Dersim'in kayıp kızları izleyici ile buluştu

Dersim'in kayıp kızları izleyici ile buluştu

Dersim'in kayıp kızları izleyici ile buluştu Şerif Karataş1937-38’de gerçekleştirilen Dersim katliamı sonrasında askerler tarafından...

A+A-

Dersim'in kayıp kızları izleyici ile buluştuDersim'in kayıp kızları izleyici ile buluştu

Şerif Karataş

1937-38’de gerçekleştirilen Dersim katliamı sonrasında askerler tarafından alıkonulan kız çocuklarının hikayelerini aktaran “İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları” belgeselinin galası, önceki gün kalabalık bir konuk katılımıyla yapıldı. Galaya siyasi parti temsilcileri, sanatçı ve aydınların yanı sıra belgeselde öyküleri anlatılan kadınlar da katıldı.

İKİ TUTAM SAÇ...

Filme katkısı olanlar arasında yer alan Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Dersim’de asimilasyoncu zihniyetin varlığını sürdürdüğünü belirterek, “Bu ülkede her şey olabilirsiniz ama bir kendiniz olamazsınız, buna izin verilmez” dedi. Yönetmen Nezahat Gündoğan, 72 yıldır üstü örtülmek istenen Dersim harekatını aydınlatmak için belgeselin önemli olduğunu söyledi. Belgeselde şimdiye kadar susanların konuştuğunu belirten Gündoğan, “Şimdi onlar konuşacak biz dinleyeceğiz” dedi. Cumhuriyetin ilk yıllarında kara trenlerin medeniyet götürme iddiası ile Dersim’e gittiğini belirten Gündoğan, trenlerin geri dönüşlerinde ise kara vagonlarında zorla alıkonan kızların bulunduğunu hatırlattı.

Belgeselde ailelerini bulan Huriye Aslan ile Fatma İçin’in yaşamları ve ailelerine kavuşmaları, Şemsi Karakoç ile Erdal Karakoç’un ise anneleri tarafından kızlarından alınan “iki tutam saç”la ablalarını arama hikayeleri anlatılıyor.

DEVLET ARTIK HAKSIZLIK YAPMASIN

Belgeseli izlemeye gelenler arasında bulunan, Dersim katliamı sırasında 11 yaşında olan Melek Taş, “Uçaklar üzerimize bombalar yağdırıyordu, köyümüzden kaçıp ormanlık ve dağlık alanlara sığınmak zorunda kaldık” dedi. Kendisiyle birlikte köyden kaçanların 40-50 kişi kadar olduğunu belirten Nene Taş, üç yıl boyunca sürekli kaçtığını söyledi. Nene Taş’ın şu cümleleri ise katliamın vahşetini bir kez daha ortaya çıkartıyor: “Çok zorluk gördük. Otlarla beslendik. Yerimiz belli olmasın diye ağlayan bebelerin ağzını kapatıyorlardı. Nefessiz kalan bebeler ölüyordu.” Askerler tarafından alıkonulan kızlardan ikisinin kendi arkadaşı olduğunu belirten Nene Taş, “Artık bir daha katliamlar olmasın. Devlet haksızlık yapmasın artık” dedi.

GALAYA KATILANLAR

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, İl Başkanı Güven Gerçek, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Rakel Dink, yazar Kayuş Çalıkman ve Tevfik Taş, gazeteciler Ali Bayramoğlu, Pakrat Estukyan, Bejan Matur, Nazım Alpman, Mehmet Metiner, TESEV’den Dilek Kurban, sanatçılar Ferhat Tunç, Cemil Koçgün, Aydın Öztürk, Aynur Doğan, Mazlum Çimen, Sırrı Süreyya Önder, Şevval Sam, Nilüfer Akbal, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, Tunceli Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacar ve dernek yöneticileri...

BELGESELİN KÜNYESİ

Yönetmen: Nezahat Gündoğan

Müzik: Mikail Aslan, Şevval Sam, Kalan müzik

Metin: Sema Kaygusuz

Seslendiren: Jülide Kural

Kurgu: Elif Ergezen-Ufuk Tambaş

Yapım- Nezahat Gündoğan- Kazım Gündoğan

KAYNAK : İstanbul/EVRENSEL - 04.03.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.