Darbe karşıtı bir garip eylem II!

Darbe karşıtı bir garip eylem II!

Darbe karşıtı bir garip eylem II!   “Sağdan, soldan, liberal, sosyalist darbe karşıtları, aralarındaki farklılıkları bir tarafa bırakıp”...

A+A-

Darbe karşıtı bir garip eylem II!   Darbe karşıtı bir garip eylem II!  

“Sağdan, soldan, liberal, sosyalist darbe karşıtları, aralarındaki farklılıkları bir tarafa bırakıp” (Zeynep Tanbay’ın okuduğu basın açıklamasından) bu kez Ankara’da “taraf”larını gösterdiler. Ancak Türkiye çapında katılıma ve Mazlum-Der'in ücretsiz kaldırdığı otobüslere rağmen mitinge katılım oldukça sınırlı kaldı

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu İstanbul’dan sonra ikinci mitingini dün(26 Temmuz) Ankara’da yaptı. Saat 16.00’da Sıhhıye’de toplanan yaklaşık 3000 kişilik topluluk Kolej Kavşağı'na kadar yürüdü ve burada bir miting gerçekleştirdi.

Kendi söylemlerine göre İstanbul, Kayseri, İzmit, Eskişehir gibi illerden gelen “darbe karşıtları”, Sıhhıye’den Kolej kavşağı'na yürüyüşe geçtiler. Yol boyunca “Öz-Öz-özgürlük” isteyen, “Dur de dur de darbelere dur de” diyen, “Darbelere karşı omuz omuza” veren çok çeşitli ve çok sesli topluluk, “beyaz eller operasyonu!” için Ankara’da olduklarını söylediler. Kitle ellerindeki beyaz eldivenleriyle, beyaz bayraklar ve "dur" diyen dövizler taşıdı. Koalisyon adına basın açıklamasını Zeynep Tanbay yaptı. Sanatçı Feryal ve Yasemin Göksu şarkılarıyla etkinliğe destek oldular.

İstanbul’da ki mitinge destek veren isimlerin çoğunluğu bu eylemde yoktu!

“Ortak Akıl Hareketi”nin kurucularından ve sınıf hareketinin tescilli sarı sendikacılarından olan, işçi hareketini AKP'ye yedeklemek için büyük çabalar gösteren, Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu ve Türk İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikası başkanı Mustafa Başoğlu mitingde yerini aldı. AKP milletvekilleri Zeynep Dağı ve Burhan Kayatürk, DTP Mersin Milletvekili adayı Orhan Miroğlu da eyleme katılan isimlerdi.

Darbelere karşı 70 milyon adım koalisyonu bileşenleri ise şunlardı:

Amargi, Antikapitalisler, Barış meclisi, DSİP, EHP, SDP, DTP, Genç Siviller, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, Kaos GL,Küresel Eylem Grubu, Lambda İstanbul, Mazlum Der, Siyasal Ufuk Hareketi, Ak Der, Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu.

Darbe karşıtı bir garip eylem II!

Diğer taraftan miting alanındaki çeşitli tablolar bu eylemin garipliğini ve “taraf”larının iç çelişkilerini de yansıtması açısından oldukça tartışmalı(!) bir atmosfer sergiledi.
 
Solcusu, tescilli sol düşmanı aynı mitigde!

Kimi sol çevreler, sol düşmanı, ırkçı, şeriat yanlısı, Vakit taraftarlarıyla omuz omuza bir miting gerçekleştirdi. Hatta mitngde Vakit gazetesinin küpürlerinin olduğu dövizler taşındı. Ancak kürsüden “Sivas'ın hesabını sormak için” de buradayız dendi!

DTP ve SDP mitingde imzacı! 

“Emperyalizme, gericiliğe ve darbelere karşı” ortak ilerici-sol zemin içindeki etkinliklere imza veren DTP ve SDP bu mitinge de imzacı olarak katıldı. Mitingde DTP'li il ve ilçe yöneticileri ile DTP’li Orhan Miroğlu da vardı.

Kürsü, bileşenlerin hissiyatlarını yansıtıyor!

Zeynep Tanbay’ın yaptığı ortak açıklamada “iki gün sonra Anayasa Mahkemesi birkaç kilometre uzaklığındaki AKP’yi kapattığında ağır çekim darbe tamamlanmış olacak” dedi. İmzacı DTP’nin kapatma davası, basın açıklamasına konulmamıştı. Başbakanlara suikastların yapılmasını önlemek, başörtüsü yüzünden üniversiteye giremeyenlerin sesi olmak, ülkesi dışında yaşamak zorunda bırakılan aydınların(!) vatanlarına dönmesini sağlamak bu bileşenlerin temel hedefleri olarak miting boyunca özellikle vurgulandı. Cinsel kimliğe ve yönelimlere saygı gösterilmesinin istenmesi, savaşa, ırkçığa, milliyetçiliğe ve işkenceye dur demek için de burada olduklarını ayrıca belirtmeleri kitlenin taleplerinin bir şekliyle kürsüye yansıdığını gösteriyordu.

3,2,1 Bir 1 Mart daha!

“Tarih sayfalarına savaş tezkeresini durduran toplumsal muhalefetin en ilerici- sol eylemlerinden” biri olarak adı geçen "1 Mart" da eylemin vurguları arasındaydı. Basın açıklamasında Zeynep Tanbay 1 Mart 2003’ teki savaşı durduran büyük eylemin bir benzeri için burada olduklarını ve darbeyi durdurmaya geldiklerini söyledi. Ancak bugünkü Zaman gazetesinin tabiriyle “Darbe Karşıtı 70 Milyon Adım”; bu kez omuz omuza verememiş oldukça cılız bir miting yapmıştı. İslamcı Mazlum-Der teşkilatının ücretsiz otobüs sağlaması ve bunu oldukça etkin duyurmasına rağmen katılımın bu derece düşük olması, "İslamcılarla ittifak" siyaseti güden "sol" kesimlerin giderek toplumsal muhalefettin ana dinamiklerinden koptuğunu bir kez daha gösterdi.

Sendika.org - 27 Temmuz 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.