‘Dersim Ovacık’ta toprakların tahsisi ve yağmalanmasına hayır’

‘Dersim Ovacık’ta toprakların tahsisi ve yağmalanmasına hayır’

Munzur Koruma Kurulu, Dersim'in Ovacık ilçesinde yıllardır topraksız köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullandığı arazinin "kiralanma" yoluyla büyük şirketler

A+A-

Munzur Koruma Kurulu, Dersim’in Ovacık ilçesinde yıllardır topraksız köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullandığı arazinin “ kiralanma” yoluyla büyük şirketlere verileceğinin duyulması üzerine bir açıklama yaptı.

“BÖLGEMİZE DÖNÜK BU POLİTİKANIN TEMEL HEDEFİ OVACIK HALKININ TOPLUMSAL YAPISIDIR”

“Gün geçmiyor ki Dersim’e yönelik yeni bir saldırı ve talan projeleri ile karşılaşmayalım” denilen açıklamada şunlar dile getirildi:

“Baraj, HES, kamulaştırma, maden, taş ocağı, dere ıslahı, Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi, Munzur Suyunun Taşınması, Halvori gözelerinin ticarileştirilmesi derken karşımıza bir de Ovacık ilçesisinde yıllardır topraksız köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullandığı arazinin “ kiralanma” bahanesi ile büyük şirket veya şirketlere peşkeş çekilme planı ile karşı karşıyayız. Biz bu oyunun çeşitli versiyonlarını Anadolu’nun çeşitli köşelerinde gördük. Ovacık ilçesinde, hazine arazilerinin, yatırım teşvik kapsamında, yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin ve yerel idarecilerin onayı ve izni alınmaksızın sirketlere, büyük teşvikler de verilerek, yangından mal kaçırırcasına altın tepsi içinde sunulmaktadır.

Bölgemize dönük bu politikanın temel hedefi, geçimlerinin tamamına yakınını küçük aile çiftçiliği ile sağlayan Ovacık halkının toplumsal yapısıdır. Ovacık ülkeye örnek olan bir model ile örgütlendiği kooperatifler aracılığıyla sağlıklı ve güvenli gıda üretip bunu kentlere ulaşmasını sağlamaktadır. Bu arazi tahsisi köylerinde tarım/hayvancılık ile geçinenlere darbe vurarak, Ovacık çiftçisi toprağını terk etmek zorunda kalacak ve zaten yaşanmış olan asimilasyona maruz kalmaya devam edecektir. Bu arazilerin kullanımını ve büyük teşvikleri alan şirketler, bölgemizdeki çiftçinin örgütlenerek kurmus olduğu tarımsal üretim kooperatiflerinin doğal tarımsal üretimine karsı, endüstriyel üretimi koymaya çalışmakta ve kar hırsı ile toprağınızı, kimyasal gübre ve pestisitlerle zehirlemek istemektedirler.”

“HİÇ BİR FAALİYETİNİZE İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Kirlenmemiş̧ topraklarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Gıdayı üreten egemendir. Topraklarımızda gıda egemenliğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) olarak bu arazilerin şirketlerin tekeline bırakılmaması, topraksız köylüye ya da kuruluş çalışmaları sürdürülen kalkınma ve üretim kooperatiflerine tahsis edilerek, bu toprakların gerçek sahipleri olan yerel halkın kullanımına aktarılmasını talep ediyoruz. Son sözümüz de tahsisi alan sirketedir. Bin yıllardır ürettiğimiz ve bizi var eden bu topraklarda hiçbir faaliyetinize izin vermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz.”

PİRHA/DERSİM

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.