Çorum'da 'sus' baskısı

Çorum'da 'sus' baskısı

Çorum'da 'sus' baskısıÇorum Ensar Vakfı Başkanı Z.İ.’nin cinsel istismar suçundan tutuklanmasının ardından kurslara...

A+A-

Çorum'da 'sus' baskısıÇorum'da 'sus' baskısı

Çorum Ensar Vakfı Başkanı Z.İ.’nin cinsel istismar suçundan tutuklanmasının ardından kurslara katılan kızlara konuşmamaları yönünde baskı oluştuğu iddia edilirken, Z.İ.’yi suçlayan kızlardan biri ifade değiştirdi

Çorum Ensar Vakfı Şube Başkanı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Z.İ.’nin (52) cinsel istismar suçundan tutuklanmasından sonra kentin muhafazakâr çevreleri sessizliğe büründü. Vakfın kurslarına katılan genç kızlar ile aileleri üzerinde “mahalle baskısı” oluştuğu belirtilirken, mağdurlardan E.G.’nin, Z.İ.’nin kendisini taciz ettiğine ilişkin ifadesini değiştirdiği öğrenildi.

Z.İ.’nin tutuklanmasından sonra kapısına kilit vurulan Ensar Vakfı Şubesi’ne dün de yöneticilerin gelmemesi dikkati çekti. Yoksullara, kullanılmış giysilerin parasız olarak dağıtıldığı vakfa ait Hayır Çarşısı adı verilen bölümün de tutuklamadan sonra hiç açılmadığı belirtildi.

Z.İ. ile ilgili soruşturmanın başlatılmasının ardından valiliğin talimatı ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme İl Müdürlüğü yetkilileri ile uzmanlarının vakıfta inceleme yaptıkları öğrenildi. Çalışmanın, vakfın faaliyetlerine katılan çocuk ve gençlerin içinde psikolojik desteğe ihtiyacı olanların tespit edilmesi için yapıldığı ifade edildi. Olayın kamuoyuna yansımasını sağlayan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Büro Yönetimi Bölümü öğrencisi Ö.Y. (21) ise dün de ortaya çıkmadı.

Çorum’da ifade veren kızlar ile kurslara katılan diğer öğrenciler üzerinde, konuşmamaları yönünde “mahalle baskısı” kurulduğu konuşuluyor. Çimento Camii imamının kızı E.Y. ile birlikte cinsel istismara maruz kaldığı yönünde ifade veren E.G.’nin, Z.İ’nin kendisini taciz ettiğine ilişkin ifadesine değiştirdiği öğrenildi. Garaj Camii imamının kızı olan E.G.’nin ikinci ifadesinde, Z.İ. ile Ö.Y. hakkındaki dedikoduları duyduğunu, ancak kendisine yönelik bir tacizin olmadığını belirttiği kaydedildi.

Siyasi ilişkileri güçlü olduğu öne sürülen Z.İ’nin adının, AKP’nin 2009 yerel seçimindeki muhtemel belediye başkan adayları arasında geçtiği ileri sürüldü.

Bu arada, Kocaeli gazetesi yazarı Abdullah Karagöz, dünkü yazısında, Z.İ’nin Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde öğretmen olarak görev yaptığı dönemde de yine cinsel istismar suçu işlediği gerekçesiyle önce Gölcük’e, oradan da başka bir yere sürüldüğünü iddia etti.

Siyasi ve ticari ilişkiler var

Çorum Eğitim-Sen Şube Başkanı Halil Özbent de olayı şöyle değerlendirdi: “Z.İ. sıradan bir öğretmen değil. AKP’ye de yakınlığı ile bilinen, Çorum’daki muhafazakâr kesimin kalbur üstü insanlarından birisi. Yerel gazetedeki yazılarıyla ve vakıf faaliyetleri ile siyasi çalışma yapan ve halkı düşünceleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışan biriydi. Milli Eğitim Müdürlüğü, tutukluluk olduğu için yasal olarak Z.İ.’yi açığa aldı. Bunun dışında valilik bu vakfın faaliyetleri ve iddialarla ilgili ciddi bir soruşturma başlatmalı. Vakfın belediye ile olan ilişkileri de ortaya çıkarılmalı. Finansmanlarını nereden sağlıyorlar tespit edilmeli. Konunun açıkça tartışılması engellenmeye çalışılıyor. Çünkü ortada siyasi ve ticari ilişkiler içinde olan insanların oluşturduğu bir yapı var.”

Aydın Hasan / MİLLİYET - 12.08.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.