Denizler'i anmaya beraat

Denizler'i anmaya beraat

Denizler’i anmaya beraat Tunceli’de Denizler’i andıkları için yargılananlar beraat ederken, Mahmut Alınak’a Denizler’i övdüğü...

A+A-

Denizler'i anmaya beraat Denizler’i anmaya beraat

Tunceli’de Denizler’i andıkları için yargılananlar beraat ederken, Mahmut Alınak’a Denizler’i övdüğü iddiasıyla dava açıldı.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 6 Mayıs 2007’de, idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anma töreninde basın açıklaması yapıp afiş taşıyanlar hakkında, ‘suçu ve suçluyu övdükleri’ gerekçesiyle açtığı davada beraat kararı çıktı.

Tunceli’de Emek Gençliği’nin 6 Mayıs 2007 tarihinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak amacıyla yaptığı basın açıklaması nedeniyle Gökhan Türkan, Sancar Yamaç ve Zeki Sarıca hakkında TCK’nın 215. maddesi olan ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık avukatlarından Barış Yıldırım katıldı.

Duruşmada Yıldırım, Gezmiş ve arkadaşlarının sıkıyönetim mahkemesi tarafından adil bir şekilde yargılanmadığını belirterek, “Ülkemizde DGM tarafından verilen kararlar AİHM’den geri dönmüştür. Eğer Gezmiş ve arkadaşları hakkında açılan dava da AİHM’e gitmiş olsa idi kesin dönmüş olurdu. Fakat koşullar yoktu” diye konuştu. Geçmişte Adnan Menderes ve General Mustafa Muğlalı’nın da suçlanarak idam edildiğini kaydeden Yıldırım, “Fakat bugün Adnan Menderes’in adı her tarafta anılmakta ve adı İzmir’de bir havaalanına verilmiştir. Yine 33 köylüyü öldürme emrini veren Muğlalı’nın adı Van’da bir Jandarma Kolordu kışlasına verilmiştir. Fakat bu kişilerin övüldüğüne dair hiçbir dava açılmamıştır” dedi. Ölmüş bir kişiye suçlu denemeyeceğine vurgu yapan Yıldırım, Gezmiş ve arkadaşlarının ise Türkiye’nin bağımsızlığını istediğini ve kimsenin canına kast etmediklerini hatırlattı. Bunun üzerine mahkeme başkanı sanıklar hakkında ‘suçun unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle beraat kararı verdi. Kararın örnek olacağını ifade eden Yıldırım, kararın yerinde ve doğru olduğunu, Türkiye’de de bir ilk olduğunu söyledi.

Mahmut Alınak’a dava açıldı

Deniz Gezmiş’i övdüğü gerekçesiyle eski milletvekili Mahmut Alınak hakkında dava açıldı. Alınak’ın, Kars’ta cadde ve parklara, Deniz Gezmiş, Musa Anter ve Vedat Aydın’ın adının verilmesine ilişkin Kars Belediyesi’ne yaptığı talep üzerine dava açılması istendi.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Alınak’ın Kars’ta yayınlanan bir gazeteye gönderdiği yazıda, Kars’ta bulunan Süleyman Demirel Caddesi’nin Deniz Gezmiş Caddesi, Mesut Yılmaz Parkı’nın da Musa Anter Parkı olarak değiştirilmesini istediği hatırlatıldı. Alınak’ın Kars’ta bulunan bazı cadde ve parklara da Vedat Aydın, Kemal Karabulut ve Oruç Sönmez’in adlarının verilmesini istediği belirtilen iddianamede, söz konusu isimlerin daha önce işlediği suçlar ve yargılamaları hatırlatıldı.

İddianamede, Alınak’ın ifadesinde Deniz Gezmiş’in haksız şekilde idam edildiğini, devletin Deniz Gezmiş’e özür borcu bulunduğunu söylediği de belirtildi. İddianamede, işledikleri suçların açıkça sıralandığı Deniz Gezmiş, Musa Anter, Vedat Aydın, Kemal Karabulut ve Oruç Sönmez’i alenen övdüğü belirtildi.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, Alınak’ın bu talebinden dolayı TCK’nın suç ve suçluyu övmek suçlarını düzenleyen 215. maddeden yargılanmasını talep etti. TCK’nın 215. maddesi suç ve suçluyu övenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

HABER MERKEZİ - EVRENSEL - 12 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.