Demirer ırkçı yasayı suçladı

Demirer ırkçı yasayı suçladı

Demirer 'ırkçı yasa'yı suçladı   Yazar Temel Demirer'in duruşması gergin başladı. Dink cinayetinden sonraki konuşması...

A+A-

Demirer 'ırkçı yasa'yı suçladıDemirer 'ırkçı yasa'yı suçladı
 
Yazar Temel Demirer'in duruşması gergin başladı.
 
Dink cinayetinden sonraki konuşması nedeniyle altı yıl hapsi istenen yazar Demirer: 301 ırkçı bir yasadır. 'Kudurmuş Ermeni' diyeni koruyor, Dink'i korumuyor

ANKARA - Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Ankara'da yapılan protesto gösterisinde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında Türk Ceza Kanunu'nun Türklüğe hakaret suçunu düzenleyen 301 ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu düzenleyen 216. maddelerinden dava açılan yazar Temel Demirer'in ilk duruşması dün yapıldı. Demirer, duruşmada dava konusu sözlerini tekrarladı ve "Türkiye'de bir Ermeni soykırımı oldu. Ben bir Türk olarak bundan utanıyorum" dedi.

Avukata polis tehditi

Demirer'in yargılandığı Ankara 2. No'lu Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma gergin başladı. Demirer'e destek vermek için gelen, aralarında Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi'nin de bulunduğu çok sayıda aydın 'Talimat var' denilerek salona alınmak istenmedi. Çıkan arbede sırasında polis yetkilisi, Avukat Selçuk Kozağaçlı'yı "Burda kanun benim, sana kim olduğumu göstereceğim" diyerek tehdit etti. Mahkeme başkanının 'Doluncaya kadar izleyicileri salona alın' talimatıyla gerginlik bitti.

Demirer, savunmasında mahkemenin kararı ne olursa olsun AHİM'ye başvurmayacağını söyledi. Savcının hazırladığı iddianamede altı yıl hapsi istenen Demirer şöyle konuştu: "Hem AİHM hem Türkiye'deki mahkemeler beni ideolojik olarak ikna etmedi. Ben 301 değişsin ya da değişmesin tartışmalarına taraf değilim. Çünkü Türkiye'de bu yasanın benzeri 40'ın üzerinde madde bulunmaktadır. TCK'nın 301. maddesi ırkçı bir yasadır. Dink ailesine 'Kudurmuş Ermeniler' diyen avukat bu sözlerinden dolayı yargılanmaz. Bu madde benim Türklüğümü koruyor ama bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hrant Dink'i korumuyor."

Avukat Şiar Rişvanoğlu, savcının iddianamede 'Resmi Devlet Tezi'nden bahsettiğini belirterek "Bu tezin ne olduğunu nereden bileceğiz? Böyle bir belge varsa, savcılıktan istenmesini talep ediyoruz" dedi. Duruşma öncesinde 66 aydının imzaladığı bildiriyi okuyan Fik- ret Başkaya Türkiye'de rejimin her geçen gün biraz daha fazla polis rejimine dönüştüğünü öne sürdü.

MESUT HASAN BENLİ
RADİKAL - 7 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.