"Dersim katliamdır, arşivler açılsın"

"Dersim katliamdır, arşivler açılsın"

"Dersim katliamdır, arşivler açılsın"FOTO GALERİ >>>Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla Kadıköy’de...

A+A-

"Dersim katliamdır, arşivler açılsın""Dersim katliamdır, arşivler açılsın"

FOTO GALERİ >>>

Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla Kadıköy’de düzenlenen “Dersim 38 Katliamdır, Arşivler Açılsın Hesabı Verilsin” mitingi sona erdi.

Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun (TUDEF) çağrısı ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün desteğiyle bugün Kadıköy’de düzenlenen “Dersim 38 Katliamdır, Arşivler Açılsın Hesabı Verilsin” mitingine binlerce kişi katıldı.

Tepe Nautilus önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yüründükten sonra meydanda başlayan mitingte TUDEF Başkanı Özkan Tacer, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya ve DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Dersim katliamına dair devlet arşivlerinin açılması talebi sık sık gündeme gelirken, Munzur’a baraj yapılması ve DTP’nin kapatılması protesto edildi. Miting boyunca kitle, CHP ve AKP’ye de sloganlar ve yuhalamalarla tepki gösterdiler.

DTP’li Halis, konuşmasında Alevi Çalıştay’ına Maraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’in davet edilmesini de protesto etti.

Mitinge katılan kurum ve örgütler ise şu şekilde: Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, BDSP, DHF, DTP İstanbul İl Örgütü, DSİP, Doğu Güneydoğu Anadolu Dernekleri Platformu, Divriği Kültür Derneği, EMEP İstanbul İl Örgütü, ESP, Halkevleri, Hava-İş, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı, İmranlı Dernekleri Federasyonu, İHD, Kangal Dernekleri Federasyonu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Kösedağ Gençlik Platformu, Koçgirililer Girişimi, Küresel Eylem Grubu, Munzur Çevre Derneği, Munzur Kültür Derneği, Munzurlu Sanatçılar ve Aydınlar Platformu, ÖDP İstanbul İl Örgütü, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, ÖSH, Partizan, PSAKD, TKP, Türkiye Barış Meclisi Girişimi, Yüzleşme Derneği, Yeşiller, Yol Tv, 78'liler Girişimi ve 10 Aralık Hareketi.

(soL - Haber Merkezi) - 13 Aralık 2009

***

Binlerce Dersimli: Devlet özür dilesin! 
 
İSTANBUL (13.12.2009)- Binlerce Dersimli, '38 Dersim Katliamı için ilk kez sokağa çıktı, taleplerini haykırdı. TUDEF'in öncülüğünde Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen “38 Dersim Katliamdır” mitinginde, devlete “Özür dile” çağrısı yapıldı, Genelkurmay arşivlerinin açılması istendi.

Kadıköy Tepe Natilius önünde bir araya gelen binlerce Dersimli, ilerici siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, aşırı soğuğa ve yağmura rağmen Tunceli Dernekleri Federasyonu'nun (TUDEF) “Dersim ismi iade edilsin”, “Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın” talepli pankartın ardında yürüdü. 6 bini aşkın Dersimli ve Dersim dostları yürüyüşte, “Dersim ismi iade edilsin”, “Dersim onurdur onuruna sahip çık”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Munzur özgürdür, özgür akacak”, “Faşist Öymen faşist CHP hesap verecek” diye haykırdı.

Yürüyüşe Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ile Ferhat Tunç, Aynur Doğan, Rojin, Ayfer Düztaş, Hasan Sağlam'ın da aralarında olduğu sanatçılar katıldı. Kadıköy Meydanı'nda miting programı saygı duruşuyla başladı.

TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacer, konuşmasına, “Bugün buradan, adalet ve hukuk arayan Dersimlilerin sesini bütün Türkiye’ye, dünyaya duyuruyoruz. Bu bir çığlıktır! Dersimlilerden, Türkiye ve dünya halklarına bir çağrıdır” diyerek başladı. Tacer, 70 yıl önce Dersim'de yaşanan katliama ilişkin, Dersimlilerin tepkilerini ilk kez meydanlarda haykırdığını söyledi.

Dersim'de görev yapanlara çağrı: Bildiklerinizi açıklayın

Dersim'de yaşananların bugüne kadar sır olarak kaldığını vurgulayan Tacer, “Artık geçmişinizle yüzleşin” çağrısında bulundu. Özkan Tacer, o dönemde Dersim'de görev yapanlara şöyle seslendi: “Katliamın yaşandığı yıllarda Dersim’de kamu görevlisi olanların torunlarına çağrımız var. Konuşulması yasaklanan bu vahşete tanıklık yapmanın zamanı gelmedi mi? Dersim’de asker, komutan, gazeteci olarak görev yapanlara, onların çocuklarına, torunlarına çağrımız var: Bildiğiniz ve size anlatılan bütün bu zalimce uygulamaları artık kamuoyuna anlatmanın zamanı gelmedi mi?”

Genelkurmay Başkanı'na da seslenen Tacer, “Türkiye Cumhuriyeti Ordusu kayıt tutma geleneği olan bir ordudur. Dersim katliamı ile ilgili kayıtları topluma açın. Hep beraber bu tarihle yüzleşelim” dedi. TUDEF Başkanı Tacer, hükümetten de “İdam edilen Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerini açıklamasını, Dersim katliamını kabul etmesini ve Dersim halkından özür dilemesini, sürgüne gönderilen ve evlatlık verilenlerin isimlerini açıklamasını ve Dersim isminin iade edilmesini istedi.

DTP'nin kapatılması inkarın devamıdır

TUDEF Genel Başkanı, DTP'nin kapatıldığını da hatırlattı ve “DTP'nin kapatılması Kürtlerin, legal demokratik alanda yok sayılması, inkar politikasının bir şekilde devam etmesidir” değerlendirmesinde bulundu. DTP'nin kapatılmasının Türkiye'yi kritik sürece soktuğunu belirten Tacer, “DTP'nin kapatılmasını kınıyor, DTP'nin yanında olduğumuzu duyuruyoruz” dedi.

Özkan Tacer, son dönemde Munzur'da yapılmak istenen barajlara da değindi, Munzur'u yok edecek bu barajlardan vazgeçilmesini istedi.

Halis: Faşizim gereklilikten mi doğdu?

DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, 10 Kasım'da Meclis'te Kürt açılımı tartışılırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in çözüm olarak Dersim katliamını gösteren konuşmasını hatırlattı. Halis, “Eğer bu bir gereklilikse, Saddam diktatöryası, Hitler faşizmi ve Franko faşizmi de bir gereklilikten mi doğdu?” diye sordu.

DTP'nin kapatılmasına da değinen Halis, “AKP kapatma davasında yargıya her türlü şeyi söyleyenler, bugün 'yargıya saygılı olun' diyor. Her şeyden önce bu ülkenin hukuku yargısı bu halka, ezilenlere saygı duysun” dedi.

Balkız: Gaz odasını Hitler'den önce Dersim'de gördük

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, CHP'li Öymen'in konuşmasına atıfta bulundu. “Bugün Meclis'te cahilin biri bir laf etti ama o cahil aslında iyi bir laf etti. Çünkü dönüp yıllar sonra Dersim’de neler olduğunu anımsadık” dedi. Balkız, şunları söyledi: “Hep mezarların arkasından ağlayanlar mı olacağız. Dersim dağlarından bir manzara biliyorum. Askerlerden kaçıp sığınmışlar bir mağaraya sığınanları gazla zehirleyen askerlerin manzarası. Tarih 1938 ve Hitler o zaman gazı icat etmemişti. Gaz odasında öldürmeyi Hitler'den önce icat ettik.” Balkız, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili de AKP'ye şöyle seslendi: “Peki bu sorunu kimle konuşacaksınız.”

Konuşmaların ardından, Dersimli sanatçıların seslendirdiği Dersim türküleri ve halaylarla miting sona erdi.

Mitinge ESP Girişimi, DTP, Sosyalist Parti, Halk Cephesi, Partizan, DHF, EHP, SDP, EMEP, TKP, ÖDP, Eğitim Sen, KESK, Deri-İş Tuzla Şubesi, Tüm Bel Sen, İHD, 78'liler Girişimi, ÖDAH, PSAKD'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti katıldı.

ESP Girişimi, “Kawa'dan Seyid Rıza'ya direniyoruz” pankartıyla mitinge katıldı. ESP Girişimi kortejinde sık sık “Dersim darda Dersim isyanda”, “Munzur özgürdür özgür akacak” sloganları yükseldi. ESP Girişimi, ayrıca DTP'nin kapatılmasını da protesto ederek dayanışma çağrısında bulundu.

Atılım - 13 Aralık 2009

'Dersim katliamının hesabı verilsin'

'Dersim katliamının hesabı verilsin'Kadıköy’deki mitingde Dersim isyanının lideri Seyit Rıza’nın fotoğraflarını taşıyanlar da vardı. fotoğraf: öMER ERDEM / dha

İSTANBUL - Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUFED) öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi Kadıköy’de bir araya gelerek “Dersim 38 katliamdır-arşivler açılsın, sorumlular hesap versin” dedi.

Tepe Natilius Alışveriş Merkezi önünde toplanan katılımcılar, ‘Sürgünler kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın’ yazılı pankart açarak, ‘Dersim onurdur, onuruna sahip çık’, ‘Dersim faşizme mezar olacak’, ‘Direnen halklar yenilmezler’ şeklinde slogan attı. TUFED’in yanı sıra Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal kültür Derneği, çeşitli partiler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve derneklerin katıldığı mitinge katılan binlerce kişi, polis tarafından kurulan geçiş noktalarında arandı. Mitingde  konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Dersim’in çağın Kerbelası, Madımak ve Maraş’ın Dersim’in devamı olduğunu belirterek, “Biz bu güzel topraklarda, hep böyle katliamlara mı maruz kalacağız” dedi. Balkız, şunları söyledi: “Biz eşitlik özgürlük istiyoruz, dedik. DTP’nin kapatılmasını ne denli kınıyorsak, kendi kültürümüz ve inancımız ile insan yaşamının kutsiyeti nedeniyle geçtiğimiz günlerde yedi askerin şehit olmasını da aynı derecede kınıyoruz. Biz bu ülkede eşit olmak istiyoruz. Sünni kardeşlerimiz hangi hak ve hukuka sahipse onlarla eşit yaşamak istiyoruz.” Tunceli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tuncer ise “Yüzleşelim, eşitlikler, özgürlükler ve kardeşlikler Türkiye’si kuralım” diye konuştu.

Miting konserlerin ardından sona erdi.

Radikal - 14 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.