Cumhurbaşkanı'na Kürt Sorunu Mektubu

Cumhurbaşkanı'na Kürt Sorunu Mektubu

Cumhurbaşkanı'na Kürt Sorunu Mektubu : 'Çözüm siyasi kararlılıkta' İSTANBUL - Aralarında akademisyenler, baro başkanları...

A+A-

Cumhurbaşkanı'na Kürt Sorunu MektubuCumhurbaşkanı'na Kürt Sorunu Mektubu : 'Çözüm siyasi kararlılıkta'

İSTANBUL - Aralarında akademisyenler, baro başkanları ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bir heyet Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşerek Kürt soruna ilişkin hazırladıkları mektubuverdi. Aydınlar Kürt sorununa çözümün yargı kararlarıyla değil siyasi kararlılıkla geleceğini belirtti.

Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Kadın Merkezi Başkanı Nebahat Akkoç, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil, eski Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve işadamı Osman Kavala'dan oluşan heyet dün Gül'le görüştü. Görüşmede arasında akademisyenler, yazarlar ve , gazetecilerin bulunduğu 100 kişinin imzaladığı metin Gül'e sunuldu.

Metinde, 22 Temmuz genel seçimlerinden sonra tırmanan şiddet ve milliyetçiliğin akılcı çözüm arayışlarının önüne geçtiği vurgulandı. Çözüm yolunda atılacak her adımın destekleneceği ifade edilen metinde DTP hakkında açılan kapatma davasına değinildi. Metinde, "Yargıtay Başsavcılığı, DTP'nin ülkenin bölünmez bütünlüğü için tehlike oluşturduğu görüşünde. Biz, asıl tehlikenin 2 milyona yakın oy almış ve TBMM'de yasalara uygun şekilde var olan bir siyasi partinin kapatılmasıyla ortaya çıkacağını düşünüyoruz. DTP'nin kapatılması çözümsüzlüğü derinleştirecek; demokrasiyi ağır şekilde zedeleyecektir" denildi.

Sorunun temelinde, farklılıkları kabul etmeyen, tek tip ve itaatkâr vatandaş isteyen bir zihniyetin bulunduğu belirtilen metin şöyle devam etti: "İşe, bu zihniyetin ürünü olan yasalar değiştirilerek başlanabilir. Sorunun çözümü yargı kararlarında değil, siyasi kararlılıkta aranmalıdır. Kürt sorunu hakkında konunun doğrudan muhatapları olan Kürtlerin, DTP milletvekillerinin, belediye başkanlarının görüşlerine başvurmaktan kaçınıldığını gözlemliyoruz. Diyalog sürecinin başlayabilmesi için silahlı eylemlerin sona erdirilmesi hayati önem taşımaktadır."

İmzalayanlar

Gül'e verilen metine imza atan bazı isimler şöyle: Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ali Nesin, Aydın Engin, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Doğu Ergil, Ergin Cinmen, Prof. Dr. İonna Kuçuradi, Prof. Dr. Şerif Mardin, Zeynep Tanbay.

RADİKAL - 19 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.