Davul zurna ilahili Kutlu Doğum

Davul zurna ilahili Kutlu Doğum

Kutlu Doğum’da ’davul zurna’ olur mu polemiği   Kutlu Doğum Haftası için İzmir Müftülüğü yağlı güreşler...

A+A-

Davul zurna ilahili Kutlu Doğum Kutlu Doğum’da ’davul zurna’ olur mu polemiği 
 
Kutlu Doğum Haftası için İzmir Müftülüğü yağlı güreşler organize edince, Milli Gazete, "Davul zurnayla Kutlu Doğum olur mu" manşetiyle organizasyona tepki gösterdi. Yanıt, İzmir Müftüsü’nden geldi: "Peygamberimiz, güreş başta tüm sporları teşvik etti. Yağlı güreşler de, ecdadımızın vatan edinme destanının bir parçasıdır..."

İZMİR Müftülüğü’nün Cumartesi günü başlayacak Kutlu Doğum Haftası’nda bir ilke imza atarak 1. İzmir Yağlı Güreşleri’ne de yer vermesi islámi kesimde tartışma başlattı. Milli Gazete, geçen hafta konuyu, "Davul zurnayla Kutlu Doğum olur mu" başlığıyla manşetine taşıdı.

Haberde görüşü alınan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı İlyas Tongüç, İzmir’deki kutlamalara şöyle tepki gösterdi: "Ata sporu güreş ülke genelinde çok yaygın ama davul ve zurnanın, kutlanılan máná ile çok fazla uyuştuğunu düşünmüyorum. Yarın birileri çıkıp başka şeyleri ben böyle anlıyorum, böyle kutluyorum deme hakkını vermiş olabilir. Yanlış birtakım girişimlere de ön ayak olmuş olabilir." Gazetenin köşe yazarlarından Mehmet Tálu da, önceki günkü yazısında, şöyle yazdı: "Diyanet ve müftülüklerin bu tür programlarda halka hangi mesajı ne tür etkinliklerle vermesi gerektiğini çok iyi tespit etmesi gerekir. Kutlu Doğum ile zurna ve davulu yan yana getiremedik. Bu milletimiz tarafından çok da benimsenecek bir davranış olmamıştır."

PEYGAMBER SÜNNETİ

Eleştirilere yanıtı ise, İzmir Müftüsü İbrahim Acar verdi. Acar, müftülüğün internet sitesinden yaptığı açıklamada, şu görüşleri savundu: "Bu topraklarda yaşayan insanları, aynı duygu ve düşüncede birleştiren en önemli motiflerden biri de peygamber sevgisidir. Peygamberimizin hayatı her bakımdan insanlık için güzel bir örnektir. O, spora verdiği önemle de dikkat çekmektedir. Zamanının revaçta olan sporlarıyla bizzat ilgilenmiş ve teşvik etmiştir. Binicilik, yüzme, ok atma, kılınç kullanma ve özellikle de güreş yapma bunlardandır. Bu yüzden ata sporumuz olan güreş, bizim milli kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır. Yağlı Pehlivan Güreşleri, Türkistan’ın bozkırlarından Malazgirt Ovası’na inen kahraman ecdadımızın kıyamete kadar Anadolu’yu aziz milletimize vatan edinme destanının bir parçasıdır. Kırkpınar da bu ruhla doğmuştur. Kırkpınar’ın İzmir’e yansıması olacak bu organizasyonun bütün hazırlıkları tamamlanmıştır. Organizasyonda Kırkpınar cazgırları, Kırkpınar davulcuları görev alacak, açık artırma ile güreş ağası belirlenecektir. Mehter Takımı ve folklor gösterileri güreşseverlere bayram havasında güzel bir gün yaşatacaktır."

Ramazanda karşı çıkmıştı

İZMİR İl Müftüsü İbrahim Acar, geçen yıl ramazan ayı öncesinde yaptığı açıklamayla da tartışılmıştı. ramazanda sahura kalkmak için davula gerek olmadığı kanısında olduğunu kaydeden Acar, davulun gece zamanlı zamansız çalınarak insanları rahatsız ettiğini ve istirahatini bozduğunu düşündüğünü ifade etti. Acar’ın bu görüşü tartışma yaratmıştı. 

Burak ARTUNER / HÜRRİYET - 18 Nisan 2008

Davul zurna ilahili Kutlu Doğum 
 
Davullu Zurnalı Kutlu Doğum İzmir Müftülüğü’nün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği 1’inci İzmir Yağlı Güreşleri yapıldı.

İslami kesimde tartışma yaratan yağlı güreşlerde davul, zurnayla çalınan ilahiler eleştirilere yanıt oldu. Milli Gazete, konuyu ’Davul zurnayla Kutlu Doğum olur mu?’ başlığıyla manşete taşımıştı. Gazetenin yazarları da etkinliği eleştirmişti. Ancak, İzmir’in Gaziemir İlçesi Sarnıç Beldesi piknik alanında yapılan güreşler her yaştan vatandaş tarafından büyük ilgi gördü. Edirne’den gelen Kırkpınar Müzisyenler Derneği, davul ve zurna ekibi, hem Kırkpınar geleneğinde olan ritmlerle güreşçilere eşlik ederek izleyicileri coşturdu, hem de ilahiler seslendirdi. Davul ve zurnayla çalınan ilahiler, İslami kesimdeki tartışmalara da bir anlamda yanıt olarak yorumlandı. Etkinliğin mimarı İzmir Müftüsü İbrahim Acar, "Kutlu Doğum Haftası’nda davul zurna olur mu" eleştirileriyle ilgili fazla yorum yapmak istemediğini, ancak herkesin fikrini söylemesi anlamında saygı duyduğunu söyledi. Acar, "Ama, davulsuz güreş olur mu? Olduğunu bilmiyorum. Peygamber Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde Medine halkı Peygamberimizi dönemin davulu dediğimiz deflerle karşıladı. Bugün de ilahileri davul ve zurna ekibi çok iyi şekilde sergiledi" dedi. 

Utku BOLULU / DHA - HÜRRİYET - 20 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.