Cumhurbaşkanı Gül'den türban'a onay

Cumhurbaşkanı Gül'den türban'a onay

Cumhurbaşkanı Gül'den 'türban'a onayCumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtülü eğitime serbestlik...

A+A-

Cumhurbaşkanı Gül'den 'türban'a onayCumhurbaşkanı Gül'den 'türban'a onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtülü eğitime serbestlik sağlayan anayasa değişikliğini onayladı.

Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören 5735 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.
 
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı kanun, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. 

5735 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
 
Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.
 
Anayasa'nın, "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'inci maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.
 
"Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı değil
 
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nin yazılı açıklamasında, kanunla ilgili olarak yapılan incelemede, Anayasanın 10'uncu ve 42'nci maddelerine eklenmesi öngörülen hükümlerin, Anayasa'da zaten var olan hükümleri daha ayrıntılı bir şekilde tavzih ve teyit etmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesini ve eğitim ve öğrenim hakkını güçlendirmeyi hedeflediğinin anlaşıldığı belirtilerek, "İncelenen kanunla yapılan düzenlemeler hukukun genel ilkelerine, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve Anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulunmamıştır" denildi.
 
Kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan dört siyasi partiden üçünün desteğine ve milletvekillerinin geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bunun genel seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak yüzde 80'ine tekabül ettiğine dikkat çekilerek, çeşitli kamuoyu araştırmalarında da sorunun çözümü konusunda genel bir eğilimin ortaya konduğunun görüldüğü belirtildi.
 
Kanuna ilişkin tartışmalar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanlığına iletilen görüşler sebebiyle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konunun uzmanlarıyla görüştüğü ve konunun her yönüyle değerlendirilmesi için ayrıntılı incelemeler yaptırdığının altı çizilen açıklamada ayrıca, sorunun çözümüne yönelik olarak bazı sivil toplum kuruluşlarınca getirilen alternatif önerilerin değerlendirildiği belirtildi.
 
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Sayın Cumhurbaşkanımız, meselenin Anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyi niyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir.
 
"Bazı vatandaşlarımızın endişelerini anlayışla karşılamak gerekir"
 
Ancak, kanunların yayımlanması için Anayasanın 89'uncu maddesinde öngörülen süre içinde söz konusu girişimlerden bir sonuç alınamayacağı anlaşılmıştır. Bu sebeplerle, anılan kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu ve 104'üncü maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
 
Bununla birlikte, bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
 
Sayın Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda azami hassasiyet ve özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır. Ayrıca, diğer temel hak ve hürriyetleri güçlendirecek düzenlemelere hız kazandırılması ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin gerektirdiği reformlara öncelik verilmesi de Sayın Cumhurbaşkanımızca gerekli görülmektedir."
 
CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türban düzenlemesine onay vermesinin ardından CNN TÜRK'e konuşan CHP Genel Başkanı Onur Öymen, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.
 
"Ölçü verilen oy sayısı değil, Anayasa'nın ruhuna uygunluktur' diyen Öymen, metnin yasalaşması halinde özgürlüklerin kısıtlanacağını belirtti.

AKP-MHP uzlaşmıştı

AK Parti ile MHP, 27 Ocak'ta, yükseköğretimde türbanın serbest bırakılması konusunda anlaştı. İki parti, Anayasa'nın 10'uncu ve 42'nci maddeleri ile Yükseköğretim Yasası'nın ek 17'nci maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 9 Şubat'ta 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edilmişti.

CNN TÜRK  - 22 Şubat 2008

Harekat telaşında türbanı onayladı 
 
Sınır ötesi harekatından 24 saat sonra Köşk’ten gelen onay gündemi sarstı. Zamanlama ’şık’ olmadı tartışması başladı!

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 10 gündür Çankaya Köşkü’nde beklettiği üniversitelerde türbanın önünü açan anayasa değişikliğini dün onayladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün, MGK’dan bir gün sonra, kara harekatının sürdüğü saatlerde anayasa değişikliğini onaylaması dikkat çekti. Önceki gün saat 19.00’da başlayan kara hareketından tam 24 saat sonra dün saat 19.00’da Çankaya Köşkü’nden “onay” haberi geldi. MGK’nın ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları 40 dakikalık görüşmenin de sadece kara harekatına ilişkin olmadığı, anayasa değişikliğinin de değerlendirildiği yorumları yapıldı. Onayın ardından CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak için hazırlıklarını tamamladığını belirtti.

Gül, pek alışık olmadık biçimde anayasa değişikliğine neden onay verdiğini de ayrıntılı biçimde açıkladı. Gül, anayasa değişikliğini onaylamasına karşın hükümete bir mesaj vermekten de geri kalmadı. Gül, bazı vatandaşların endişelerinin de anlayışla karşılanmasını ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinin zorunluluk olduğunu bildirdi.

UZLAŞMAYI BEKLEDİM

Köşk açıklamasında şöyle denildi: “Anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyi niyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir.”

411 KABUL OY YORUMU

Diğer taraftan, anılan Kanun TBMM’de geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edilmiştir. Bu, genel seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak % 80’ine tekabül etmektedir. Çeşitli kamuoyu araştırmalarında da, sorunun çözümü konusunda genel bir eğilimin ortaya konduğu görülmektedir.

Kıvanç EL/ANKARA
AKŞAM - 23 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.