DEDEF’ten çağrı: 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşalım

DEDEF’ten çağrı: 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşalım

Dersim'de 83 yıl önce idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları anılıyor. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), "insanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için bir mum da sen yak" şiarı ile DEDEF olarak 15 Kasım Pazar saat 19.37 'de Kadıköy Rıhtım'da bulu

A+A-

Dersim’de 83 yıl önce idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları anılıyor.

Bundan tam 83 yıl önce Dersim’in önde gelenleri, seyitleri, Seyd Rıza, Wusênê Seydi, Aliye Mirzê Sili, Hesen Ağa, Findik Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê, Ankara’dan özel görevle gönderilen İhsan Sabri Çağlayangil’in denetiminde yapılan yasadışı bir mahkeme neticesinde Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), yazılı bir açıklama yaparak, “İnsanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için bir mum da sen yak” şiarı ile DEDEF olarak 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşuyoruz” dedi.

“1937/38 yıllarında Dersim’de yaşanan katliamın izlerini travmalarla hala taşımakta ve yaşamakta olan biz Dersimlileri ve Dersim dostlarını anmamıza bekliyoruz” diyen DEDEF, şunları kaydetti.

“Bundan seksen üç yıl önce 14/15 Kasım 1937’de Dersim’in önde gelenleri, seyitleri, Seyd Rıza, Wusênê Seydi, Aliye Mirzê Sili, Hesen Ağa, Findik Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê, Ankara’dan özel görevle gönderilen İhsan Sabri Çağlayangil’in denetiminde yapılan yasadışı bir mahkeme neticesinde Elazığ Buğday Meydanı’nda infaz edilmişlerdi.

“YAKINLARI 82 YILDIR SEYİTLERİNİN MEZAR YERLERİNİ ARIYOR”

İdam edildiğinde Seyit Rıza yetmiş beş yaşın üzerindeydi ve yine hileli mahkeme kararı ile yaşı küçültülerek idam edilmişti. 1937/1938, Dersim halkına yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının toptan bir imha haline dönüşme tarihidir. 15 Kasım 1937 tarihinde Dersim’in önde gelenleri, seyitleri idam edildi. İdam edilenlerin mezar yerleri hala belli değil ve yakınları seksen iki yıldır seyitlerinin mezar yerlerini arıyorlar.

Tarihi hatırlamanın ve katledilenlerin anıları önünde saygıyla eğilmenin, ülkemizde kitlesel katliamların engellenmesi; insan haklarına saygılı, barışı sağlamış demokratik bir toplumun kurulabilmesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz.

“İnsanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için bir mum da sen yak şiarı ile DEDEF olarak 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşuyoruz.

1937/38 yıllarında Dersim’de yaşanan katliamın izlerini travmalarla hala taşımakta ve yaşamakta olan biz Dersimlileri ve Dersim dostlarını anmamıza bekliyoruz.”

(HABER MERKEZİ) 

DEDEF’ten çağrı: 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşalım

DEDEF’ten çağrı: 15 Kasım Pazar saat 19.37 ‘de Kadıköy Rıhtım’da buluşalım

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.