Devrim şehidi Kubilay anıldı

Devrim şehidi Kubilay anıldı

Devrim şehidi Kubilay anıldı   Atatürk Parkı'nda biraraya gelen birçok sivil toplum kuruluşu yobazlığa karşı tepkilerini haykırdı.**...

A+A-

Devrim şehidi Kubilay anıldı
Devrim şehidi Kubilay anıldı 
 
Atatürk Parkı'nda biraraya gelen birçok sivil toplum kuruluşu yobazlığa karşı tepkilerini haykırdı.

** Devrim Şehidi Kubilay, katledilişinin 78. yılında Adana'da da saygıyla anıldı. Eğitim-İş öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Atatürk Parkı'nda gerçekleşen anma etkinliğinde Atatürk anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Eğitim-İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, "23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup yobazın gerçekleştirdiği eylem, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini göstermesi yönünden ibretle anımsanması gereken bir olaydır" dedi.

** Adana İl Kültür eski Müdürü İlahiyatçı-Öğretmen Mehmet Göl de Menemen olayının Cumhuriyet tarihinin önemli gerici hareketlerinden biri olduğunu söyledi. Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne değin hain başkaldırıların durmadığını vurgulayan Göl, "Bu memlekette bu güzel yurtta sayılamayacak kadar Kubilay'lar var. Biz varız, Mustafa Kemal'in askerleri, gençliği var" diye konuştu.

Devrim Şehidi Kubilay, katledilişinin 78. yılında Adana'da da saygıyla anıldı. Eğitim-İş öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Atatürk Parkı'nda gerçekleşen anma etkinliğinde Atatürk anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu.

Atatürk anıtı önünde katılımcı kuruluşlar CHP, DSP, İP, YP, ADD, EĞİT-DER, ÇYDD Çukurova Şubesi, ÇYDD Adana Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Adana Şubesi, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şubesi, Biz Kaç Kişiyiz Derneği, Adana-Koop, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Adana Şubesi, Adana Konut Yapı Kooperatifi, CUMOK Adana Temsilciliği ve Birleşik Kamu-İş adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, "23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup yobazın gerçekleştirdiği eylem, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini göstermesi yönünden ibretle anımsanması gereken bir olaydır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir yandan uygar dünyayla bütünleşme yolunda ilerlerken öte yandan Cumhuriyet'in dayandığı değerler sistemine yönelen tehditlere, Atatürk devrimlerini içine sindiremeyen çevrelerek arşı da kararlı bir savaş vermek durumunda kaldığını vurgulayan Kayadan, "Günümüzde hala Kubilay'ı katledenlerin yobazlar değil, bir grup esrarkeş olduğu iddiasını ısrarla ortaya atan bir takım gruplar bu olayı anımsamanın ve anımsatmanın önemini göstermektedir" diye konuştu.

Cumhuriyet'e başkaldırı niteliğindeki Menemen olayının, tarihimizdeki en acı olaylardan biri olduğuna dikkat çeken Kayadan, şunları söyledi:

"Menemen'de Asteğmen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı acımasızca katledenlerin temsil ettikleri zihniyetin ve günümüzdeki uzantılarının çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Menemen'de şehit olan Kubilay, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağnazlığa ve karanlık düşüncelere karşı başlattığı savaşın simgesi olmuş, Cumhuriyet'e sahip çıkılması uğrunda canını ortaya koyarak bizlerin gönlünde ölümsüzleşmiştir. Kubilay, onurlu girişimiyle Cumhuriyet'in tüm kazanımlarıyla korunacağının en somut örneği olarak tarihimizdeki saygın yerini devrim şehidi olarak almıştır. Kubilay'ın şehit edilmesi, ülkemizin her köşesinde bugün bir kez daha kınanmaktadır. Cumhuriyet'e bağlılığımızı bu gün bir kez daha ve daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz.

İrticai tehdide karşı savaşımın kilit taşı laikliktir. Unutulmamalıdır ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi laik düzene dayanmaktadır. İrtica ile savaşımda, Cumhuriyet'imizin laik yapısının korunması, dinin siyasal amaçlı olarak kötüye kullanılmasının önlenmesi, toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi, devrim yasalarının ödünsüz uygulanması ve devlet organlarının yetkilerini duraksamaya düşmeden etkin biçimde kullanmaları zorunludur.

Cumhuriyet'in felsefesi ve Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturmaya çalışan düşünce ve girişimler; Türk ulusunun duyarlılığı ve sağduyusu ile kurumlarımızın kararlılığı sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Yüce Atatürk'ün aydınlattığı tam bağımsız Türkiye yolunda ilerleyeceğimizden, Cumhuriyet'imize ve Atatürk devrimlerine bağlılığımızı her koşulda göstereceğimizden asla kuşku duyulmamalıdır. Devrim şehidimiz Kubilay'ı ve Cumhuriyet kazanımları uğruna can veren tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz."

GÖL: "MENEMEN EN ÖNEMLİ GERİCİ HAREKETLERDEN BİRİ"

Kayadan'dan sonra söz alan Adana İl Kültür eski Müdürü İlahiyatçı-Öğretmen Mehmet Göl de Menemen olayının Cumhuriyet tarihinin önemli gerici hareketlerinden biri olduğunu söyledi. Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne değin hain başkaldırıların durmadığını vurgulayan Göl, "Bu memlekette bu güzel yurtta sayılamayacak kadar Kubilay'lar var. Biz varız, Mustafa Kemal'in askerleri, gençliği var" dedi.

Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Sizin bakışınız kara/ Sizin soluğunuz karanlık / Haykırırsınız Allahu Ekber / Allah nerde siz nerde?" dizelerini okuyan Göl, Dağlarca'nın hainlerin, yobazların, gericilerin ruh halini bu dizelerle güzel bir şekilde anlattığını dile getirdi.

YENİADANA.NET - 23 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.