Davutpaşa'daki 20 İşçinin Katili Kâr Hırsı

Davutpaşa'daki 20 İşçinin Katili Kâr Hırsı

"Davutpaşa'daki 20 İşçinin Katili Kâr Hırsı"DİSK, EMEP, LİMTER-İŞ "Davutpaşa'da işçilerin ölmesinin...

A+A-

FOTOĞRAF: GÜRSEL ESER / AA, REUTERS"Davutpaşa'daki 20 İşçinin Katili Kâr Hırsı"

DİSK, EMEP, LİMTER-İŞ "Davutpaşa'da işçilerin ölmesinin sorumlularının kârı insana üstün tutan patronlar ve onlara göz yuman yöneticiler olduğunu" açıkladı, sorumluların yargılanmasını istedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emek Partisi (EMEP), Liman, Tersane, Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (LİMTER-İŞ) İstanbul Davutpaşa'daki kaçak havai fişek imalathanesindeki patlamayı "iş cinayeti" olarak tanımladılar.

DİSK: Ruhsatsız, denetimsiz iş yerleri

DİSK " 'Önce insan!' yerine, 'önce kâr', 'önce sermaye' anlayışını öne çıkararak iktidarlarını sürdürmeye çalışanlar bu cinayetlerin sorumluluğunu paylaşmaktadır" dediği açıklamasında "Türkiye bu ve buna benzer yüzlerce kazanın ve bu cinayete dönüşen iş kazalarında, güvencesiz, sağlıksız, korumasız, ruhsatsız ve denetimsiz işyerlerinde yüzlerce işçi kaybedildiğini" belirtti.

"Son 7 ayda tersanelerde 13 işçi 'kazalarda' öldü. Bursa’da beş kadın işçi yanarak, maden ocaklarında yüzlerce maden işçisi hiçbir önlem alınmadığı için göçük ve patlamalarda, tren kazalarında bakımsızlık, önlemsizlik ve vurdumduymazlık sonucunda 2004’ten bu yana 55 kişi yaşamını yitirdi."

"Hükümet kayıtdışı, kuralsız, güvencesiz, sağlıksız koşullarda sözümona üretim yapan işyerlerine yönelik önlem almadığı sürece bu cinayatler de durmayacaktır."

EMEP: Sorumlular yargılansın

EMEP Sendikalar başta olmak üzere bütün işçi ve emek örgütlerini hayatını kaybeden işçilerin davasına sahiplenmeye çağırdı, bu cinayetten sorumlu olanların yargılanmasını talep etti.

EMEP "Patlamanın sorumlusunun gerekli yasal düzenlemeleri yapmadığı gibi var olan yasaları da uygulamayan hükümet ve rantçı yerel yönetim anlayışı olduğunu" belirtti.

LİMTER-İŞ: Kaçak atölyelerin çalışmasına göz yumanlar suçlular

LİMTER-İŞ "İş cinayetlerinin esas sorumlularının "kuralsız ve iş güvencesiz çalıştırma" sistemi içinde kendilerini vareden patronlardır olduğunu" açıkladı, "patlamanın ardından ruhsatsız maytap atölyelerine, tekstil yıkama-taşlama atölyelerine ve buhar kazanlarına ruhsat veren yetkililerin suçlu arama yarışına girip kendi hatalarının üstünü örtmeye çalıştıklarını" belirtti.

"Kuralsız, güvencesiz, sağlıksız koşullarda üretim yapan işyerlerine yönelik önlem almadığı sürece bu cinayetler de durmayacak." (NZ/TK)

Davutpaşa'daki Patlamada 20 Ölü, 100'den Fazla Yaralı

Hesabını kim verecek?İstanbul Davutpaşa'daki "kaçak" havai fişek imalathanelerinde meydana gelen patlamada 20 kişi öldü. Kaçak işyerlerinin sahipleri kaçtılar.

İstanbul Davutpaşa Çiftehavuzlar caddesindeki beş katlı bir iş merkezinin dördüncü ve beşinci katlarında bulunan havai fişek imalathanesindeki patlamada 20 kişi öldü, 100'ü aşkın yaralı var.

Ölenlerin bir bölümünü hastanelerde yaşamını yitirenler, bir bölümünü de enkaz altından çıkarılanlar oluşturuyor.

Binanın enkazı altında kalan kişilerin cesetlerine ulaşmak için itfaiye, Sivil Savunma Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AKUT'a bağlı kurtarma ekiplerince arama çalışması başlatıldı.
 
Bir bölümü çöken yapının en üst katına çıkan ekipler çeşitli aletler yardımıyla enkaz altında kalan kişilere ulaşmaya çalışıyor.
 
Patlamada yaralanan 74 kişinin hastanelerdeki tedavileri ise devam ediyor.

bianet'in görüştüğü Davutpaşa'daki gazeteciler ölenlerden sekizinin patlamanın olduğu binanın dışında çıkan yangını izlerken öldüğünü, çevredeki binaların çok bitişik olduğunu, diğer binaların camlarının kırıldığını, binaların duvarlarının çatladığını, iki aracın parçalandığını bildirdiler.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi'ndeki bir iş merkezinde gerçekleşen patlamada yaralanan bazı kişilerin tedavi gördüğü Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne geldi.

Güler patlama sonucu yıkılan binanın üçüncü ve dördüncü katlarında kaçak olarak imalat yapılan ya da depo olarak kullanılan havai fişek, meşale ve maytapların bulunduğu bir bölüm olduğunu kaydetti.

Bu bölümün altında boya ve iplik atölyelerinin kazanlarının bulunduğuna dikkat çeken Vali Güler, basınç etkisi yaratan patlamanın havai fişeklerin bulunduğu bölümde meydana geldiğini ifade etti.

Kaçak işyeri sahipleri kaçtı

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın beş işyerinin kaçak çalıştığının tespit edildiğini, bunların sahiplerinin patlamadan sonra mühürleri söküp kaçtığını söyledi.

"Binada beş işyeri faaliyette. Bunların ikisinin ruhsatı, ikisinin ruhsat müracaatı var. Kot yıkama atölyesi de kaçak faaliyette bulunduğu için mühürlenmiş, ancak bu mühre rağmen çalışmaya devam ettiği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Binada maytap atölyesi ya da deposu olduğuna dair belediye kayıtlarında bilgi yok." (NZ)

31 Ocak 2008, Perşembe
BİA Haber Merkezi - İstanbul

İnsanlar Ölüyor, İşyeri Denetlenmiyor, AKP Sermayeyi Ürkütmek İstemiyor

Hesabını kim verecek?Kristal-İş'ten Çelik, "Çalışma Bakanlığı'nın işyeri denetimleri için 600 çalışanı, denetlenecek ise 750 bin işyeri olduğunu" söyledi; "Siyasi irade 'piyasayı' ürkütmemek için denetlemek istemiyor da zaten" dedi.

Cam, Çimento, Seramik ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası'ndan (Kristal-İş) Aziz Çelik Davutpaşa'da kaçak bir işyerinde çalıştırılan 21 işçinin ölümüyle ilgili bianet'e "Bu mesele teknik bir yönetim sorununa indirgenemez. Bu tip işletmeleri -daha doğrusu piyasayı- ürkütmeyelim anlayışıyla düzensiz ve kuralsız çalışılan işyerlerine ilişkin denetim iradesizliği var, oraların üzerine gitmek, caydırmak istemiyorlar" dedi.

Çelik: Belediye, Bakanlık, SSK; hepsi sorumlu

Çelik "Bu olaydan iş yerlerine ruhsat verme sorumluluğu nedeniyle belediyenin, işyerlerinin çalışma kurallarının iş sağlığı ve güvenliğine uygunluğunu denetlemesi sorumluluğu nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, işçilerin sigortalı olup olmadığını takip görevi nedeniyle de Sosyal Sİgortalar Kurumu'nun (SSK) sorumlu olduğunu" söyledi.

"Bu adli bir mesele değil, siyasi bir meseledir. Biz şimdi bundan, patlama gerçekleştiği için haberdar olduk. Böyle patlamaya hazır ya da bir kerede onlarca insanın ölmediği ama insanların bire birer öldüğü kayıtsız işyerleri çok."

750 bin işyerine 600 kişilik denetim örgütü

Bakanlığın işletmelerin sağlık ve güvenlik kurallarına uygun çalışıp çalışmadığını denetleyen bir teftiş kurumu olduğunu, ancak uygulamada ciddi bir siyasi irade boşluğu olduğunu" belirten Çelik, "Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatı kağıt üzerinde oldukça gelişkin, uygulamada sorun var. Bakanlığın denetlemesi gereken 750 bin iş yeri var  ancak teftiş örgütünde 600'a yakın insan çalışıyor. Bu sayıyıyla bu işyerlerini denetlemek imkansız" dedi.

"Bakanlık denetim yapacağınaişçileri koruyan kuralları kaldırıyor"

Çelik bakanlığın şu anda çalışma koşullarının denetimini yapmak yerine kıdem tazmİnatını kaldırmakla, işçileri koruyan kuralları yönetmeliklerden kaldırmakla uğraştıklarını söyledi.

"İş sağlığı ve güvenliği konusunda çeşitli sektörülere sahip çalışanları koruyan özel yönetmelikler var. Patlayıcı, zehirli maddelerle çalışan işçiler için kapsamlı yönetmelikler var, ancak bunların uygulamasını denetleyecek bir organ yok."

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yaptığı açıklamada Çalışma Bakanlığı'na bazı sorular sordu:

Bölgede en son ne zaman denetleme yapıldı?

Bölgedeki işçilerin, iş sağlığı iş güvenliği koşulları en son ne zaman araştırıldı?

Ölen ve yaralananlardan kaçı sigortalı, kaçı kayıtsız çalışıyor?

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi de bugün bir açıklama yaptı ve işyerlerinde yetersiz denetimlere dikkat çekti. (NZ/TK)

Nilüfer ZENGİN
BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Şubat 2008, Cuma

Topbaş Kar Yağmasını Bekliyor, Kaçak İşyerini Vatandaş İhbar Etsin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Topbaş'a göre 20 işçinin kaçak işyerinde ölümünden "ihbar etmeyen" vatandaş sorumlu. Vali Güler'e sorarsanız "Maalesef olurmuş böyle şeyler."

İstanbul Davutpaşa'da dün kaçak bir işyerinde çalışmak zorunda olan 20 işçi öldü, 120 kişi yaralandı. Yakınlarının haber alamadığını belirttiği üç kişi hala bulunamadı. Bu sabah enkaz çalışmaları yine başladı.

Binadaki ilk patlamanın ruhsatsız olduğu için mühürlenen ancak mührü sökülerek faaliyete devam eden "kot" atölyesinde olduğu düşünülüyor.

İstanbul Valisi Muammer Güle olayla ilgili "Maytap atölyesinin ruhsatı yok. Maalesef böyle kaçaklar oluyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Vatandaş ihbar etmezse nereden bilelim" diye açıklama yaptı.

Kadir Topbaş 28 Ocak'ta beklenen kar yağışıyla ilgili "Vatandaşlar çok gerekmedikçe sokağa çıkmasınlar" diye açıklama yağmış ve o gece Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) sabahlamıştı. Kar yağışına karşı otomobillerin yollarda kaymamasını sağlamak dışında alınan bir önlemden sözetmemişti. O gece kar yağmadı.  

Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Murat Aydın "patlamanın meydana geldiği işyerlerinden beşinin kaçak olduğu için mühürlendiğini ancak sahiplerinin mühürleri sökerek çalışmaya devam ettiğini" açıkladı, "bu işyeri sahipleriyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını" belirtti.

Aydın'ın bu açıklaması Topbaş'ı yalanlıyor. Zira Zeytinburnu Belediye Başkanı kaçak yerlerin belirlenmiş olduğundan sözediyor. Mühürler söküldükçe o gidip yenisini takmaktan başka birşey yapmamış.

Olayda ölenlerden kimlikleri belirlenenler şöyle:

Heybetullah Güleç (19), Ömer Vural (44), Yaşar Kara (37), Kadir Cesur (38), Kazım Nişli (50), Halit Altan (45), Zübeyir Bal (45), Burhan Sabay (35), Hasan Akhun (21), Novruz Mamadov (48), Hüseyin Tayranoğlu (30), Lezgi Şimşek (45), Orhan Saday, Selçuk Başlar.

Yaralananlarsa, şöyle:

Nazan Akbulu, Tevriz Akbulut, İlhan Nizli, Mustafa Aydoğan, Nuriye Şahin, Ramazan Kaçi, Hasan Altay, Kamuran Koç, Sedat Onuş, Selçuk Aydoğan, Refik Yılmaz, Taner Karakılıç, Ali Yılmazer, Selahattin Dukan, Yusuf Dukan, Rasim Mümin, Fırat Danış, Fırat Akarsu, Ümit Güçtekin, Adem Sarı, Kazım Karadeniz, Mehmet Ülger, Necmettin Küçükyıldız, İsmail Kaya, Nurullah Karabarutçu, Refik Yılmaz, Halit Altan, Mahmut Aktaş, Ahmet Aktaş, Enes Aslanbay, Ahmet Kartal, Fatih Dikmen, Öznur Güneş, İbrahim Akkoç, Menderes İnal, Mert Ortaç, Nur Tekin Yılmaz, Kemal Serin, Serkan Tabaklar, Orhan Yıldız, Abdülkadir Ersöz, Çiğdem Sicimoğlu, Reşit Sicimoğlu, Murat Sarsıklı, Enis Bakır, Yıldız Sevim, Gökhan Bekcan, Eyüp Sülük, Serdar Gönül, Ercan Han, Hüseyin Güler, Gamze Ilık,, Ersin Ulusal, Mahmut Kara, Ergül Kara, Ramazan Çelik, Mehmet Çulcu, Yücel Gürbüz, Hasan Rahmi Özkarayol, Kenan Özender, Şükrü Gündüz, Erol Güzeloğlu, Yaşar Küçükyıldız, Servet Aydoğan, Erhan Altun, Uğur Önger, Sedat Çelik, Satılmış Haylamaz, Hamit Tetik, Tahile Kılıç, Halil Unutmaz, Hilmi Haylamaz, Ahmet Yıldız, Yasin Dinçer, Arap Akbulut, Mesut Sönmez, İsmail Turgut, Murat Çağlar, Levent Coşkun, Turgay Minuz, Sabriye Kadakal, İskender Mutlu, Canan Taş, İsmail Kanoğlu, Osman Doğan, Mesut Karas, Erol Türkan, Hüseyin Yılmaz, Mehmet Salih Çulcu, Mücahit Yılmaz, Fatih Yılmaz, Bedir Şen, Levent Coşkun, Mehmet Engin , Yavuz Özen, Murat Özen, Ömer Özen, Fırat Doğan, Ayhan Bozdağlı, Lütfü Tanrıöver, Murat Bayındır, Kadir Demirdiler, Osman Duman, Mustafa Aydın, Mehmet Dedek, Sezgin Bayrak, Gani Alıç, Ceyhan Kalaycı, Hatice Aydın, Süleyman Ahmet Gündoğdu. (NZ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Şubat 2008, Cuma

Davutpaşa'da Ölenlerin Sayısı 21 Oldu

İstanbul Davutpaşa'da kaçak işyerlerinin bulunduğu binadaki patlamada ölenlerin sayısı 21'e yükseldi.

İstanbul Davutpaşa'da yıkılan binanın enkazından bir ceset daha çıkarıldı.

Patlamada ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. 120 kişi yaralanmıştı.

Ölü sayısı dün 20 olarak belirlenmişti. Yakınlarının haber alamadığını belirttiği üç kişi hala bulunamadı. Bu sabah enkaz çalışmaları yine başladı.

Dün İstanbul Valisi Muammer Güler olayla ilgili "Maytap atölyesinin ruhsatı yok. Maalesef böyle kaçaklar oluyor",  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Vatandaş ihbar etmezse nereden bilelim" diye açıklama yaptılar. (NZ/TK)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Şubat 2008, Cuma

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.