Çorum'un 29. yıldönümü

Çorum'un 29. yıldönümü

Çorum'un 29. yıldönümüÇorum’da 4 Temmuz 1980’de ülkücülerin sol görüşlü ve Alevi yurttaşların...

A+A-

Çorum'un 29. yıldönümüÇorum'un 29. yıldönümü

Çorum’da 4 Temmuz 1980’de ülkücülerin sol görüşlü ve Alevi yurttaşların oturduğu Milönü Mahallesi’ne saldırısında ölen 100’ün üzerindeki yurttaş anıldı. Binlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği katliamın üzerinden 29 yıl geçti.

Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler bugün düzenlenen törenlerle anılacak

‘Acıdan ders çıkaralım’

ÇORUM - Çorum’da 4 Temmuz 1980’de ülkücülerin sol görüşlü ve Alevi yurttaşların oturduğu Milönü Mahallesi’ne saldırması sonucu 100’ün üzerinde yurttaşın öldüğü, yüzlercesinin yaralandığı, binlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği katliamın üzerinden tam 29 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler bugün Çorum’da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak.

Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren olaylar arasında yer alan Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler için ilk tören bugün saat 12.30’da Saat Kulesi Meydanı’nda yapılacak. Saat 13.00’de Çorum Devlet Tiyatro Salonu’nda bir panel düzenlenecek. Panele Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Yol TV’den Haydar Aygören ve avukat Sadık Eral konuşmacı olarak katılacak. Hımıroğlu köyünde verilecek “Canlar Yemeği”nin ardından saat 18.00’de Çorum Alevi Kültür Merkezi’nde lokma dağıtılacak.

Anma törenleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen avukat Eral, katliam tarihinin Çorum’da “Barış ve Kardeşlik Günü” ilan edileceğini açıkladı.

Birlik çağrısı yapıldı

Katliamda kendisinin de ağır yaralandığını anlatan Eral, “Çorum olayları, dış güçlerin ortaya koyduğu bir provokasyondur. Olaylar Türkiye’yi 12 Eylül darbesine getirmek için planlanmıştır. Bazı çevreler ‘bu olayları gündeme getirmekte ne yarar var, unutalım gitsin’ diyorlar. Fakat yaşanılan bu acı olayları unutmak yerine bir daha yaşanmaması için ders çıkarmalıyız” dedi. Alevi Kültür Merkezi Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, “acıyı bay eyledik” temasıyla hazırlanan etkinliklere destek verdiklerini belirterek, “Bu topraklarda bir daha Maraşlar, Sivaslar, Çorumlar olmasın diyoruz. 18 bin âlemi 72 millete aynı nazarla bakan bir felsefenin insanları olarak bütün Çorumluları bu birlik gününde el ele, kol kola olmaya çağırıyoruz. Gelin canlar bir olalım” diye konuştu.

SEYFETTİN METE / Cumhuriyet 04.07.2009

İLGİLİ HABERLER:

Çorum Katliamı ( Mayıs - Temmuz 1980 )

Saat Kulesi'nden "Barış Güvercini" 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.