Demokrasiyi arıyorum !

Demokrasiyi arıyorum !

İsmail Cem Özkan : Demokrasiyi arıyorum! Son gelişmeler hakkında o kadar çok değişik yazı yazmışım ki, aslında değişik dediğim vurgusu...

A+A-

Demokrasiyi arıyorum !İsmail Cem Özkan : Demokrasiyi arıyorum!
 
Son gelişmeler hakkında o kadar çok değişik yazı yazmışım ki, aslında değişik dediğim vurgusu anlamında, mantığı aynı. Mantığım bellidir, mutlak demokrasi.
 
Demokrasi isteği olduğunu söyleyen şeriat taraftarları ile aynı kulvarda buluşamam. Çünkü şeriatta demokrasi olmaz. Osmanlı imparatorluğu geçmişe bunun ile örnekleri ile doludur. Olmuş olsaydı Osmanlı'da demokrasi mücadelesi olmazdı.
 
Demokrasi adına eylem yapan Amerika politikaları ile aynı safta olamam. Çünkü Amerika demokrasisi yayılmacı ve sadece kendi sınıf politikası doğrultusundadır. Portakal devrimleri buna örnektir.

Demokrasi, bireylerin düşüncelerini açıklayabildiği bir ortamda olur. Köle düzeninde köleler düşüncesini açıklayamaz. Ülkemizde düşünce açıklamayı engelleyen yasalar varlığını devam ettiriyor. 
 
Demokraside korku olmaz. Korku cumhuriyeti yaratılıyor son yapılan eylemler ile…
 
Demokraside biri sizi gözetliyor olmaz. Çünkü demokraside güven vardır. Karşılıklı kontrol vardır. Biri sizi gözetliyorsa orada tek yönlü kontrol var demektir.
 
Demokraside darbeler olmaz, darbe yapanlar öncelikle evrensel hukuk kuraları içinde sorgulanır ve mahkum edilir.
 
Ülkemizde 12 Eylül darbecileri hala yargılanmadı. Öncelikle sanal darbecilerden önce bu generallerin yargılanması gereklidir. Kayıpların, idamların, işkencede ölenlerin, sakat kalanların hesabı bu dünyada evrensel hukuk kuralları içinde verilmelidir. Darbe yapanlar yargılanırsa gelecek darbeler engellenebilinir.
 
Demokraside isteyen istediği inanca sahip olmamalıdır, diyanet başkanlığı olmaz. Diyanet suni inancını diğer inançtaki insanlara yaşam koşullarını ve düşünce biçimini zorla dayatmasıdır. Demokraside zorlama olmaz.
 
Demokraside hiçbir kültür diğer kültürlerden üstün değildir, eğer orada bir kültüre asimilasyon isteniyorsa, ülke genelinde homojenlik isteniyorsa orada demokrasi olmaz. Demokrasi heterojen bir arada yaşamayı peşinen kabul etmektir. Farklılıklarla birlikte ortak yaşamaktır. Yani bir arada yaşamayı savunmaktır.
 
Demokraside bir kişi dahi gereksiz yere özgürlüğünden mahrum edilemez, eğer ediliyorsa orada demokrasi ve hukuk 'gücün elinde' bir söylem özelliğini gösterir. Azınlığın haklarına göre çoğunluğun hakları ve özgürlük alanı belirlenir.
 
Demokrasi çoğunluğun istediğini yapma alanı değildir. Denetlenmeye açık olmak demektir. Sorumluluğun olduğu bir alandır, bugün ben bunu düşündüm hayata geçirelim denemez. Lider istediğini düşünür ama istediği gibi hareket edemez. Davranışını kontrol edebilenlerin, hoşgörülü olanların yaşam alanıdır.
 
Demokrat olmak aptal olmak anlamına gelmez. Demokrasi bir araç değildir. Eğer demokrasiyi bir araç olarak gören anlayış varsa, onların politikalarının yanında olamam, çünkü o araç gördüğü bir alanda koltuk değneği görevi görürsün ki, İran, Hitler Almanya'sı buna örnektir.
 
Demokrat olmak, olaylar karşısında tepki verendir. Sadece kendi kendisine homurdanandan demokrat olmaz, sadece pasif birey olur ki, 'giden paşam, gelen hocam!' der.

Her koşulda yaşamaya kendisini hazırlamış ve bireysel kurtuluşu ekonomik zenginlikte görendir.  Bireysel olarak kendisini zenginler kategorisine koyanların değişen koşullar sonunda en fazla intihar edenler olduğunu görmek istenmez. İntiharlar bireyin toplum ile uyumsuzluk ve beklentilerinin karşılanamamasında yatar.
 
Yukarıda saydığım özelliklerden biri yoksa orada demokrasiden bahsedemeyiz. O zaman akıllara hemen şu soru geliyor, peki bizim ülkemizde demokrasi yoksa ne var?
 
Biz cumhuriyet rejimini 2.Meşrutiyetten beri koruyoruz, fakat demokrasiyi hiç yaşadık mı?
 
İlkelerime bakarak ben şahsen yaşamadığımızı düşünüyorum. Fakat hiç yaşamamış olmak demokrasi mücadelesini engeller mi?

Demokrasi ütopyadır, fakat ütopyalarda hep var olur!

İsmail Cem Özkan
http://www.cemoezkan.de/
ALEVİ HABER AJANSI - 18 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.