayacağımız her katliam bir sonrakinin provası olacaktır” Doğan, AKP Hükümetinin Aleviler üzerinden yürüttüğü politikaya da değinerek “Halkımızın katledilmiş tarihinden ders çıkarması gerektiğini ve üzerimizden yürütülen politikalara karşı durulması gerektiğini ifade etti.

Sonrasında konuşmacı Bilsen BAŞARAN “Maraş tan bir haber geldi” adlı kitabının tarihi belgelerle yazıldığını ifade ederek Maraş katliamında öldürülen halkın yaşadığı vahşeti, katledilişlerinden örnekler vererek anlattı.

Konuşmacı konuklardan Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümünden Yrd.Doç.Dr. Yılmaz TONBUL  eğitimde ailelerin rolü ve çocuklarımızı kültürümüze yakışır bir şekilde nasıl yetiştirebiliriz konularında bilgi verdi.

Çiğli’de Maraş Katliamı Anması Yapıldı

Bir diğer konuşmacı konuk Zeki BÜYÜKTANIR’dı. Büyüktanır, Anadolu toprakları üzerinde yüzyıllarca önce var olmuş olan savaşkan liderleri, önder nitelikteki halk isyancılarından Şeyh BEDREDDİN’i yad ederek, halkımızın kahramanlarını Pir Sultan Abdal’ı Bedreddin’i, Kubilay’ı unutmamamız gerektiğini ifade etti.
  
Maraş katliamını bire bir yaşayan canlı tanıklardan Ali Rıza TEKİN ise o süreçte Maraş’ta neler yaşadıklarını anlattı. Ve unutulmaması gerektiğini ifade etti
    
Maraş belgeselini gösteren Slayt gösteriminin hemen sonrasında “Ege’den Anadolu’ya Halk Sahnesi” Kanlı Maraş Elleri adlı oyunu sergiledi. Maraş katliamını anlatan oyun duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Çiğli’de Maraş Katliamı Anması Yapıldı

Daha sonra PSAKD Çiğli Şubesinin Semah Erkanı sahne aldı.Semah ekibinden sonra PSAKD Çiğli şubesinin müzik grubu Yaren Türküler sahne alarak türküler söyledi. Ayakta alkışlanan program sonrasında Dernek Yöneticileri halkı selamladılar ve PSAKD Çiğli şubesinin aynı zamanda kuruluşlarının 1. yılını doldurduğunu ve Pir Sultan Abdal’ın inancı ve bilinciyle çalışmalarına devam edeceklerini ifade ettiler.
 
500 kişinin katıldığı program saat 20.30 da ayakta alkışlanarak sona erdi.

23 Aralık 2007 - AHA - www.pirsultan.net

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.