Çorum'da "Abdal Musa Birlik Cemi" düzenlenecek

Çorum'da "Abdal Musa Birlik Cemi" düzenlenecek

Çorum'da "Abdal Musa Birlik Cemi" düzenlenecekABDAL MUSA BİRLİK CEMİ 31 EKİM'DE Alevi Kültür Merkezi tarafından Abdal...

A+A-

Çorum'da "Abdal Musa Birlik Cemi" düzenlenecekÇorum'da "Abdal Musa Birlik Cemi" düzenlenecek

ABDAL MUSA BİRLİK CEMİ 31 EKİM'DE

Alevi Kültür Merkezi tarafından Abdal Musa Birlik Cemi düzenlenecek. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy, Başkan Yardımcısı Muharrem Yıldız ve Sayman Abdullah Tunç, dün Gazetemizi ziyaretleri sırasında 31 Ekim Cumartesi günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda cem düzenleneceğini bildirdiler.

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy (Dede), Abdal Musa’nın Alevilerin önde gelen büyüklerinden olduğunu, Alevi köylerinde yüzyıllardır uygulanan ve günümüzde kentlerdeki cemevlerine taşınan bir diğer Alevi ibadetinin Abdal Musa Kurbanı/Cemi veya Birlik Kurbanı/Cemi olarak adlandırıldığını belirterek şunları söyledi:

“Yılın ilk ibadeti Abdal Musa Birlik Cemi’dir. Temizlenmenin, barışın, arınmanın simgesi olan Abdal Musa Birlik Cemi’nde rıza lokması yenir. Hasat mevsimi bittikten sonra kışa girerken yılda bir kez düzenlenir. Abdal Musa Cemi için ileri gelenler toplanır ve zamanını belirler. Cem zamanının topluma iletilmesi, gerekli para veya yiyeceklerin toplanması, kurban ve lokma hazırlıklarının yapılması şeklindeki hizmetleri görevlendirilen kişiler yapar. Bu tür ibadetlere maddi-manevi katılım bir Alevi için büyük önem taşıdığından herkes var gücüyle Abdal Musa Kurbanı’na katkıda bulunur. Kurbanlar kesilerek kazanlarda etli pilav pişirilir. Lokma hazır olunca halka dağıtılır. Yenmeden önce herkese verildiğinden emin olunur ve dede duasıyla lokma yenir.

Abdal Musa Cemi’nin bir diğer adı olan, Birlik Cemi onun toplumda birlik ve beraberliği sağlama işlevini de açıkça göstermektedir. Diğer Alevi ibadetlerinde de olduğu gibi bu ibadetin de sosyal işlevi bulunmaktadır. Sadece ibadet yapılmış olmakla kalmayıp, toplumun içinde varolan küçük-büyük sorunlar da bu sırada çözümlenmektedir. Bu durum o toplumun sağlıklı içyapısını koruma ve sürdürebilmesinde önemli rol oynamaktadır” dedi.

KAYNAK: Corumhaber.net - 28 Ekim 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.