Dedeler maaşa karşı

Dedeler maaşa karşı

Dedeler maaşa karşı AKP’nin, Alevilerle ilgili yapmayı planladığı projeler konusunda tartışmalar sürüyor. Hükümetin, Alevi dedelere...

A+A-

Dedeler maaşa karşı Dedeler maaşa karşı

AKP’nin, Alevilerle ilgili yapmayı planladığı projeler konusunda tartışmalar sürüyor.

Hükümetin, Alevi dedelere maaş verilmesi ve bazı haklardan yararlanmaları yolundaki çalışmalarına, Muş’un Varto ilçesindeki Alevi dedeleri karşı çıktı. İlçede yeni açılan Pir Sultan Abdal Derneği ve Cemevi’nin başkan ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi için bir araya gelen Alevi dedeler, Diyanet’in maaşını istemediklerini belirterek, AKP’nin önerilerini, kendilerini Sünnileştirme çabası olarak yorumluyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto şube başkanlığına seçilen Burhan Kaya, cemevlerini cümbüş yeri olarak gören bir zihniyetin bugünkü önerilerini şaşırtıcı bulduklarını söyledi. Kaya, “Bizim dedelerimiz inançlarını para için satmazlar, biz ona karşıyız. Ancak cemevlerinin camiler gibi suyunun, elektriğinin parasız olması ve ihtiyaçlarının karşılanmasına karşı değiliz, bize hangi konuda destek vereceklerini daha netleştirmediler. Acaba Alevileri Sünnileştirmek mi istiyorlar? AKP’nin politikası buysa biz buna karşıyız” dedi.

Alevi Dedesi Doğan Yılmaz da “Ben, bu bir oyundur diyorum. Alevilerin inançları dahilinde ibadetlerini yapacakları yerin anayasa güvencesi altına alınmasını istiyoruz” dedi. Yılmaz, “Yani bir keresinde siz Alevi inancına sahip olan insanların iftar yemeğine katılacaksınız, ama onların ibadet şeklini ve ibaret yerini de kabul etmeyeceksiniz. Burada bir çelişki var” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ) - EVRENSEL - 04.12.2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.