Demokrasiyi İçimize Sindirmeden Türbanı Tartışamayız

Demokrasiyi İçimize Sindirmeden Türbanı Tartışamayız

Demokrasiyi İçimize Sindirmeden Türbanı TartışamayızMeslek Odaları: "Alevilik, farklı dinler tanınmazken, din dersleri zorunluyken, öğrenciler...

A+A-

Demokrasiyi İçimize Sindirmeden Türbanı TartışamayızDemokrasiyi İçimize Sindirmeden Türbanı Tartışamayız

Meslek Odaları: "Alevilik, farklı dinler tanınmazken, din dersleri zorunluyken, öğrenciler halay çektikleri için ceza alırken AKP'nin türban için attığı adımların özgürlükle ilişkisi yok. Gerici girişime karşı mücadele edeceğiz."

İstanbul Meslek Odaları Konfederasyonu bugün (1 Şubat 2008) "türban ve laiklik" meselesiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Konfederasyon adına açıklamayı Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, İstanbul Tabipler Odası Tabipler Odası Başkanı Özdemir Aktan, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Semih Güngör, Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Ahmet Gürbüz ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ayşegül Bilen katıldı.

"Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve bütün kritik aşamalardaki dayanağı MHP'nin üniversitelerde türban serbestisi altında Anayasa'da yapmaya çalıştıkları değişikliği kaygıyla izliyoruz. Anti laik, gerici girişime karşı hep birlikte mücadele edeceğiz" denilen açıklamada Aktan hizmet alan-veren tartışmasına değindi:

"Tıp fakültelerinde öğrenciler hem hizmet alıp hem de verebiliyorlar. Türban ekseninde bu tartışma çözümsüzdür."

Konfederasyon türban meselesinin onca demokrasi sorunu içinde birdenbire gündeme girmesinin ardında yakında yapılacak yerel seçimlerde AKP'nin yandaşlarına vereceği mesaj olarak görüyor.

Aktan "Türban" meselesinde ülkenin geleceğinin söz konusu olduğunu ve bu gelişmenin dikkatle izlendiğini, atılan adımlarınsa özgürlükle ilgisi olmadığını, ayrıca böyle bir sorunun yasalarla da çözülemeyeceğini söyledi.

Meslek odalarının yasal mücadele hazırlığında olduğunu ve geride bıraktıkları seçimlerin de AKP aleyhine sonuçlandığını, söyleyen Aktan güçlerinin azımsanmaması gerektiğini vurguladı.

Dinçöz ise üniversitelerde disiplin yönetmeliklerinde pek çok antidemokratik uygulamayı kolaylaştıran maddeler varken "kala kala türban mı kaldı?" diye sordu.

"Üniversitelerde halay çektiği için siyasi soruşturmaya maruz kalan öğrenciler var. Ne zaman demokrasiyi içimize sindirirsek o zaman bu meseleyi tartışırız. Yoksa çifte standart söz konusu."

Konfederasyon laiklik/sekülerleşme sorununu tam anlamıyla çözemediğini savundu ve bu sorunun yol açtığı olumsuzlukları şöyle sıraladı:

"İslamiyetin belirli bir mezhebinin yorumlarını esas alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devletin örgütlenmesi içinde yer alması, başta Alevilik olmak üzere diğer bütün mezhep ve dinlerin devlet tarafından resmi olarak tanınmaması, sadece Sünni İslam'ın öğretildiği din derslerinin zorunlu olması..." 

İstanbul Meslek Odaları Konfederasyonu bileşenleri:

İstanbul Barosu, Tabipler Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimler Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Fizik Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Metalürji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Petrol Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Tekstil Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası. (EZÖ/TK)

Emine ÖZCAN / BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Şubat 2008, Cuma

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.