Cuma hutbesinde Kerbela dersleri

Cuma hutbesinde Kerbela dersleri

Cuma hutbesinde Kerbela dersleriCuma günü camilerde okutulacak hutbede, Kerbela olayı için “Keşke olmasaydı” ifadesiyle “Bu...

A+A-

Cuma hutbesinde Kerbela dersleriCuma hutbesinde Kerbela dersleri

Cuma günü camilerde okutulacak hutbede, Kerbela olayı için “Keşke olmasaydı” ifadesiyle “Bu olaydan gereken dersi çıkarmalı, ihtilaflarımızı tefrikaya dönüştürmemeli, tefrikanın nelere sebep olabileceğini gözönünde bulundurmalıyız” dendi.

ANKARA - Muharrem ayı nedeniyle cuma günü camilerde hutbe okutulacak. Ankara Müftülüğünce hazırlanan, “Muharrem Ayı” konulu hutbede, Muharrem ayının, Hz. Muhammed’in hadislerinde “Allah’ın ayı” olarak tanımladığı ve Mekke’den Medine’ye hicretin bu ayda gerçekleştiği belirtildi.

Bu ayın hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edildiği ifade edilen hutbede, “Aşure Günü” adı verilen Muharrem ayının onuncu gününde, Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiği, Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulduğu, Hz. İbrahim’in Nemrut’un ateşinden korunduğu, Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuştuğu ve Hz. Musa ile İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden kurtulduğunun rivayet edildiği kaydedildi.

“Bu ayın 9, 10 ve 11. günlerinde tutulan oruçların faziletiyle ilgili olarak sahih hadisler bulunduğu” ifade edilen hutbede, bu günlerde aşure pişirmek, sadaka vermek gibi geleneklerin sosyal dayanışmayı ve kardeşliği pekiştirdiği belirtildi.

Ayrıca, İslam tarihinin en üzücü olaylarından biri olan Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin Muharrem ayında gerçekleştiği belirtilen hutbede, şunlar kaydedildi:

“Bu olay bütün Müslümanları üzmüştür. ‘Keşke olmasaydı’ diye temenni ettiğimiz bu olaydan gereken dersleri çıkarmalı, ihtilaflarımızı tefrikaya dönüştürmemeliyiz. Tefrikanın nelere sebep olabileceğini ve kimlerin işine yarayacağını daima göz önünde bulundurmalıyız. Unutmayalım ki, tarih ibret almak içindir ve en iyi hakemdir ve yine unutmayalım ki, Ehl-i Beyt, bütün Müslümanların ortak değeridir. Müslümanlar bir vücut gibidir. Ortak değerlerimizle ayakta durur, onlarla hayat buluruz.”

AA - NTV - 15 Ocak 2008 Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.