Çocuklar Kimlere Emanet

Çocuklar Kimlere Emanet

Çocuklar Kimlere EmanetKocaeli"nde meslektaşı Hüseyin Cebe’yi öğrencilerin gözü önünde silahla öldüren...

A+A-

Çocuklar Kimlere EmanetÇocuklar Kimlere Emanet

Kocaeli"nde meslektaşı Hüseyin Cebe’yi öğrencilerin gözü önünde silahla öldüren öğretmen Necati Kumaş’ın akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle cezalandırılmayarak şartlı tahliye edilmesi kararı tepki çekti. Tepkiler ruh sağlığı yerinde olmayan bir kişiye öğretmenlik yaptıran Milli Eğitim Bakanlığı üzerinde yoğunlaştı.

Cebe ailesinin avukatı Kemal Özgül gerek hastane, gerekse kurulun raporlarını kabul etmediklerine değinip Kumaş’ın cinayeti tasarlayarak işlediğini öne sürdü. Avukat Sebahat Gençtarih Cebe “Sanığın cinayet esnasında akli dengesinin yerinde olduğundan esasla karar verilmesini istedik” dedi.

‘DÖRT AYDIR TEK BAŞIMA BUNALDIM’

Duruşma esnasında tutuklu sanık Necati Kumaş kararın bir an önce verilmesini istedi. Kumaş, “Hapishanede dört aydır tek başıma kalıyorum. Bunaldım” dedi. Kumaş’ın avukatı Himmet Kuşçu, “paranoyik sendrom” olarak bilinen hastalığın kişide geçici süreli istem dışı davranışlara neden olduğunu belirtti. Kuşçu,  “Müvekkilimin tutukluluğu devam ettikçe tedavisi güçleşmektedir. Raporları yorumlarken tıbbi tabirlerin izahının göz önünde bulundurulması gerekir” diye konuştu.

‘HAKİM DEĞİL HEKİM KARARI UYGULANDI’

Mahkeme, sanığın cezai ehliyetinin bulunmadığına ve atılı suçtan tahliyesine ancak serbest bırakılmayarak koruma ve tedavisinin yapılması için yüksek güvenli bir hastanede tedavi altına alınmasına karar verdi. Dava sonrası avukatlar Kemal Özgül ve Sebahat Gençtarih Cebe mahkemenin kararına ilişkin olarak Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti. Özgül, “Bir kişinin akıl hastası olup olmadığını hekimler tespit eder. Sanık üzerindeki tespitini mahkemeye verir, kararı hakim verir. Burada hâkim kararı değil hekim kararı uygulanmıştır” diye konuştu.

‘KARARI KABUL ETMİYORUZ’

Eğitim-Sen Gebze Şube Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kaya kararı kabul etmediklerini belirtip, “Hüseyin Cebe yıllarca öğretmenlik yaptı. Madem Kumaş’ın akli dengesi yerinde değil, Milli Eğitim de Kumaş’ı çalıştırdığı için cezalandırılmalı” diye konuştu.

DTP Gebze İlçe Başkanı Engin Güleser ise “Ergenekon’un bir örneği” diye tanımladığı karar üzerine şunları söyledi: “Bu karar bir kere daha hukukun, hak ve özgürlüklerin olmadığının bir göstergesidir. Bu ülkede faili meçhul cinayetler aydınlanmadıkça, çeteciler ve darbeciler yargılanmadıkça demokrasi yerleşemez. Devletin okullarında herkesin çocuğu okuyor. Milli Eğitim Bakanı okulları taramalı, benzer durumdaki öğretmenleri araştırmalıdır. Bunun (Necati Kumaş) gibi kaç öğretmen var?”

AKTAN USLU / BİRGÜN - 19 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.