Danıştay, Gökçek'e 'dur' dedi

Danıştay, Gökçek'e 'dur' dedi

Danıştay, Gökçek'e 'dur' dedi  Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin, “Ankara'da gönüllü...

A+A-

Danıştay, Gökçek'e 'dur' dedi Danıştay, Gökçek'e 'dur' dedi
 
Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin, “Ankara'da gönüllü kuruluşlarca açılmış, kar amacı gütmeyen öğrenci yurtları ile Diyanete bağlı Kuran kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımı” yapılmasına olanak sağlayan kararının yürütmesini durdurdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 11 Ekim 2006 tarihinde “Ankara il sınırları içinde bulunan ve milli eğitime destek amacıyla gönüllü kuruluşlarca açılmış, kar amacı gütmeyen öğrenci yurtları ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kuran kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımında bulunma” kararı aldı.

Büyükşehir Belediye Meclisinin kararının, Büyükşehir Belediye Kanununa aykırı olduğunu öne süren 4 kişi, söz konusu kararın iptali istemiyle Ankara 14. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ilgili maddesinde, dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere yapılacak sosyal hizmet ve yardımların büyükşehir belediyesinin giderleri arasında sayıldığı, dava konusu işlemde kamu yararı hizmet gerekleri ile sosyal devlet ilkesine aykırılık görülmediği” gerekçesiyle davayı reddetti.

Davacılar kararı temyiz ederek, temyiz istemi sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulmasını istediler.

Danıştay 8. Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesi, davanın temyiz istemi sonuçlanana kadar, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Kararın gerekçesinde, Büyükşehir Belediyesi Kanununun ilgili maddelerine atıfta bulunulduktan sonra, büyükşehir belediyelerine, dava konusu işlemde belirtilen yurt ve kurslara destek olmak üzere yardım yapma görev ve yetkisinin verilmediği belirtildi.

Söz konusu kanunla büyükşehir belediyelerine, “dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere” sosyal hizmet ve yardım yapma yetkisinin tanındığı ifade edilen kararda, Büyükşehir Belediye Meclisinin kararında belirtilen Kuran kursları ile kar amacı gütmeyen öğrenci yurtlarının, “yoksul, muhtaç, kimsesiz ya da öksüz” kategorisinde değerlendirilemeyeceği belirtildi.

Kuran kurslarının kuruluşu, yönetilmesi ve denetlenmesi konularının Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliğinde düzenlendiğine işaret edilen gerekçeli kararda, bu yönetmeliğe göre yurt ve pansiyonlarda yürütülen hizmetlerin devamı ve iyileştirilmesi için hayırseverlerden ve zorunlu olmaksızın velilerden makbuz karşılığı bağış alınabileceği ifade edildi. Kararda, şunlar kaydedildi:

“Davalı idarenin, kendisine yasal olarak verilmiş yetki ve görevi yokken, kuruluşu, yönetilmesi ve denetlenmesi ayrı bir yönetmelikle düzenlenmiş bulunan, kurs ve yurtlara yapacağı yardım için almış olduğu davaya konu meclis kararında kamu yararı bulunmadığı gibi yasal olarak giderleri arasında bulunmayan kuruluşlara yapılacak yardımın 'öğrenci sayısına ve ihtiyaca göre' olarak somut şekilde ifade edilmesi de işlemin sebep yönünden sakatlığı sonucunu doğurmaktadır.

Bu durumda, idarelerin gelirlerini etkin, verimli ve rasyonel kullanmaları zorunluluğu karşısında, yasal olarak kendilerine verilen bir yetki ve görev olmaksızın, üstelik giderleri arasında da sayılmayan Kuran kursları ve gönüllü kuruluşlarca açılmış kar amacı gütmeyen öğrenci yurtlarına yapılacak yardıma ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Temyiz incelemesini daha sonra Danıştay 8. Dairesi karara bağlayacak.

HÜRRİYET - A.A - 10 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.