Demokratik Kamuoyu Madımak Oteli'nin Müze Olmasını İstiyor

Demokratik Kamuoyu Madımak Oteli'nin Müze Olmasını İstiyor

Demokratik Kamuoyu Madımak Oteli'nin Müze Olmasını İstiyorPİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASIAlevi örgütlerinin...

A+A-

Demokratik Kamuoyu Madımak Oteli'nin Müze Olmasını İstiyorDemokratik Kamuoyu Madımak Oteli'nin Müze Olmasını İstiyor

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Alevi örgütlerinin ısrarlı ve kararlı bir şekilde yürüttüğü “Madımak Müze olsun” talebine artık dayanamayan hükümet, Devlet Bakanı Faruk Çelik aracılığı ile otelin kamulaştırılacağını açıkladı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik; Sivas’da yerel sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrasında Sivaslı’ların Madımağın müze olmasını istemediklerini, otelin kütüphaneye dönüştürülerek bir köşesinin de anı evi olarak düzenlenmesini istediklerini ifade etti. 

Sivas’da yapılan bu toplantıya ağırlıklı olarak sağcı ve muhafazakar kesimin temsilcilerinin çağırıldığını, ÇYDD, Halkevleri, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği gibi örgütlerin ve Derneğimizin Sivas Temsilciliğinin çağırılmadığını belirtmek isteriz. Yine AKP’ye yakınlığı ile bilinen bazı örgütlerin bir gün öncesinde kendi aralarında toplanarak ‘asla müze olmamalı denilmesi’ için fikir birliği kararı alındığı da belirtilmektedir.

Diğer yandan Devlet Bakanı Madımak Oteli’nin bir köşesinin anı evine dönüştürülebileceğini söyleyerek aslında Sünni muhafazakar tabanının nabzını okşamakta, gericilerin şeriat özlemcilerinin insanlık tarihine eklediği utanç sayfasını koparıp atmaya çalışmaktadır. Güya Madımak Otelinin bir köşesi anı evine dönüştürülerek katliam unutturulacak ve böylece AKP’nin fikri altyapısını ve kısmen kadrolarını oluşturan ırkçı, şeriatçı çizgi aklanacak, güya devlet ve AKP Aleviler’den özür dilemiş olacak. AKP’nin Sivaslılar istiyor diyerek ve aynı zamanda Alevilerin yükselen taleplerini sulandırmak amacıyla gündeme getirilen “Madımak Otelinin bir köşesi anı evi olabilir” fikri asla ve asla kabul edilemez. AKP, Alevilerin laiklik ve vicdani eksende yürüttüğü istemleri saptırmaya çalışmakta, kamuoyu AKP’nin siyasileşmiş dinsel ideolojisi ve bakış açısıyla yönlendirilmek istenmektedir. “Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi” talebinden Sivaslıları bahane ederek kaçmaya çalışan AKP zihniyeti, asla unutmamalıdır ki, Aleviler bu ülkenin aydınlıktan yana olan çağdaş güçleri, “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” sloganlarını atanları, onların arkasındaki güçleri bilmektedir. Elinde kaleminden ve sazından başka hiçbir şeyi bulunmayan savunmasız insanların bir otelde 8 saat boyunca kıstırılıp ardından ateşe verilmesi gerçeğiyle yüzleşmek istemeyen AKP iktidarının taleplerimizin içini boşaltma, anlamsızlaştırma hamlesi boşa çıkarılacaktır.

Alevilerin 8-9 Kasım’da Ankara ve Kadıköy’de yaptığı görkemli mitingler sonrasında kamuoyunda Alevilerin talepleri daha bir yoğun tartışılmaya başlanmıştır.

Alevilerin ortak paydası 8-9 Kasım’da yüz binlerce insanın katılımı ile sahiplenilen Madımak Otelinin Müze olması, zorunlu Din derslerinin kaldırılması, Cemevlerinin yasal güvenceye kavuşturulması ve Diyanet işleri Başkanlığının kaldırılması talepleridir.

Madımak Otelinin bu günkü görüntüsünü yaratanlar konuyu istismar etmişler ve toplumun vicdanında yara açmışlardır.

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’a kültür şenliği ve Pir Sultan Abdal’ı anmak amacı ile giden şair, yazar, sanatçı ve semah yürüyen canlarımız önceden planlanmış, gerici, şeriatçı güçler tarafından Madımak Oteli’nde abluka altına alındılar.  “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” diyerek ve cumhuriyetimizin temel değerlerine saldırmak sureti ile canlarımızı göz göre göre yakıldılar. Bu katliam, televizyonlarda sekiz saat boyunca canlı olarak yayınlandı. Devletin güvenlik kuvvetleri, saldırgan gerici, şeriatçı güçlere yerinde ve zamanında gerekli müdahaleleri ve engellemeleri yapmayarak canlarımızın yakılmasına seyirci kaldılar. Dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bu katliam, Türkiye Cumhuriyeti’nde ve dünyada insan hakları ve temel özgürlüklerden yana olan, inanç ve ibadet özgürlüğünü temel bir insan hakları ilkesi sayan inancı ve felsefesi düşüncesi ne olursa olsun her insanın vicdanını yaraladı.

Bu katliam Halkımızın ve burada yakınlarını, çocuklarını yitiren canlarımızın ruhunda ve bedeninde giderilmesi imkânsız travmalara yol açtı. Madımak Oteli’ne saldırarak canlarımızı yakan faillerin bir kısmı yakalanmış, yargılanıp cezalara çarptırılmış iken, faillerin bir kısmı da yakalan(a)mamış, yeterince takip dahi edilmemiştir.

Madımak Oteli’nde Cumhuriyete ve onun savunucularına karşı gerici ve şeriatçı güçlerce gerçekleştirilen katliamın bir kez daha yaşanmaması için, insanlık tarihine yazılması ve insanlığın ortak vicdanında mahkûm edilmesi, hafızalardan silinmemesi gerekmektedir. Bu katliamın yaşandığı sırada devlet güçlerinin müdahale etmemesi ve asıl katillerin bugüne kadar yakalanmaması devleti zan altında bırakmıştır.

Bütün bu nedenlerle 17 yıldır sürdürdüğümüz “Madımak Oteli Müze Olsun” talebi haklı ve meşrudur. Siyasi İktidar gün geçirmeden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin bu talebini kabul edip ivedilikle yerine getirmelidir. Bu talep Türkiye’de yaşayan tüm aklıselim ve sağduyulu insanların talebidir.

Madımak Oteli satın alınarak kamulaştırılmalı, otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaları hemen yapılmalıdır.

Böyle bir girişim, insanlarımız arasında düşmanlıkları arttırmaz. Gerçekle yüzlemek ve insanlık suçlarını birlikte mahkûm etmek, farklı kültürleri, inançları, kimlikleri daha da yakınlaştırır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm topluma sesleniyor ve diyoruz ki: Bu utancı daha fazla büyütmeyelim, vicdanları sızlatmayalım, Madımak Oteli Müze olsun...

Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz olunur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 26 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.