Devlet Alevilik dersine çalışacak

Devlet Alevilik dersine çalışacak

Devlet Alevilik dersine çalışacakBaşbakanlık Alevi Açılımı Koordinasyonu Alevi Çalıştay’ını yarın başlatıyor. Çalıştay’da...

A+A-

Devlet Alevilik dersine çalışacakDevlet Alevilik dersine çalışacak

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinasyonu Alevi Çalıştay’ını yarın başlatıyor. Çalıştay’da Alevi örgütleri çözüm önerilerini anlatacak

Uluslararası insan hakları örgütleri ve Avrupa Birliği’nin, Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin odağında bulunan Alevi sorununa ilişkin girişimleri yedi aşamalı bir planda toplayan hükümet ilk adımı yarın “Alevi Çalıştayı”yla atacak. 

35 örgüt katılacak

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinasyonu tarafından düzenlenen ve “Alevi Çalıştayı” adıyla yapılacak toplantıların yarın Ankara’da gerçekleştirilecek ilk ayağına 35 Alevi örgütü ve Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinasyonu Başkanı Necdet Subaşı ile Devlet Bakanı Faruk Çelik katılıyor. Toplantıya davet edilen Alevi örgütleri arasında, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Karacaahmet Dergâhı, Gazi Cemevi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) yanı sıra, Veliyettin Ulusoy, Kelime Ata, Necdet Saraç gibi Alevi kanaat önderleri de yer alıyor. Çalıştayı Taraf’a değerlendiren ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Koordinatör Necdet Subaşı’nın, “Çalıştay’a Nusayriler (Hatay Alevileri) ve Caferiler hariç tüm Aleviler katılıyor” şeklindeki açıklamalarının aksine, Çalıştay’daki Alevi temsilinin yeterli olmadığını söyledi.  Balkız’ın değerlendirmeleri şöyle:

İnanç vergisi gelsin

“Burada şu talepleri dile getireceğiz: Zorunlu din dersinin kaldırılması, Alevi köylerine cami uygulamasından vazgeçilmesi, Cemevi ve kültür evlerine yasal statü verilmesi, Alevi dergâhlarının sahiplerine geri verilmesi. Örneğin, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması için imar yasasında bir değişiklik yetiyor. Zorunlu din dersinin kaldırılması için anayasa değişikliğini işaret ediyoruz. Diyanet Başkanlığı yerine inanç vergisi getirilmesini istiyoruz. Devlet önce sormalı, ‘Hangi inanç için vergi vermek istiyorsun?’ Sonra da vergiler, o inanç mensuplarına ait kurumlara aktarılmalı.”

Balkız ayrıca Çalıştay’a Şahkulu Dergahı, Hacı Bektaş Derneği’nin, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Avustralya’daki Alevi örgütlerinin davet edilemememesini de yanlış bulduğunu söyledi.

Taraf/EZGİ AKIN/ANKARA - Istanbul - 1 Haziran 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.