Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta

Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta

Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta Baraj için sondaj çalışması yapıldığını duyan Dersimliler Munzur Vadisi’ne akın ederek...

A+A-

Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta
Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta

Baraj için sondaj çalışması yapıldığını duyan Dersimliler Munzur Vadisi’ne akın ederek makinelerin çalışmasını engelledi.

Baraj için sondaj çalışması yapıldığını duyan Dersimliler Munzur Vadisi’ne akın ederek makinelerin çalışmasını engelledi. “Munzur Vadisi’nin sahipsiz olduğunu sanmasınlar” diyen halk, bölgenin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Dersim’de halkın Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan barajlara cevabı sert oldu. Önceki akşam saatlerinde jandarma eşliğinde sondaj çalışmasını yapıldığının duyulması üzerine, Avukat Barış Yıldırım merkeze uzaklığı 7 km olan Kaletepe baraj sahasına gitti. Dersimlilerin de gittiği bölgede, yapılanın hukuksuz olduğuna dair tartışmaların ardından çalışma sona erdi.

JANDARMA KORUMASINDA HUKUKSUZ ÇALIŞMA

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı sondaj sahasına gidildiğinde, jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Jandarma komutanıyla tartışan Av. Barış Yıldırım, çalışmaya izin verenlerin de suçlu duruma düşeceği uyarısı yaptı. Munzur Vadisi’nde bir tek ağacın dahi kesilmesinin yasak olduğunu söyleyen Yıldırım, “Sizler burada sondaj çalışmalarına izin veriyorsunuz, halbuki jandarmanın vadiyi koruması gerekir. Sizler şirket yetkililerini korumak üzere buradasınız. Bunlar suç işliyor, siz de bu suça ortak oluyorsunuz” dedi. Bu sözler üzerine konuşan jandarma komutanı kendilerine çalışma yapan elemanların can güvenliğini sağlamak üzere görev verildiğini belirtti.

Jandarmayla konuştuktan sonra şirket yetkilisi olan mühendisle tartışan Yıldırım, çalışmanın hukuksuz olduğunu bir kez daha dile getirdi. Yıldırım’ın buna izin vermeyeceklerini belirtmesi üzerine, şirket yetkilisi izinleri olduğunu iddia etti. Yıldırım’ın izin belgesini görmek istemesi üzerine getirilen belge okundu. İzin belgesinde çalışmalar sırasında İl çevre görevlilerinin bulunması gerektiği belirtilmesine rağmen herhangi bir görevlinin bulunmadığı tespit edildi. Bunun üzerine konuşan Av. Yıldırım, “Bakın suç işlediğiniz açıkça ortadadır. Hemen makinenizi kaldırmak zorundasınız” dedi.

HALK AKIN ETTİ

Şirket makinelerini toplayıp hareket etmek üzereyken olanları duyan halk akın akın bölgeye gelmeye başladı. İş makinesinin ününü kesen halk, öfkesini iş makinesinin camlarını kırarak gösterdi. Şoföre de tepki gösteren halk makineyi Munzur’a yuvarlamak istedi, ancak kurum temsilcilerinin müdahalesi üzere halk sakinleştirildi

OLUMSUZLUKLARIN SORUMLUSU DEVLET OLUR

Bu sırada yeniden söz alan Avukat Barış Yıldırım, halkı sakinleştirmeye çalıştı. Emek Partisi Dersim İl Başkanı Hüseyin Tunç da, kimseye ve hiçbir makineye zarar verilmemesini isteyerek, “Arkadaşlarımızla aynı duyguyu paylaşıyorum ancak bu mücadelenin büyümesi için bu tip reaksiyonlardan şimdilik uzak durmamızı öneriyorum. Ancak kimseden korkmuyoruz, tek kişi bile kalsak bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Şirketler sanmasınlar ki Munzur Vadisi sahipsizdir. Vadiyi hiç bir şekilde sermayeye peşkeş çektirmeyiz. Bugün bu kadar insan buraya geliyorsa, yarın öbür gün on binlerce insan buraya dökülür” diyen Tunç, gelişecek olumsuzlukların sorumlusunun devlet olacağını kaydetti.

SABRIMIZI SINAMAYIN

Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ise, “Son beş dakikada duyulan haber üzerine bu kadar insan toplandı. Şu unutulmamalıdır, şu ana kadar insanlarımız sessiz ve sakin duruyorlarsa, bize verilen sözler üzerinedir” dedi. Uzunçayır Barajı’ndan sonra diğer baraj projelerinin gözden geçirileceği sözü verildiğini hatırlatan Şahin, “Ama sabrımızı daha fazla sınamayın. Dersim’de herkes tek vücut olarak cevap vermesini bilir. Bundan sonra mühendisi ile işçisi ile emekçisi ile buraya çalışmaya gelen hiç kimseye acınmayacaktır” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, sondaj araçlarının vadiden çıkmasına izin verildi. Halk da sloganlarla Dersim merkeze döndü.

(Dersim / EVRENSEL) - Kemal Özer - 01.10.2010

Dersim barajlara karşı bir kez daha ayakta

Baraja karşı tehdit

Tuncelili çevreciler 'net' konuştu: Acımayız!

Munzur'a baraj için giden iş makinelerini yüzlerce kişi durdurdu. Belediye Başkanı Edibe Şahin 'Mühendisi, işçisi, buraya gelen kimseye acınmayacaktır' dedi

TUNCELİ - Munzur Vadisi’nde kurulacak baraj için sondaj yapmaya giden iş makineleri, yüzlerce gösterici tarafından engellendi. Tunceli Belediye Başkanı BDP’li Edibe Şahin, barajda çalışacak işçileri, mühendisleri ‘uyardı’.

Munzur Vadisi’nde kurulacak ‘Bozkaya 1 Barajı’ için, sondaj çalışması yapmak isteyen özel firma önceki gün jandarma eşliğinde Tunceli kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç Köyü yakınlarına gitti. İş makinelerinin geldiği, kent merkezinde ses yayın cihazından anonslarla duyurulurken halktan bölgeye gitmeleri istendi.

Anons üzerine bölgeye gidenlerin sayısı 700’ü buldu. Toplananlar sondaj makinesinin önünü kapatıp çalışmasını engelledi. Taşkınlık yapanlar yine grupta bulunanlarca engellenirken, jandarma göstericilere müdahale etmedi.

‘Gelecekler böyle bilsin’

Belediye Başkanı Edibe Şahin de bölgeye giderek firma yetkilileriyle görüştü. Firma yetkilileri, çalışmasının durdurulacağını söyleyince göstericiler sakinleşti. Şahin, toplananlara yaptığı konuşmada Munzur’da baraj yapımına izin vermeyeceklerini söyledi:

Bundan sonra Dersim’de hiçbir barajın yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bugün buraya gelirken son beş dakikada duyulan haber üzerine bu kadar insan toplandı. Eğer şu ana kadar insanlarımız sakin duruyorlarsa nedeni bize verilen sözlerdir. Bize barajların durumu gözden geçirilecek’ denildi. Ayrıca, ‘Gerekirse Tunceli’de kararlaştırılan barajlar yapılmayacak’ denildi. Sabrımız artık çok daha fazla sınanmamalı. Dersim’de herkes örgütlüdür, tek vücut cevap vermesini bilir. Bundan sonra biz hiçbir biçimde burada mühendisiyle işçisi ile emekçisi ile buraya çalışmaya gelen hiç kimseye acınmayacaktır. Bundan sonra bu kadar sabırlı olmayacağız. Buraya gelen her çalışan bunu göz önünde bulundurmalıdır. Halkın sabrı taşımak üzeredir, hiçbir zaman bu kadar makul olunmayabilir. ”

Munzur’un ‘kutsal’ alanı

Özel Bitki Alanı kabul edilen Munzur Dağları’nda 50’si endemik, 1518 bitki türü saptandı. Manzur ve çevresi Aleviler için kutsal sayılan pek çok ziyaret noktasını barındırıyor. Munzur Vadisi Milli Parkı ise son olarak 2003 yılından beri içinde elektrik üretilen Mercan Hidroelektrik Santralı’nın ‘kaçak’ olarak inşa edildiğinin ortaya çıkmasıyla konuşuldu. Milli park alanı içinde dört baraj ve beş hidroelektrik santral (HES) için özel şirketlerle su kullanım hakkı imzalanmıştı.

Radikal - Ferit DEMİR - 01.10.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.