DAD: Reya Heq Aleviler olarak bizler için zulmün olduğu her mekan ve an Kerbela’dır

DAD: Reya Heq Aleviler olarak bizler için zulmün olduğu her mekan ve an Kerbela’dır

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi, "1 Eylül Barış Günü iyiliğe vesile olsun" dedi. Yapılan yazılı açıklamada, "II. Dünya Savaşı'nın başlangıç tarihi olan 1 Eyl

A+A-

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, “1 Eylül Barış Günü iyiliğe vesile olsun” dedi.

Günümüzde Yezid aklı kendini zulmederek devam ettirmekte. Mazlumlar ise Şah Hüseyin gibi meydan kurmakta, hakikatin koruyucusu olmak için direnmektedirler” denilen açıklama şöyle:

“İkrar li meydane, nişan Deşta Kerbelayne,Dem dema cengane, Kerbela Hüsen ra SeyraneLi mirine seyran dibe, dil seyrane meydan dewraneXuna lawa bawa ra diherike, şire dayika mansura xelale

Hakikat her demde can ile meydan kurmuştur. Can kıymet bilmekle meydanı ala kılmış, kadir bilmiştir. Kadir bilenler kıymete mazhar olmuştur. Toplumlar birlikte yaşamı kadir, kıymet düsturları ile gelenek kurmuş, aralarındaki çatışmaları çözme gücü oluşturmuştur. İnançlar kadir, kıymet üzerine nişan bulmuş, yerle , gök arasında kıymetlilerine ikrar vermişlerdir. Yol ikrarlık ve rızalık yoludur. Reya Heq halkları varlıktan bu yolculuğa ikrar vermişlerdir. Zaman vardan azade olmadığı gibi, mekan rızadan azade değil, can meydandan cüda değil. Hakikat külli mekanın, kulli varlığın rızalı birlikteliğidir. Rıza nefsini dayatmamaktır. Kamil İnsan yolculuğu nefsini tanıyan, ona da zülmetmeyen gerçeği, yaşama kabiliyeti gösteren insandır. Reya Heq Halkları nefsani nehak iktidarlara karşı da cenk meydanları kurmuştur. Cenk kendini savunma, meşru müdafa direncidir. Kerbela böyle bir meydanın gerçeğidir. Şah Hüseyin ve yarenleri kendinden önce ki hakikat elçileri gibi cenk meydanı kurarak, hakikate kurban adamışlardır.

“AŞURE LOKMASI ŞİRE VE ŞİR KAVRAMI ÜZERİNE KURULUR”

Reya Heq Alevi halkları cenk meydanında hakikat elçilerini kendilerinin kıymetlisi görmüş, ahid bağlamış, ikrar vermişlerdir. Ahidlerinin mührü ise Ana Kadının ahid lokması olan Aşure lokması ile mühürlemişlerdir. Aşure Lokması kadir, kıymetin ilk makamı olan Şire(Süte) gelme, doğum kapısına ulaşmanın nişanı olan Şir(Süt) kavramı üzerine kurulur. Aşure kavimlarin (Aşiretlerin) zordan kurtuluş, barış yemininin, rızkını, rıza ile pay etmenin kadim Ana Kadın gıdasıdır.

“ALEVİLER İÇİN ZULMÜN OLDUĞU HER MEKAN KERBELADIR”

Dünya hepimizin yuvası, kulli mekanda hiçbir varlık, hal birbirinden azade değil. Günümüzde Yezid aklı kendini zulmederek devam ettirmekte. Mazlumlar ise Şah Hüseyin gibi meydan kurmakta, hakikatin koruyucusu olmak için direnmektedirler. İnsanlığın büyük bedeller verdiği II. Dünya Savaşı’nın başlangıç tarihi olan 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak ilan edilmiştir. Reya Heq Aleviler olarak bizler için zulmün olduğu her mekan ve an Kerbela’dır. Zulme karşı direniş Şah Hüseyin’in boyun eğmeyen zamana ikrarlı direncidir.Yas-ı Muharrem niyetlerini birleyen canlarımızın niyetleri, dilekleri Hakk katında kabul olsun. Aşure lokmalarımız cümle varlığa barış içerisinde yaşama gayreti versin. Dünya halklarının barış günü savaş arayan sömürgeci zulümkarlara karşı, birlikte yaşamın direnç zamanı olsun.Mazlum Çaresiz, Mekan Rızasız, Zaman Sahipsiz Değildir. Aşure Binin Bir, Birin Bin Olduğu.”

PİRHA/ İSTANBUL

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.