"Derin Aileler" Mecliste; Zaman Aşımına Uğramadan Adalet İstiyor

"Derin Aileler" Mecliste; Zaman Aşımına Uğramadan Adalet İstiyor

"Derin Aileler" Mecliste; Zaman Aşımına Uğramadan Adalet İstiyor"Derin Aileler"den 19 kişi, TBMM'den siyasi cinayetlerin birçoğunda...

A+A-

"Derin Aileler" Mecliste; Zaman Aşımına Uğramadan Adalet İstiyor"Derin Aileler" Mecliste; Zaman Aşımına Uğramadan Adalet İstiyor

"Derin Aileler"den 19 kişi, TBMM'den siyasi cinayetlerin birçoğunda görüldüğü gibi zamanaşımı tehlikesine çare bulmasını istiyorlar. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Devlet geçmişte görevlerini yerine getirmedi" dedi.

Yakınlarını siyasi cinayetlerde kaybeden "Derin Aileleri" temsilen 19 kişi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapacakları görüşmelerle partileri siyasi cinayetlerin aydınlatılması için bir Araştırma Komisyonu kurulması için ikna etmeye çalışıyor.

Heyetin programında, ilk önce saat 10.30 sularında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ardından Meclis başkanı Mehmet Ali Şahin ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yetkilileri Bengi Yıldız ve Ayla Ata Akad ile görüşmek vardı.

Zamanaşımına çare isteniyor

Aileler, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel başkanı Kemal Türkler'in durumunda olduğu gibi bir çok siyasi cinayet davasının zamanaşımına uğrama tehkesine dikkat çekiyorlar ve Meclisten bunun önüne geçilmesi için yasal bir çözüm bulunmasını talep ediyorlar.

İsveç parlamantosu, 1986 yılında öldürülen eski Başbakan Olof Palme'nin dosyasının zamanaşımına uğramaması için "ciddi sonuçlar doğuran cinayet ve suikast suçları" için zamanaşını kaldırdı. 1 Temmuz 2010'da yürürlüğe girecek yeni yasa, gelecek yıl Palme dosyasını zamanaşıma girmesini engelleyecek.

Üskül: Devletin görevlerini yerine getiremedi

Aileleri kabul eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, faili meçhul saldırılarda ölenlerin hangilerinin yaşam hakkını devletin ihlal ettiğini, hangilerinin yaşam hakkının devletçe koruma altına alınmadığını söylemenin çok kolay olmadığını söyledi; ''Ama devletin bu görevlerini, her iki yönden de yerine getiremediğini söylemek mümkün'' dedi.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Üskül, bütün bu cinayetler içinde, Hrant Dink cinayetinin tam olarak aydınlığa kavuşturulmasının, diğer cinayetlerin mağdurlarını da bir ölçüde rahatlatabileceğini ifade etti.

Diğer partilerle de görüşme olabilir

Aileler randevu talep edilen diğer partilerle de olumlu yanıt gelmesi durumunda görüşecek.

Girişime dahil 23 aileyi temsil edecek olan delegasyonda Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu, Savcı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, Kürt yazar Musa Anter'in kızı Dicle Anter, Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin ablası Meryem Türkmen de var.

Derin Ailelerin bir araya gelmesi, 1 Şubat 1979'de katledilen Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın 18 Ocak'ta yoğun bir medya ilgisi altında tahliye edilmesi ve beş yıldızlı bir otelde ağırlanmasından sonrasına rastladı; ilk somut girişiminiyse 8 Şubat'ta Hrant Dink'in ailelesine omuz vermek için Beşiktaş Meydanı'nda buluşarak yaptı.

İmzacı aileler

Sabahattin Ali Ailesi, Doğan Öz Ailesi, Abdi İpekçi Ailesi, Cevat Yurdakul Ailesi, Cavit Orhan Tütengil Ailesi, Ümit Kaftancıoğlu Ailesi, Sevinç Özgüner Ailesi, Kemal Türkler Ailesi, İlhan Erdost Ailesi, Çetin Emeç Ailesi, Turan Dursun Ailesi, Musa Anter Ailesi, Uğur Mumcu Ailesi, Nesimi Çimen Ailesi, Metin Altıok Ailesi, Behçet Aysan Ailesi, Hasret Gültekin Ailesi, Onat Kutlar Ailesi, Yasemin Cebenoyan Ailesi, Hasan Ocak Ailesi, Metin Göktepe Ailesi, Necip Hablemitoğlu Ailesi, Hrant Dink Ailesi. (EÖ)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 11 Şubat 2010, Perşembe

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.