Dedeler 'Alevi açılımı'nı tartıştı

Dedeler 'Alevi açılımı'nı tartıştı

Dedeler 'Alevi açılımı'nı tartıştı İkinci kez biraraya gelen Alevi dedeleri,'maaşa' karşı çıktı, cemevlerinin su ve...

A+A-

Dedeler 'Alevi açılımı'nı tartıştıDedeler 'Alevi açılımı'nı tartıştı

İkinci kez biraraya gelen Alevi dedeleri,'maaşa' karşı çıktı, cemevlerinin su ve elektrik parasının devlet tarafından karşılnmasına sıcak baktı

İSTANBUL- Alevi dedeleri, AKP'nin alevi açılımını değerlendirdi. Toplantıda, 'dedelere maaş bağlanması', 'cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması' gibi öneriler değerlendirildi. Alevi dedeleri 'maaş bağlanırsa devletin memuru konumuna düşülür' gerekçesiyle maaşa karşı çıktı. Ancak cemevlerinin su ve elektrik parasının devlet tarafından karşılanmasına sıcak bakıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ile Alevi Kültür Dernekleri (ADV) tarafından, 29 Kasım'da Ankara'da düzenlenen 'Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı'nın ikincisi İstanbul'da yapıldı.

İstanbul ve Trakya bölgelerindeki Alevi dede ve babalarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, hükümetin 'Alevi Açılımı' değerlendirildi. Alevi dedelerine maaş bağlanması konusunun ağırlıklı olarak tartışıldığı toplantıda Cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması gibi konularda da dedelerin görüşleri alındı.

Toplantıda konuşan HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi toplumu olarak içişlerine karışılmasını istemediklerini belirterek, "Siyasi partilerin, hükümetlerin Alevileri tarif etmelerine şiddetle karşıyız" dedi.

ADV Genel Başkanı Tekin Özdil de, varolan sorunun, Alevilik sorunu değil, Alevilerin sorunu olduğuna anlatarak şöyle konuştu: "Cemevleriyle ilgili sorun inanç sorunu değil. Cemevlerinde nasıl ibadet edeceğimiz biliyoruz, hükümet bize gösteremez. Biz Cemevlerinin mekansal sorunlarının çözülmesini istiyoruz, yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. İnancımıza müdahale istemiyoruz. Ama şuanda hükümetin hedeflediği tam da burada bir tuzak var. Bizim sorunlarımızı çözmek yerine inançlarımızın kendisine müdahaleyi çok ustaca ve kurnazca yapmaya çalışıyorlar".

Toplantıda söz alan dedelerin bir kısmı dedelere maaş bağlanması konusuna dedeleğin memuriyete dönüşeceği gerekçesiyle karşı çıktı. Kırklar Cemevi Dedesi Baki Güngör ise, köylerde Aleviliğin asimilasyona uğramaması için dedelere bağlanacak belli bir maaşla alevi dedelerinin Alevilik eğitimine katkıda bulunabileceğini söyledi.

Radikal - 6 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.