Cumhurbaşkanı "Laf" Dedi !

Cumhurbaşkanı "Laf" Dedi !

Cumhurbaşkanı "Laf" Dedi! Necmiye ALPAY Radikal Gazetesinde yayınlanan "12 Eylül cezaevleri ve barış" başlıklı bugünkü...

A+A-

Cumhurbaşkanı "Laf" Dedi !

Cumhurbaşkanı "Laf" Dedi!

Necmiye ALPAY Radikal Gazetesinde yayınlanan "12 Eylül cezaevleri ve barış" başlıklı bugünkü köşe yazısının son bölümünde dil meselelerine değindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hacıbektaş törenlerinde söylediği “Alevi yolunun bu meşhur sözü ‘İncinsen de incitme’ şiarı hepimize yol gösterici laftır .” cümlesinde LAF sözcüğünün kullanılmasını eleştiren yazar ‘laf’ sözcüğü gündelik dile aittir ve ilişkilendirildiği sözün değerini düşürür" diyerek Cumhurbaşkanını eleştirdi. İşte o çok çarpıcı yazı ;

Dil meseleleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu yılki Hacıbektaş anma törenlerinde şöyle dedi:  “Alevi yolunun bu meşhur sözü ‘İncinsen de incitme’ şiarı hepimize yol gösterici laftır .

Kendisini bu sözü söylerken televizyondan izlemiş olmasam, tırnak içinde verilmiş olmasına karşın gazete haberinde aktarma hatası olabileceğini düşünürdüm. Tırnak işaretleri konusunda, 3 Ağustos 2008 tarihli Radikal İki’deki yazısında “suistimal”den söz eden Sungur Savran son derece haklı çünkü. Hem kötü kullanılıyor tırnak işaretleri, hem de kötüye kullanılıyor. Gazetelerde dolaylı aktarmalar da tırnak içine alınıyor, vb. Sonuçta kimin tam olarak ne dediği belli olmayabiliyor.

Ama hayır, bu kez aktarma hatası yoktu, gözümle görmekten başka, kulağımla da işitmiştim.

Cumhurbaşkanı’nın yukarıdaki cümlesini televizyonda izlerken de, okurken de irkildim, çünkü ‘laf’ sözcüğü gündelik dile aittir ve ilişkilendirildiği sözün değerini düşürür. Tıpkı insan yüzü için ‘surat’ demek gibidir, söze ‘laf’ demek. Abdullah Gül’ün seçtiği sözcük, kurduğu cümleye uymamaktadır.

Dışişleri bakanlığı da yapmış bir cumhurbaşkanı, ‘özenli dil/ gündelik dil’ ayrımının farkında olmayabilir mi? Diplomasi, dilin incelikleriyle en az edebiyat kadar yüz yüze gelinen bir alan değil midir? Sözcük kullanımından doğan değer yargıları ya da tutarsızlıklar Gül’ün sezgisi ve bilgisi dışında mıdır? ‘Sözdür’ ya da ‘kelamdır’ yerine “laftır” diyor Cumhurbaşkanı; laf! Gerçekten tuhaf.

RADİKAL / ALEVİ HABER AJANSI - 21 Ağustos 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.