Dedeler AKP'nin açılımını reddetti

Dedeler AKP'nin açılımını reddetti

Dedeler AKP'nin açılımını reddetti İstanbul’da bir araya gelen Alevi dedeleri, AKP’nin açılımını reddederek, memur olmayacaklarını...

A+A-

Dedeler AKP'nin açılımını reddetti Dedeler AKP'nin açılımını reddetti

İstanbul’da bir araya gelen Alevi dedeleri, AKP’nin açılımını reddederek, memur olmayacaklarını belirttiler

AKP’nin ‘Alevi Açılımı’nı değerlendiren Alevi dedeleri dün İstanbul’da bir araya geldi. Daha önce Ankara’da yapılan Alevi Dedeleri İstişare Toplantıları’nin ikinci oturumu Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı (HBVAKV) tarafından Okmeydanı Cemevi’nde düzenlenirken, üçüncüsü bu gün Mersin’de yapılacak.

Çok sayıda Alevi dedesi, babasının katılarak AKP’nin Alevi paketini tartıştığı toplantının açılış konuşmasını yapan HBVAKV İstanbul Şube Başkanı Kamil Aykanat, AKP Hükümeti’nin Alevi açılımı ile ilgili herkesin basın karşısında konuşmalar yaptığına dikkat çekerek bu konuşmaların hükümetin istediği şekilde olduğunu vurguladı. Hükümete birinci ağızdan bu toplantıyla cevap vereceklerini anlatan Aykanat, toplantı sonrası oluşturulacak raporu hükümete sunacaklarını açıkladı.

‘Aleviler AKP karşısında dik durmalı’

Aleviler ile ilgili baskıların son bulması için Alevilerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini belirten Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, “Aleviler Yavuz döneminde bile bu kadar tehlike altında değildi. O dönemde Alevilere yönelik baskı vardı. Şimdi Aleviliğe ve Alevilerin dini inançlarına baskı var” diye konuştu.

AKP’nin Alevilerin sorunlarını çözmek yerine inançlarına müdahale ettiğini vurgulayan Özdil, diyaloga açık olduklarını ancak tehlikenin de görülmesi gerektiğini ifade etti. AKP’nin Alevi paketi karşısında dik durmaları gerektiğine dikkat çeken Özdil, “Yanlışın ve kötünün içinde şerri olduğu gibi reddetmeliyiz” dedi. Kurum başkanlarından sonra Alevi Dedeleri söz alarak konuşma yaptı. Kendilerine bağlanmak istenen ‘maaşı’ reddeden dedeler, AKP hükümetinin memuru olmayacaklarını söyledi.

‘Dedeleri memur yapmak istiyorlar’

Alevi büyüklerinde, Aleviler haklarını ararken kanun dışı bir iş yapıyorlarmış izleniminin hakim olduğunu dile getiren Hubyar Ocağı’ndan Mehmet Sarıyer, Diyanet İşleri’nin ve zorunlu din derslerinin mutlaka kaldırılması gerektiğini kaydetti. “Birisi size maaş öderse siz ona hizmet etmek zorunda kalırsınız” diyen Sarıyer, AKP’nin dedelere maaş bağlayarak onları memur yapmaya çalıştığını anlattı. Cem Evleri’nin yasal statüye kavuşturularak ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıyer, o zaman cemevlerinin suyunun, elektriğinin ve diğer masraflarının devlet tarafından ödeneceğini dile getirdi. Herkesin istediği inancı öğrenme ve öğrenmeyi reddetme hakkına sahip olduğunun altını çizen Sarıyer, “Türkçe, matematik zorunlu ders değil, din dersi zorunlu ders. Benim Türkçeye, matematiğe ihtiyacım var” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan açılım da ısrarcı

AKP’nin yeniden gündeme getirdiği Alevi Açılımı konusunda görüş alışverişinde bulunmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ile görüştü. Başbakan’ın Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisinde saat 16.30’da gerçekleşen görüşmeye Devlet Bakanları Said Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın ve AKP’nin Alevi kökenli Milletvekili Reha Çamuroğlu da katıldı. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı.

İstanbul/EVRENSEL- 7 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.