Devlet Madımak Katliamı'ndaki Suç Ortaklığını Kabul Etsin

Devlet Madımak Katliamı'ndaki Suç Ortaklığını Kabul Etsin

Devlet Madımak Katliamı'ndaki Suç Ortaklığını Kabul Etsin, Otel Müze OlsunAvrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Oker "Türkiye'deki...

A+A-

Devlet Madımak Katliamı'ndaki Suç Ortaklığını Kabul Etsin, Otel Müze OlsunDevlet Madımak Katliamı'ndaki Suç Ortaklığını Kabul Etsin, Otel Müze Olsun

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Oker "Türkiye'deki küçümsenmeyecek orandaki Alevi düşmanlığıyla yüzleşmek gerekir. Talebimiz devletin özeleştiri yapması, Madımak'ın müze olması" dedi.

"1993'teki Sivas katliamından sonra 10 yıl boyunca Madımak önüne 15 kişiyle, polis kordonunda gidildi. İnsanlar önce polise gidiyor, isimlerini veriyorlar, sonra da otelin önüne karanfillerini koyuyorlardı."

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Oker "10. yılda Alevi kuruluşlarının Sivas'ı Avrupa'da anmak yerine Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünde anmanın doğru olacağını düşündük bütün gücümüzü orada olmaya yönelik girişimlere yönelttik" diyor.

Alevilerin talepleri "Yüzleşme" ve Madımak'ın müze olması

"10. yılda Madımak önünde 250 kişinin toplandığını, Alevilerin bile perdelerini kapattıklarını, bir yıl sonra daha yüksek bir katılım olduğunu, geçen yıl 20 bin kişinin geldiğini, bu yıl da 50 bine yakın insanın orada toplanmasını hedeflediklerini" anlatan Oker genel taleplerini "Yüzleşmeyle birlikte Madımak'ın müze olması" diye özetledi.

Oker "Cumhuriyet Halk Parti'lilerin (CHP) son dönemde oteli halktan para toplayarak satın alıp, müze haline getirmek yolunda bir kampanya başlattığını, bunun hedef şaşırtan bir yaklaşım olduğunu" anımsattı, "Devletin bu katliamda suç ortaklığı vardır, devlet özeleştiri yapmalı, ve oteli müze haline getirmelidir" dedi.

"Tüm Türkiye'den otobüslerle insanlar Madımak'a gelecekler, Avrupa'dan tatil için Türkiye'ye gelenler, tatillerini kesip Sivas'a gelecekler. Sol, sosyalist parti mensupları, sendikalar çağrıda bulundular. Orada olması gereken siyasi parti başkanları orada olacaklar."

Oker Türkiye'de yüzyıllardır Alevilere yönelik "Mum söndürenle, kafirler, zındıklar" gibi ifadeler kullanıldığını, "Yedi Aleviyi  öldüren cennete gider" gibi vaazlar verildiğini söyledi.

Gelin kardeş olalım demek yetmez...

"Bu topraklarda hiç de küçümsenmeyecek oranda Alevi düşmanlığı yaratıldı, gelin kardeş olalım demekle bu kini nefreti düşmanlığı kaldırmak mümkün değil."

"Yüzleşmek doğru olanı. Bir yerden başlamak gerekir. Türkiye demokratik, laik, çağdaş bir ülke olacaksa bu olayın kaynağına inmek gerekir."

Oker "2 Temmuz 1993'te televizyonda insanların diri diri yakılmasının seyredildiğini, tempo tutulduğunu" hatırlattı, "Bunun Türkiye'de nasıl bir insan tipi yaratıldığını görmek için önemli bir gösterge olduğunu, Madımak'ın yüzyıllar sonra Alevilere yönelik nefreti somut olarak gördüğümüz tek olay olduğunu" vurguladı.

"Bu aleni katliamda  dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü bu katliamda suç ortağıdır."

İktidarların Alevilere yaklaşımları benzer

Oker Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "Alevi açılımı" bağlamında konuyla ilgili tavrını ise şöyle yorumladı:

"AKP'nin mayası aynı, aynı anlayıştan besleniyorlar, dönemsel olarak farklıdırlar. Menderes, Demirel, Yılmaz, Türkeş hepsi aynı. Mayaları aynı, cilaları farklı."

Sivas'ta yarın (2 Temmuz) düzenlenecek töreni Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkezi, Hacı Bektaş Dernekleri Genel Mmerkezi, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı düzenliyor.

1993'te Sivas Madımak oteli ateşe verildi, 33'ü aydın yazar, sanatçı, 2'si otel görevlisi, 2'si vatandaş 37 kişi hayatını kaybetti. (NZ/EZÖ)

Nilüfer ZENGİN / BİA Haber Merkezi - İstanbul - 01 Temmuz 2008, Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.