Derya SAZAK : Müze olsun

Derya SAZAK : Müze olsun

Derya SAZAK : Müze olsunSivas'ta 35 aydının yanarak can verdiği Madımak Oteli'nin altındaki et lokantası çiçekçi olacakmış!Alevi...

A+A-

Derya SAZAK : Müze olsunDerya SAZAK : Müze olsun

Sivas'ta 35 aydının yanarak can verdiği Madımak Oteli'nin altındaki et lokantası çiçekçi olacakmış!

Alevi toplumu yıllardır buranın müzeye dönüştürülmesini bekliyor.

Meclis'teki 2008 bütçe görüşmelerinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, devletin gözü önünde yaşanan Madımak katliamını hatırlatarak, "Orada bir lokanta yapılmış olması iğrendiriyor" diye konuştu.

Önder Yılmaz dünkü Milliyet'te Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de devreye girmesi üzerine Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın lokantanın çiçekçiye dönüştürülmesi yönünde harekete geçtiğini duyurdu.

Vali Dalmaz, "Kültür müzesi olursa hep ayrıştırma unsuru olur. Ortak nokta bulup birleştirici olmak istiyoruz. Plaket asalım, etrafını güllerle, çiçeklerle süsleyelim, bir anı köşesi olsun" diye konuşmuş.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, "çiçekçi" formülünden hoşlanmadıklarını belirten bir açıklama yaptı:

Madımak Oteli'nin "Kültür ve Sanat Müzesi" olmasında ısrarlılar.

Eser'e göre, AKP hükümeti yeni bir engelleme içinde ve Madımak Oteli'nin müze olması kimseyi ayrıştırmaz. 1993'te Almanya'nın Solingen kasabasında Türk ailenin evlerinin kundaklanması sonucu 5 kişinin ölümünü hatırlatıyor Eser:

"Alman hükümeti, kundaklanan bu mekânı Anıt Ev haline getirip bahçesine de katledilen 5 yurttaşımız için 5 çınar ağacı dikmiştir. Her yıl hükümet ve cumhurbaşkanlığı düzeyinde bu katliam protesto edilmektedir. Bunun nedeni, toplumsal gerilime karşı, toplumsal duyarlılığı artırmaktır. Birlik ve beraberliği teşvik etmektedir. Tarihsel yüzleşmeyle asıl amaç, karanlığın ve aydınlığın arasındaki farkın konulmasıdır. Bu nedenle Madımak Oteli'nin müze olması kimseyi ayrıştırmaz, aksine, insani değerler etrafında bütünleştirir. Müze olması insani olanla insani olmayanın ayrışmasını sağlayacaktır.

14 yıllık talebimizin üstünü örtmeyi hedefleyen bu "çiçekçi" formülünden vazgeçilip tüm yerel STK'ların ve kamu kurumlarının ikna edilerek, demokratik, insan haklarına saygılı ve tanıklık ettiğimiz karanlık tarihle yüzleşmek ve gelecekte bu ve benzeri vahşetlere fırsat vermemek için Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi gerekir."

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Eser, Kültür Bakanı Günay'a "Baskı altında kalmadan Madımak Oteli'nin müze statüsüne dönüştürülmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması" çağrısında bulunmuş.

Bu isteğin siyasi bir yönü yok. Vicdani bir sorumluluk, et lokantasını kapatıp binayı müze yapmak.

Madımak'ı ziyarete gelenler çiçeklerini de getirirler.

Derya SAZAK

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy31644 = 'dsazak' + '@';

addy31644 = addy31644 + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text31644 = 'dsazak' + '@' + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

31644 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 11 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.