Çöp tesisine karşı direniş

Çöp tesisine karşı direniş

Çöp tesisine karşı direniş Aylardır topraklarının kirletilmesine karşı mücadele eden Narlı köylülerine jandarma saldırdıKahramanmaraş’ın...

A+A-

Çöp tesisine karşı direniş Çöp tesisine karşı direniş

Aylardır topraklarının kirletilmesine karşı mücadele eden Narlı köylülerine jandarma saldırdı

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi Narlı Ovası’nda kurulacak olan ‘Katı Atık Depolama Tesisi’nin yapım çalışmalarını engellemeye çalışan bölge halkına, jandarma müdahale etti.

Vatandaşlık ödevi

Narlı Araptepe Mevkii’nde kurulacak olan Katı Atık Depolama Tesisi’nin ulaşım yolu çalışmalarının başladığını duyarak dün sabah saatlerinde bir araya gelen halk, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmaları durdurmak üzere eyleme geçti. Söz konusu alanda ne çimento fabrikasına ne de 8 belediyenin çöplerinin döküleceği katı atık depolama tesisine izin vermeyeceklerini belirten yöre halkı, bu konuda her türlü bedeli ödemeye hazır bir kararlılıkta eylemlerini sürdüreceklerini de ifade etti. Yaşadıkları çevreye sahip çıkarak “vatandaşlık ödevlerini” yerine getirdiklerini söyleyen halk, aynı hassasiyetin yetkililer tarafından da gösterilmesini talep etti. Ali Uspak adlı 75-80 yaşlarında bir vatandaş, “Kurtuluş Savaşı’nda biz bu topraklarda yaşayabilmek için savaştık. Fransızların yapamadığını yaparak çimento ve çöple bizi öldürmeye çalışanlara karşı bu topraklar için yine savaşırız. Bugün de onun için buradayız” diye konuştu.

Jandarma saldırısı

Olay yerine yığınak yapan jandarmanın, iş makinelerini çalıştırmamakta kararlı olan halka müdahalesi sert oldu. Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kitleye müdahale eden jandarma, 15-20 vatandaşı yaka paça gözaltına aldı. Askerin biber gazı ve coplarla müdahale ettiği vatandaşlar arasından bir kişinin, aldığı darp sonucu hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Öğle saatlerine doğru civar köylerden vatandaşların ve çevre örgütlerinin temsilcilerinin de katılımıyla sayıları 300-400’ü bulan kitle, yeniden iş makinelerinin çalışmaya başladığı alana yönelerek çalışmalara izin vermeyeceklerini belirtti. Gösterilen kararlı direniş karşısında sert tutumunu sürdüren jandarma ve halk arasında bir uzlaşma sağlamak amacıyla diyaloga giren Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Ernail Keleş’in girişimleri de sonuçsuz kalınca, jandarmanın ikinci kez müdahalesi gecikmedi. Yine biber gazı ve cop kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalışan jandarma, 5 vatandaşı daha gözaltına aldı.

Yaşam alanlarında çöpe asla müsaade etmeyeceklerini kesin bir dille ifade eden köylüler, Kahramanmaraş-Gaziantep-Narlı Karayolu’nu trafiğe kapatarak yeniden direnişe geçtiler. Yaklaşık bir buçuk saat süren trafiğe kapatma eylemi, askerin müdahale uyarılarına karşın sürdürüldü. Daha sonra olay yerine gelen Pazarcık kaymakamı da halkı ikna etmeye çalıştı. Gözaltına alınan vatandaşların serbest bırakılması ve çalışmaların durdurulması koşuluyla eylemi sona erdiren köylüler olaysız şekilde dağıldılar.

Öğleden sonra gözaltına alınan 5 vatandaş olay yerinde serbest bırakılırken, aralarında Şıho Lama, Ayşe Lama, İbrahim Önen, Elif Önen, Mehmet Turbak, Esmer Turbak, Filiz Oruk ve Melike Uspak’ın da bulunduğu sabah saatlerinde gözaltına alınan ilk grup da savcılığa verdikleri ifadenin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

Kahramanmaraş / EVRENSEL  - 6 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.