'Dedelere maaş rüşvettir'

'Dedelere maaş rüşvettir'

'Dedelere maaş rüşvettir' Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), bağlı örgütlerin üye ve yöneticileri ile dedelerini bir araya...

A+A-

'Dedelere maaş rüşvettir' 'Dedelere maaş rüşvettir'

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), bağlı örgütlerin üye ve yöneticileri ile dedelerini bir araya getirerek, 9 Kasım mitingini, öncesini ve bundan sonraki mücadelelerini masaya yatırdı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), bağlı örgütlerin üye ve yöneticileri ile dedelerini bir araya getirerek, 9 Kasım mitingini, öncesini ve bundan sonraki mücadelelerini masaya yatırdı. Açılışta konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi sorunu üzerinden rant elde edecek bir partiye Alevilerden tek bir oy çıkmayacağını söyledi. Balkız, Alevilerin dedelere maaşı “rüşvet olarak gördüğünü” de ifade etti.

ABF’nin çağrısı ile Alevi örgütleri temsilcileri ve dedeler dün Hacı Vektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ali Doğan Salonu’nda bir araya geldiler. Bir gün öncesinde de aynı yerde toplanan dedelerin ABF yönetimine, “Alacağınız her kararın altına imza atarız” diye verdiği destek, dünkü toplantıda da sürdü.

Açılış konuşmasını yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Aleviler olarak var oldukları ve değerleriyle var ettikleri bu ülkede mutsuz olduklarını, kendilerini kötü hissettiklerini söyledi. “Eşit değiliz” diyen ve üvey evlat muamelesi görmek istemediklerini belirten Balkız, Kürt, Sünni, Arap, Acem; hangi dili konuşur, hangi dine inanırsa inansın, herkesle barış içinde yaşamak ve “eşit haklar” istediklerini belirtti. Balkız, “Çünkü biz barış dilini kullanıyoruz. Alevilik öğretisi bize 72 millete aynı nazardan bakmayı öğretti” dedi.

‘9 Kasım bir milat’

9 Kasım mitinginde de dile getirdikleri taleplerine vurgu yaparak, bunları devletten, milletten isteme hakları olduğunu kaydeden Balkız, zorunlu din derslerinin kaldırılmasına ilişkin çokça dilekçeler verdiklerini, AİHM ve Danıştay’dan davalar kazandıklarını, ancak bunların görmezden gelindiğini söyledi. Artık dilekçe devrinin bittiğini 9 Kasım mitingi örneği ile anlatan Balkız, Aleviler açısından nasıl Maraş, Gazi katliamları, Madımak bir milat ise 9 Kasım’ın da milat olduğunu belirterek, ilk kez bir tepki olmaksızın Alevilerin talepleri için sokağa çıktıklarının altını çizdi.

Taleplerinin son derece insani ve makul olduğunu, ancak mitinglerine ve taleplerine şeriatçı medyanın yaklaşımının Madımak’ı, Gazi’yi, Maraş’ı hatırlattığını ifade eden Balkız, “Ama bu öyle bir rüzgar, yel ki, kimse önünde duramaz” dedi.

‘AKP bölmeyi hedefliyor’

Mitinglerinin ardından taleplerinin Meclis’te de konuşulmaya başlanmasını olumlu bulan Balkız, ancak AKP’nin “Alevi açılımı”nın Alevileri tam ortadan ikiye bölmeyi hedeflediğini ifade etti. Balkız, “Siyasilerin bizi tanımlama, ortadan yarma girişimlerini asla doğru bulmuyoruz” dedi. “Alevi dedelere maaş” önerisini de kesinlikle kabul etmediklerini yineleyen Balkız, paranın olumlulukları yanı sıra “aynı zamanda kir, rüşvet, satın alma aracı” olduğunun da altını çizdi. Dedelerin, zakirlerin hiçbir zaman hizmetlerini para karşılığı görmediklerini, hiçbir zaman devletten tek kuruş almadıklarını, bunu da 400 yıldır Hızır Paşa sofrası olarak nitelendirdiklerini belirten Balkız, AKP’nin “Alevi açılımı”nı eleştirdi. “Biz AKP’ye, hükümete uzay kadar uzak, 100 adım kadar yakınız” diyen Balkız, yerel seçimlere de atıfta bulunarak, hiçbir Alevinin bu problemlerinden rant elde edecek bir partiye tek bir oy vermeyeceğini, böyle bir partinin Alevilerden tek bir oy bile alamayacağını söyledi.

Mücadeleyi sürdürecekler

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ı kastederek, mitinglerini “güvenlik sorunu” olarak değerlendirmesini eleştiren Balkız, “Biz Sayın Doğan’la kavga etmek istemiyoruz, ama kimi söylemleri de kabul edilebilir değil” dedi.

Alevilerin ayrımcılık istemediğinin altını çizerek taleplerini tek tek sıralayan Balkız, Madımak’ın müze olmasını istediklerini; kültür merkezi, kitapçı ya da farklı biçimde sulandırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Balkız, “Madımak bu devletin yakasına yapışmış bir utanç abidesidir” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Alevi sorunu değil, Alevilerin sorunu olduğunu ve taleplerini de 9 Kasım’da Sıhhiye Meydanı’nda dile getirdiklerini söyledi. AKP’nin taleplerini saptırmak, sulandırmak istemesine tepki gösteren Gümüş, talepleri yerine getirilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de Alevilerin de artık sokağa çıkıp “biz de varız” dediklerini, 9 Kasım’daki görkemli mitingi Avrupa’daki Aleviler olarak büyük bir coşkuyla karşıladıklarını söyledi.

Ankara/EVRENSEL - 08 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.