Dersimiz: Din Bilgisi Konu: Asimilasyon

Dersimiz: Din Bilgisi Konu: Asimilasyon

Dersimiz: Din Bilgisi Konu: AsimilasyonZorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit yurttaşlık talep eden Aleviler, Ankara'da buluştu. Oturma eylemi yapan...

A+A-

Dersimiz: Din Bilgisi Konu: AsimilasyonDersimiz: Din Bilgisi Konu: Asimilasyon

Zorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit yurttaşlık talep eden Aleviler, Ankara'da buluştu. Oturma eylemi yapan Alevilere cemaat dershanesinden boya atılmasına tepki gösteren Aleviler: İşte zorunlu din dersinin sonucu budur

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği çağrısıyla dün zorunlu din derslerine karşı Ankara'da miting ve 24 saatlik oturma eylemi düzenlendi.

“Diyanete değil, eğitime bütçe”, “zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganlarının atıldığı yürüyüş Kolej Meydanında başladı ve Ziya Gökalp Caddesi'nde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

Ziya Gökalp Caddesi'nde yapılan basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş okudu. Gümüş, 12 Eylül Anayasası’nın ürünü olan zorunu din derslerine karşı çıkmak için burada olduklarını dile getirirken AKP iktidarının AİHM kararlarını uygulamayarak hukuksuzluk yaptığını söyledi.

Zorunlu din derslerinin çocukların kimlik ve kişilik oluşumunu olumsuz etkilediğini söyleyen Gümüş, Alevilerin inanç özgürlüklerini AKP’nin ikiyüzlü politikalarına malzeme etmeyeceklerini belirtti. Gümüş Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığından dolayı Alevilere yönelik toplumsal önyargıların oluştuğunu söyledi.

Gümüş son olarak “Gerçekleştirdiğimiz 24 saatlik oturma eylemi bir uyarı eylemidir. Eğer AKP hukuk tanımaz politikalarına devam ederse biz de eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

Diğer Alevi örgütlerinin temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: “Bugünlerde türban tartışılıyor, biz kimsenin başına taktığı şeyle uğraşmayız. Ama biz diyoruz ki din ve vicdan özgürlüğü diyorsanız, gelin bizim özgürlüklerimizide teslim edin."

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: "Biz 2 Kasım 2008'de başlattığımız eylemlerimize bugün de devam ediyoruz. Dünya Alevi Kurultayı Kasım ayında Ankara'da yapılacak burada Alevilerin sorunlarını geniş çaplı tartışacağız. Avrupa'dan da davetlilerimiz olacak. Bu hükümetin baskıcı uygulamalarını bir kez de orada dile getireceğiz.”

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Selahattin Özel: "Türkiye'nin esas sorunu gerçek bir laik devlet olamamaktır. Biz diyoruz ki; Kürdü, Türk'ü, Alevisi Sünnisi birdir. Ama hükümet bunu anlamıyor."

Eyleme BDP Eş Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Emep Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Ercan Geçmez, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve alevi dernekleri destek verdi.

Basın açıklamasının ardından Sakarya Caddesi’nde oturma eylemi yapmak için Sakarya Caddesi’ne yüründü. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Üyelerinin gerçekleştirdiği semah gösterisinin ardından destekleyen örgütlerin temsilcilerinin yaptıkları konuşmalardan sonra 24 saat sürecek olan oturma eylemine geçildi.

Cemaat dershanesinden Alevilere saldırı

Ankara'da AİHM'in aldığı zorunlu din derslerinin ihlal olduğuna dair kararı, hükümetin uygulamaya geçirmesi için yapılan oturma eyleminde, Alevilere bir grup genç tarafından sözlü ve bazı cisimler fırlatılarak saldırıda bulunuldu. Oturma eyleminin yapıldığı yerde yer alan dersanede eğitim gördükleri anlaşılan, 20'ye yakın genç Alevilere sözlü ve el işaretleriyle hakarette bulunarak yabancı cisim fırlattı. Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, oturma eyleminin yapıldığı esnada yapılan saldırıyı kınayarak, alanda yaptığı konuşmada, “Bu Feto'nun dershanesi. İşte görün çocuklar nasıl kin ve düşmanlıkla yetiştiriliyor. Burada hak arama mücadelesi veren insanlara bile müsamaha gösteremiyorlar. Yaık bu çocukları bu hale getiren zihniyete” dedi.

Alevi Araştırmaları Merkez Birliği Başkanı Ali Yıldırım da saldırı ve zorunlu din dersi arasında ilişki kurarak, “İşte zorunlu din derslerinin sonucu budur. Bu çocuklar Alevilere düşman olarak yetiştiriliyor. Lütfen sesimize kulak verin” dedi.

ESRA KOÇAK/BİRGÜN - 10 Ekim 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.