Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Cemevinde bir Cumhurbaşkanı

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Cemevinde bir Cumhurbaşkanı

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Cemevinde bir Cumhurbaşkanı(AHA Özel Haber) - TUNCELİ- Tunceli'yi 19 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı...

A+A-

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Cemevinde bir Cumhurbaşkanı
Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Cemevinde bir Cumhurbaşkanı

(AHA Özel Haber) - TUNCELİ- Tunceli'yi 19 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, Cemevi'ni ziyaret etti, semah gösterisini izledi. Cemevi'nin mumluğuna "kardeşlik, demokrasi ve barış için" adına mum yakılan Gül, DTP'li Tunceli Belediyesi'ni de ziyaret etti. Munzur'a baraj istemeyen protestoculara polis müdahale ederken, protestocular Gül'ün heyetine pet şişe ve domates attı.

Elazığ’dan karayoluyla Tunceli’ye geçen Gül’ü, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten karşıladı. Kendisi için alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde adeta kuş uçurulmayan Gül’ün Valiliğe gelişi sırasında bazı vatandaşların ellerinde köylerine cemevi yapılması isteğini içeren dövizler taşıdıkları görüldü. Valilikte resmi karşılamanın ardından, vatandaşları selamlayıp sohbet eden Gül, iş, eğitim, para yardımı gibi sorunları dinledi ve ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi.

Barajları durdurun

Bazı vatandaşlar, Gül’e, Munzur çayına yapılması planlanan barajın durdurulması ve Cemevi yapılması isteklerini iletti. Gül, "Sizler için geldik. Sizin için buradayız" diye konuştu. Vali Mustafa Taşkesen’in makamına geçen Gül'e burada YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve bazı milletvekilleri eşlik etti.

En değerlilerden biri

Türkiye’nin en değerli illerinden biri olan Tunceli’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, memnuniyetinin çok derin, çok büyük olduğunu ifade etti. Uzun bir zamandan bu yana Tunceli’yi ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını belirten Gül, şöyle konuştu:

"Böyle büyük bir ülkenin tabii ki farklılıkları olacak, tabii ki farklı farklı kültürler, farklı farklı sosyolojik gerçekler söz konusu olacaktır. Bütün bunlar bu ülkenin zenginliğidir. Şu bir gerçektir ki Edirne ile Hakkari’nin Sinop ile Mersin’in, Kayseri ile Tunceli’nin hiç bir farkı yok. Hepsi de çok aziz vatan topraklarıdır ve her yerde yaşayan insanlar da bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarıdır. Tüm bölgelerimizin kendine has özellikleri olduğu gibi Tuncelimizin de kendine has özellikleri vardır. Bu hususa kültürel bakımdan baktığımızda Alevi kültürünün yaşadığı, Alevi vatandaşlarımızın olduğu ve bu anlamda kültürel zenginlikleriyle, farklılıklarıyla değer katan bir ilimizdir. Böyle bir ilimizde bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tunceli’nin birçok ihtiyaçları, ilde yapılması gerekenler var."

Üniversite açtı

4 Eylülde Tunceli heyetinin kendisini Çankaya Köşkü’nde ziyaret ederek, üniversitenin açılışına davet ettiklerini hatırlatan Gül, bu açılışı yapmaktan da büyük mutluluk duyduğunu dile getirirken, "Ne mutlu ki Türkiye’nin bütün illerinde olduğu gibi Tunceli de de üniversite var. Bu üniversiteyi en iyi üniversite haline getirmek için bu şehrin ihtiyaçlarına, bu yörenin insanlarının beklentilerine karşılık verecek, diğer taraftan da bu bölgeye lokomotiflik yapıp, bu bölgeyi daha da geliştirecek işlevleri, fonksiyonları bilim dünyası olarak yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Dersimspor forması hediye ettiler

Tunceli Belediye Başkanlığını da ziyaret eden Gül, binanın girişinde Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve yetkililer tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, binanın çevresinde toplanan vatandaşlara doğru yürüyerek onları selamladı.

Cumhurbaşkanı Gül’ü, binaya gelişinde karşılayanlar arasında Varvara Halk Oyunları Ekibi de yer aldı. Gül’e, burada Dersimspor sporcuları tarafından forma hediye edildi. Başkan Şahin ise Gül’e yörenin motiflerini yansıtan dokuma bir yastık, eşi Hayrünnisa Gül için de kök boyadan elde dokunan çanta hediye etti.

Yezid nedir, ne Kızılbaş

Tunceli için "kartpostal gibi şehir" ifadesini kullanan Gül için Belediye başkanlığı binasına "Sayın Cumhurbaşkanımız Dersim’e Hoşgeldiniz-Tunceli Belediyesi" yazılı afiş asıldı. Gül'ü karşılamak için kent girişine asılan afişlerde Aşık Veysel’in "Yezid nedir, ne Kızılbaş/Değil miyiz hep bir kardaş/Bizi yakar bizim ataş/Söndürmektir tek çaresi" ve "Türk’ü, Kürt’ü ve Çerkez’i/Hep Adem’in oğlu kızı/Beraberce şehit gazi/Yanlış var mı ve neresi?" dörtlüklerinin yer aldığı afişler de yeraldı.

Munzur protestosunda arbede

Yaklaşık 200 kişilik grup Sanat Sokağı’nda toplanarak ‘Dersim faşizme mezar olacak’, ‘Dersim onurdur, onuruna sahip çık’, ‘Dersim’de baraj istemiyoruz’, ‘Katil ABD, İşbirlikçi AKP’ sloganları atarak, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Protestocular, daha sora Gül’ün ziyaret edeceği Tunceli Belediyesi yakınlarında beklemeye başladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün belediyeye gelişi sırasında "Munzur, Dersimli kadınların sessiz çığlığıdır. Dersim’de baraj istemiyoruz" yazılı pankart açtı. Aynı grup, Gül’ün belediyeyi ziyareti sırasında protestoyu sürdürdü. Protestocularu slogan atmamaları konusunda uyaran Polis, belediye önünde çember oluşturarark grubu buraya yaklaştırmadı. Gül binadan ayrılırken ellerindeki pankartı göstermek amacıyla polis barikatını aşmak isteyen gruba polis müdahale edince kısa süre arbede yaşandı. Göstericilerin su şişeleri ve arkada bulunan manavın tezgahından aldıkları sebzeleri de fırlattığı görüldü.

Ve Cemevi ziyaret

Gül, temaslarının ardından Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneğinin cemevini ziyaret etti. Cemevinde Dernek Başkan Yardımcısı Celal Karagöz ve yönetim kurulu üyelerince karşılanan Gül, Karagöz’ün "Cemevimize ilk defa ziyarete gelenler mumluğa giderek, kardeşlik, demokrasi ve barış için bir mum yakarlar" sözleri üzerine mumluğa giderek kendi adına mum yakılmasını izledi. Daha sonra cemevinde incelemelerde bulunan Gül, büyük salondaki semah gösterisini izledi. Cumhurbaşkanı Gül’e burada cura hediye edildi. Celal Karagöz, gösterinin ardından yaptığı konuşmada, alevi akademisi kurulmasını istediklerini söyledi. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini talep eden Karagöz, "Sayın Cumhurbaşkanım, sizden buna öncülük etmenizi istiyoruz. Biz, sünni kardeşlerimizin hassasiyetlerini çok iyi biliyoruz, onlara saygı duyuyoruz, onlar da bizim hassasiyetlerimize saygı gösterirlerse kardeşçe ve barış içinde yaşarız" diye konuştu.

Küçük Tunceliliden korsan eylem

Abdulluh Gül’ü cemevi önünde bekleyen bir çocuk elini öpmek istedi. Elini öptürmeyen Gül, çocukla birlikte gazetecilere hatıra fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çektirirken çocuk yüksek sesle, “Munzur’a baraj yapılmasın, Munzur’a uzanan eller kırılsın” diye bağırdı. Bunun üzerine Gül, “Sus yoksa fotoğraf çıkmaz” dedi.

KAYNAK : Alevihaber.com Özel Haber - 5 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.