Danıştay'dan türbana çifte fren

Danıştay'dan türbana çifte fren

Danıştay'dan türbana çifte fren   Geçen hafta yapılan açık lise sınavların, türbanlı öğrencilerin girmesi nedeniyle...

A+A-

Danıştay'dan türbana çifte frenDanıştay'dan türbana çifte fren
 
Geçen hafta yapılan açık lise sınavların, türbanlı öğrencilerin girmesi nedeniyle iptal edilmesini isteyen Dinçer, "Bakanlık gereğini yapmazsa bu konuda dava açmayı düşünüyoruz" dedi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın açık lise sınavlarına başörtüsüyle girilmesinin önünü açan düzenlemesi Danıştay tarafından iptal edildi. Yüksek Mahkeme, ÖSS'ye türbanla giren bir öğrencinin itirazını da geri çevirdi

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, açık lise sınavlarına türbanla girilmesinin serbest olması gerektiğini savunurken, Danıştay'dan aksi bir karar geldi. Danıştay 8. Dairesi Merkezi Sınav Yönergesi'nde sınava giren öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili maddedeki 'başı açık' ifadesini kaldırarak türbanın önünü açan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) düzenlemesini iptal etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kılık-kıyafet kurallarına uymadığı için üniversite sınavı iptal edilen öğrencinin velisinin açtığı davayı geri çevirdi.

MEB, Merkezi Sınav Yönergesi'nde Mayıs 2006'da yaptığı değişiklikle merkezi sistem sınavına giren öğrencilerin kılık kıyafetlerine ilişkin hükmü yeniden düzenledi ve 2001 tarihli Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nden 10'uncu maddesindeki 'başı açık' ibaresini çıkardı.

Eğitim-Sen yargıya taşıdı

Eğitim-Sen, düzenlemeyle bakanlığın tüm sınavlarında türbanın önünün açıldığını iddia ederek, Danıştay'a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Danıştay 8'inci Dairesi, 3 Aralık 2007'de verdiği kararla merkezi sistem sınavlarına öğrencilerin türbanla giremeyeceğini hükme bağladı. 16 Ocak 2008'de Eğitim-Sen'e tebliğ edilen kararda, daha önceki yönergede kız öğrencilerin sınavlara başı açık girmesi gerektiğinin özellikle belirtildiğine ancak bakanlığın 2006 yılında yaptığı değişiklikle bu zorunluluğun ortadan kaldırıldığına dikkat çekildi. Kararda, "Kılık kıyafetlere ilişkin yönetmeliklere de açıkça atıf yapılmaması göz önüne alındığında sınavlara başı kapalı olarak girilmesini engelleyen yönetmelikler de etkisiz hale getirileceğinden, davaya konu yönergede hukuka uyarlık bulunmamaktadır" denildi.

ÖSS kararında direnme

Danıştay kararına konu olan diğer dava ise üniversite sınavıyla ilgili. 2001'deki ÖSS'de 'kılık-kıyafet kurallarına uymadığı' gerekçesiyle çocuğunun sınavı iptal edilen bir baba bu işlemin dayanağı 2001 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Kılavuzu'nun 3.4 No'lu bölümünde yer alan 'sınava başı açık girileceğine' ilişkin düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Karar kesinleşti

Danıştay 8. Dairesi, 17 Aralık 2002'de istemi reddetmişti. Daire kararına itiraz edilmesi üzerine, dosyayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı yerinde görmeyerek daire kararını onamıştı. Davacı veli, kurulun kararına karşı karar düzeltme isteminde bulundu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu dün bu istemi reddetti.

BETÜL KOTAN
RADİKAL - 01 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.