Çorum Katliamı’nın 40’ıncı yılı; DAD Ankara Şube’den açıklama

Çorum Katliamı’nın 40’ıncı yılı; DAD Ankara Şube’den açıklama

Çorum Katliamı 40'ıncı yılında. DAD Ankara Şubesi katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, "Çorum Katliamı 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırım

A+A-

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, 27 Mayıs 1980’de başlayıp 4 Temmuz tarihine kadar devam eden ve 57 Alevi canın yaşamını yitirdiği, 300’ünün de yaralandığı Çorum Katliamı’na ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada ,”27 Mayıs günü Gün Sazak’ın öldürülmesini bahane eden sivil faşistler “Kana kan intikam- Kanımız aksa da zafer İslam’ın” diyerek sokağa inip Çorum’da halka saldırmaya başlamıştır” denilerek, şunlar kaydedildi:

“Sürekli kargaşanın yaşandığı Çorum’da 1 Temmuz’a kadar yer yer saldırılara çatışarak, direnerek cevap veren Çorum halkı ve sol güçler, 2 Temmuz’daki sokağa çıkma yasağına kadar direnmiştir. 2 Temmuz’da sokağa çıkma yasağına rağmen sivil faşistler sokakta istedikleri gibi hareket edip önceden belirledikleri Alevilerin ve sol görüşlü kişilerin evlerine girip canlarımızı katletmişlerdir.”

“ÇORUM KATLİAMI’NA ‘ÇORUM OLAYLARI’ DEMEK HAKİKATİN ÇARPITILMASIDIR”

Çorum Katliamına “Çorum olayları” demek hakikatin çarpıtılması olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

“Çünkü 1980 yılında Çorum’da yaşananlar düpedüz devlet gözetiminde bir katliamdır. 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırımına dönüşen bir katliamdır. Her Alevi katliamında olduğu gibi Çorum Katliamı’nda da inançsal, fiziksel, kültürel, ekonomik soykırım sürecine tabi tutularak yaşam alanlarından kopartılan Aleviler sığındıkları yerlerde inançlarından, dillerinden, kültürlerinden uzaklaştırılıp kaba bir asimilasyon sürecine itilmişlerdir. Her katliam sonrası Aleviler hem canlarını, hem mallarını, hem de inançlarını kaybetmeyle yüz yüze kalmışlardır ve devlet her katliam sonrasında olduğu gibi demografik yapıyla oynamış, Türk İslam sentezi çerçevesinde Sünnileştirme projesini hayata geçirmiştir. Çorum’u da, Ortaca, Maraş, Sivas ve Malatya’da olduğu gibi Alevilerden arındırmaya çalışmıştır. Çorum’da katledilen canlarımızı, katliamın 40’ıncı yılında saygıyla anıyoruz. Hakk aşkına, Hakk’a yürüyen canlar için özümüz dardadır.”

PİRHA/ANKARA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.