Çorum Katliamı lanetlendi: Unutmayacağız ve mıh gibi aklımızda tutacağız yaşattıklarınızı!

Çorum Katliamı lanetlendi: Unutmayacağız ve mıh gibi aklımızda tutacağız yaşattıklarınızı!

PİRHA -Aleviler, bugün Çorum'da 40 yıl önce yapılan katliamı protesto edip, faşist saldırıda öldürülen 57 canı andı. Burada bir açıklama yapan ABF Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, "Unutma

A+A-

Çorum’da 1980’nin Mayıs – Temmuz aylarında gerici-faşistlerin Alevi yurttaşlara saldırısının ve katliamın 40. yılı bugün. 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Çorum’da çatışmaların yaşandığı meydanda hayatını kaybedenleri andı.

Kurumlar adına açıklama yapan ABF Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, “Unutmayacağız ve mıh gibi aklımızda tutacağız yaşattıklarınızı! Adalet istiyoruz; hem de, ulu divana bırakmadan; bu dünyada” dedi. 

“ÇORUM’DA YAŞANAN OLAYLAR TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK DÜŞMÜŞTÜR”

Gerici-faşistlerin saldırısında hayatını kaybeden 57 yurttaş için bir dakikalık saygı duruşu sonrasında Alevi kurumları adına ortak açıklamayı okuyan ABF Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, “40 yıl önce Çorum’da yaşanan olaylar tarihe kara bir leke olarak düşmüştür. Ayrımcı politikalar, yayınlanan nefret dolu bildiriler ve haberlerle yaratılan kışkırtmalar sonucu Alevilere yönelik saldırılar başlamış; ”Kana kan intikam” sloganlarıyla yapılan ırkçı saldırılar sonucu 57 canımız katledilmiştir” ifadelerini kullandı. 

“40 YILDIR BU POLİTİKALARDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK”

Güzelgül “Bugün, tam 40 yıl sonra, Alevi toplumu için asıl acı olan şudur ki; 40 yıldır bu politikalarda değişen hiç bir şey yok! Ayrımcılık, nefret, yok sayma, asimile etmeye zorlama hala sürüyor! Diğer yandan, ülkemizde nefret suçları yargılanmıyor! Adalete, yapılanın üstünü örtmek olarak uygulanıyor! Devlet her katliamdan sonra, üç maymunu oynuyor! Oysa biliyoruz ki, nefret suçları unutuldukça da, siyasette, toplumda nefret dili davranışları sürüp gitmektedir” diye konuştu.

“ADALET İSTİYORUZ!”

“Politikalarınız ne olursa olsun! Bizler, emek, özgürlük, eşitlik ve daha güzel bir dünya düşü için; “ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil” diyerek; ten verenleri unutmayacağız. Unutmayacağız! Ve mıh gibi aklımızda tutacağız, yaşattıklarınızı! Adalet istiyoruz; hem de, ulu divana bırakmadan; bu dünyada” diyerek şöyle devam etti:

“40 YIL SONRA ÇORUM’DAN SESLENİYORUZ”

“Son olarak, Çorum katliamın 40’ncı yıl dönümünde, buradan Çorum’dan bir kez daha seslenelim: Çorum katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların katliamın unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Devlet ve iktidarlar; toplumsal barışı sağlamak, demokratik topluma ulaşabilmek için; “Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun” demek yerine; aksine, Bu katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu katliamların hesabı sorulana kadar; İnançlar, halklar eşit yurttaş haklarına kavuşana kadar; gerçek bir toplumsal barış sağlanana kadar Bizler asla unutmayacağız, unutturmayacağız.”

PİRHA/ÇORUM

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.