Çorum katliamında hayatını kaybedenler anıldı!

Çorum katliamında hayatını kaybedenler anıldı!

Çorum olaylarında hayatını kaybedenler anıldı!1980 yılında Çorum'da yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için anma töreni...

A+A-

Çorum olaylarında hayatını kaybedenler anıldı!

1980 yılında Çorum'da yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için anma töreni düzenlendi

Çorum’da 1980 yılında yaşanan ve “Çorum Olayları’’ olarak bilinen olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için anma töreni düzenlendi. Kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşu örgütleriyle olaylara şahitlik edenler, Bahabey Caddesi’nde toplandı.

Aralarında Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel’in de bulunduğu yaklaşık 600 kişilik grup, çeşitli sloganlar atarak ve pankartlar taşıyarak, Gazi Caddesi üzerinden Saat Kulesi kadar yürüdü.

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Öker, Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için önceki gün Sivas’a gittiklerini belirterek, törende yaşananları eleştirdi. Öker, “Bu ülkeyi kandan beslenenlere bırakmamak için, katliamları yapanların yakasına yapışmalıyız” dedi.

Haberturk.com - 04 Temmuz 2011 Pazartesi

 

Çorum katliamında yaşamını yitirenler anıldı

ÇORUM - Çorum katliamı dün Çorum’da gerçekleşen yürüyüş ve anma etkinliği ile protesto edildi.

Yaşamını yitirenleri anmak amacıyla düzenlenen yürüyüşe katılmak için gelenler sabah saatlrinden itibaren itibaren Bahabey Caddesinde bulunan Cumartesi Eski Pazar’da toplandı. “29 MAYIS – 4 TEMMUZ 1980, Unutmadık unutmayacağız” pankartının açıldığı eylemde kitle saat Kulesi önüne yürüdü.

Saat kulesi önünde yapılan saygı duruşunun ardından Çorum Alevi Kültür Derneği Başkanı Nurettin Aksoy, Çorum'u kana bulayanların açığa çıkarılıp yargılanmasını talep etti.

Etkinliğin ortak metnini KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk okudu. Öztürk, "Amacımız kabuk bağlamış yaraları kaşımak değil, bu katliamların neden ve sonuçlarını her kesimin gözünden ortaya koyarak bir daha benzer olayları tezgahlamaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmaktır" dedi.

Yaşanılmış acılardan habersiz, tepkisiz, duyarsız bir toplum yaratıldığını ifade eden Öztürk, bilmemenin kaybetmek olduğunu, cahil insanın kolay kandırıldığını ve bu tür insanların maşa olarak kullanılmaya müsait olduğunu söyledi.

KESK Dönem Sözcüsünden sonra Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker’de yaptığı kısa konuşmada, Sivas'ta yapılan anma sırasında gerçekleşen polis saldırısını kınayarak Valinin tavrını protesto etti.

FOTO GALERİ >>>

Öker, “Çorum şehitlerini anmak amacıyla burada bir araya geldik ve başka şansımızda yok. Bu ülkeyi kan emicilere bırakmamak ve halkların kardeşçe yaşamasını sağlamak için bir aradayız. 30 yıl önce katliamın ardında ABD, faşist Kenan Evren vardı. Bu katliamlarla birbirimizin acısını sahiplendik. Alevi Sünni herkesi birlikte olmaya davet ediyoruz" dedi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise “Ne zaman ki bu kentte katliamda yaşamını yitirenlerin heykelleri meydanlara dikilirse o zaman görevimizi yapmış sayılırız. Burada Çorum halkının vicdanlarına sesleniyorum. Eşitlik ve özgürlük isteyenler, eşit yurttaşlık isteyenler hani nerdesiniz? Bu diyanet kalkmadığı sürece Türkiye’de barış ve kardeşlik olmayacaktır. Bunlar Hitlerden, Nazilerden daha acımasız davranıyorlar. Biz Madımak’a, Çorum’a gitmeye devam edeceğiz. Çünkü hala yanıyorlar" şeklinde konuştu.
 
Atılım - 04.07.2011   -  Fotoğraflar : Yılmaz Kızılırmak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.