DEDEF’ten, Dersimli gencin SİHA’lardan atılan bombayla öldürülmesine tepki

DEDEF’ten, Dersimli gencin SİHA’lardan atılan bombayla öldürülmesine tepki

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Murat Yıldız adlı gencin Dersim’de SİHA’lardan atılan bombalarla yaşamını yitirmesine yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, “Yıllardır bölgede ve Dersim’de yaşanan askeri operasyonlar ve çatışmalar

A+A-

Dersim’in Ovacık ilçesinin Tilek köyünden Seyit Rıza’nın üçüncü kuşak torunu olan Murat Yıldız adlı genç, Ovacık ilçesi Ağdat- İşıkvuran kırsalında kendi aracıyla mantar toplamaya ve yayla yeri bakmaya giderken SİHA ve Helikopterlerle yapılan operasyon sırasında bombalanarak öldürüldü.

Murat Yıldız’ın, Dersim’de SİHA’lardan atılan bombalarla yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), “Sivillere yönelik ölümler biliyoruz ki ilk değil ama temennimiz son olmasıdır” dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu, farklı illerde de her yıl düzenlenen askeri operasyonlarda sivil vatandaşların öldürülmesine tepki göstererek, sivillerin ölümüne yol açan askeri operasyonlara derhal son verilmesini, sivillerin öldürülmesi ile ilgili olarak sorumlular hakkında etkin ve yeterli soruşturma yürütülmesini, adli-idari tüm süreçler hakkında Dersim halkının bilgilendirilmesini talep etti.

“SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILARDA PERVASIZCA DAVRANILMAYA DEVAM EDİLİYOR”

DEDEF açıklamasında, “Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre askerler Murat Yıldız’ın babası ve abisine aracı göstererek bombaladıklarını itiraf etmiş ve ailenin de Malatya Adli Tıp Kurumu’na giderek DNA testi vereceği bilgisi alınmıştır. Aileye bu şekilde bilgi veren askeri yetkililerin aksine valilik tarafından şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmış değil” bilgilerini kaydetti.

Farklı illerde de her yıl düzenlenen askeri operasyonlarda sivil vatandaşların öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Geçmiş yıllarda sivillere yönelik çok sayıda katliamlara tanık olduk. Yaşam hakkını ortadan kaldıran bu operasyonları yürüten, talimat veren tek bir görevli yargılanmadığı için sivillere yönelik saldırılarda bu kadar rahat ve pervasızca davranılmaya devam ediyor. Mesut ilkbahar, Ersin Demir, Ercan Güneş, Nupelda ve Ayaz kardeşler… Dersim’de yakın geçmişte askeri operasyon/çatışmalarda katledilen sivillerin yalnızca bir kısmı.  Bunların hiç birinde herhangi bir soruşturma, cezalandırma süreci yürütülmedi.”

PİRHA/DERSİM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.