DABF 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

DABF 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

DABF 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu 9. Olağan Genel Kurulu 8 Mart 2009 tarihinde Ringsted AKM'de yapıldı.Yol TV...

A+A-

DABF 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı DABF 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu 9. Olağan Genel Kurulu 8 Mart 2009 tarihinde Ringsted AKM'de yapıldı.

Yol TV yürütme kurulu üyesi Sayın Zeynel Özen’in başkanlığını, Ismail Sağlıcak ve Onur Esgici’nin divan üyeliğini yaptığı, 54 delegeden 41’nin katılımı ile gerçekleşen genel kurulda, tüm raporlar karşı oy kullanılmadan onaylandı. Olumlu bir hava içerisinde geçen genel kurulda, ileriye yönelik 12 maddelik somut eylem programı ve bir dizi kararlar alındı. Yeni  genel yönetim kurulu belirlendi ve Feramuz Acar tekrar genel başkan seçildi.

Genel başkan Feramuz Acar genel kurula sunduğu son dönemi içeren 27 maddelik GYK faaliyet raporu ve genel değerlendirmede, DABF üyelerinin, Alevilerin Danimarka’da 15 yıldır yürüttüğü örgütlü ve özverili çalışma sonunda, Alevlilerin kimliklerini tanımlayıp Danimarka’da resmi inanç toplumu olarak tanındıklarını ve belirli yasal haklar elde edildiğini; Artık amacın, inanç başvurusu ve tüzüğümüz de yazdığı gibi, Alevi Bektaşi İnancımızı Danimarka’da yaşayıp yaşatmak olduğunu dile getirdi. 

Elde edilen haklardan da yararlanarak en az 15 yıl ileriye yönelik, başta 2 büyük Cemevi ve tüm AKM’lere ihtiyaçlarına göre AKM-Cemevi binası yaptırılması veya alınması.. Öğretmenlik eğitimi olan Alevilerin, Alevilik konusunda yetiştirilerek, okullarda  ve AKM’lerde Alevilik dersi vermesi ve ders materyali hazırlanması. Ayrıca saz semah kurslarının, sürekli hale getirilmesi. İnanç kurulu ve faaliyetlerinin kadro ve kurumsallaştırılması, gibi  alanlarda projelere başlandığını belirtti. Bunların yasal bir hak olarak, Alevilerin devlete vereceği, verginin bir bölümünü kendi inanç kurumuna DABF'a vererek, (vergiden geri alarak) finansa edileceğini.. Bunun için şu an inanç başvurusu  ve elde edilen haklar, projeler hakkında üyelere bilgi verildiğini, bunun bu yıl içerisinde verilecek çeşitli seminer, konferans, inançsal ve kültürel etkinliklerle ve Danimarka kamuoyuna açılımlarla destekleneceğini.

"Alevi-Bektaşi İnancının Esasları’nı" içeren DABF inanç başvurusunun kitap olarak bastırılıp, üyelere yılbaşı hediyesi olarak dağıtıldığını.. Kitabın Danimarka’da  olduğu gibi Avrupa ve Türkiye’de  yoğun ilgi gördüğünü belirti. Kitabın 2. baskısı yapılıp, ayrıca Almanya federasyonumuzun da Alevilik dersleri materyalinden de yararlanılarak Alevilik dersleri için Türkçe ve Danimarka'ca ders kitabı hazırlanacağını belirti.

İleriye yönelik planlama proje çalışmasının bir gereği olarak geçtiğimiz yıl Danimarka’da potansiyel (tahmini) Alevi sayımı yapıldı.. Sayıyı 3.157 olarak açıklayan başkan yardımcısı Şeref Renkli, buna küçük şehirlerde ulaşılamayan Alevileri de eklersek, Danimarka’da Alevilerin sayısının 4 bin civarında olduğunu, bunun herkes için sürpriz olduğunu, planlarımızın da bu sayıysa göre yapılması gerektiğini ve somut sayıma göre her 3 Alevi den birinin DABF üye olduğunu, bununda olumlu bir örgütlenme oranı olduğunu dile getirdi.

Her Alevi kurumu gibi üye aidatları ile faaliyetlerini yürüten DABF’nin de maddi sıkıntıları olduğunu belirten genel sayman Cemalettin Suluk, bunun önümüzde ki dönemde düzelmesini umut ettiğini dile getirdi. Alevilerin Danimarka’da diğer Avrupa ülkelerine nazaran az sayıda olmasına rağmen, YOL TV  ‘’Yola Yoldaş Ol’’ kampanyasında üzerine düşeni yerine getirdiğini, 180 bin kr. civarında bu kampamya için katkı sunulduğunu Yol TV temsilcisi Aslan Erkan açıkladı.

Genel kurulda başkan ve diğer söz alan delegeler de, Danimarka’da Alevilerin örgütlülüğünün belirli bir düzeye geldiğini, 1-2 şehirde daha örgütlenme çalışmalarının sürdüğünü. Öne konulan projeler, kadro ve kurumlaşmanın gerçekleştirile bilmesi için,   Federasyon, dernekler, üyeler ve halen üye olmayan Aleviler arasında iletişimin, inanç, kültür kimliğimiz etrafında, Birimiz Kırk, Kırkımız Bir, ortak anlayışımızın daha da pekiştirilmesi, toplumumuz içerisinde olan, kendi iç dinamiklerimizi, insan kaynaklarımızı öne çıkarılması gerektiği vurgulandı. DABF’nin önümüzdeki dönemde, bunlara ağarlık verirken, bugüne kadar sürdürdüğü, Alevilerin kendi inanç kimliğine sahip çıkma konusundaki kararlı çizgisini devam ettireceği, ve bağlı olduğu Avrupa ve Türkiye’de ki kardeş Alevi kurumları ile uyum içerisinde çalışarak, Alevilerin en geniş birliği ve haklı talepleri için verilen mücadeleye desteğini sürdüreceği belirtildi. Genel kurulda ilk büyük modern, Cemevi-AKM binasının yapımına Aarhus şehrinde başlanması kararlaştırıldı.

DABF yeni genel yönetim kurulu görev dağlımı şöyle: Genel başkan Feramuz Acar,  Baş. yrd. Turan Meriç,  Baş. yrd Yücel Tanrıverdi, Genel sekreter Çağdaş Sağlıcak,  Sekreter yrd. Mevlüt Yılmaz, Genel sayman Ali Çetin, İnanç Kurulu başkanı Halil Şahin, Alevi Gençlik başkanı Gazi Tanrıverdi, GYK üyesi Aslan Erkan, GYK üyesi Satı Bal, GYK üyesi Metin Bektaş, GYK üyesi Şendoğan Suluk.
 
DABF Genel Sekreter
Çağdaş Sağlıcak

Alevihaber.com - 11 Mart 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.