DHKP-C lideri kanserden öldü

DHKP-C lideri kanserden öldü

DHKP-C lideri kanserden öldüDev-Sol ve DHKP-C’nin kurucusu ve lideri Dursun Karataş’ın önceki gün Hollanda’da öldüğü...

A+A-

DHKP-C lideri kanserden öldüDHKP-C lideri kanserden öldü

Dev-Sol ve DHKP-C’nin kurucusu ve lideri Dursun Karataş’ın önceki gün Hollanda’da öldüğü açıklandı. Karataş’ın İstanbul’da toprağa verileceği belirtildi

Yasadışı Devrimci Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi (DHKP-C) örgütü lideri Dursun Karataş(55), Hollanda’da öldü. Uzun süredir kanser tedavisi gördüğü bilinen Karataş, İstanbul’da toprağa verilecek.

Beyoğlu’ndaki Makine Mühendisleri Odası’nda dün bir basın toplantısı düzenleyen Halkın Hukuk Bürosu avukatları, Karataş’ın ölümüyle ilgili bilgi verdi. Toplantıya Karataş’ın kardeşi Reşat Karataş da katılırken, avukat Taylan Tanay, “Müvekkilimiz Dursun Karataş, 11 Ağustos’ta saat 05.00’de hayatını kaybetti. Karataş 10 yıldır kanser tedavisi görüyordu. Hollanda’daki avukat arkadaşımız bu yüzden öldüğünü söyledi. Ailesi şu anda çok üzgün durumda” dedi.

‘Yasal engel yok’

Karataş’ın bir yakınının cenazeyi almak için Hollanda’ya gittiğini belirten Tanay, “Şu anda idari işlemler yapılıyor. Türkiye’ye getirilmesinde yasal bir engel yok. İstanbul’a defnedilecek. Ancak ne zaman ve nereye defnedileceği konusunda net bir bilgi yok. Bu takvim birkaç gün içinde belirlenecek” diye konuştu.

Defin sırasında gerginlik yaşanmamasını isteyen Tanay, “38 yıllık siyasi yaşamı olan müvekkilim kadar spekülasyon yapılan başka kimse yoktur. İstihbarat ve hükümetler tarafından hep spekülasyon meselesi yapıldı. Umarım defin bir gerginlik konusu yapılmaz” dedi.

Karataş’ın terörist olduğunu kanıtlayan bir durum olmadığını savunan Tanay, “Karataş’a tırnak içinde söylüyorum terörist damgası vuruldu. Ancak bunu kanıtlayacak bir durum yok. Hiçbir mahkeme ve davadan terörist olduğu yönünde bir karar çıkmadı” iddiasında bulundu. Reşat Karataş, başsağlığı dileklerini kabul etti ancak soruları yanıtsız bıraktı.

Devrimci Sol örgütünün, cezaevinden esrarengiz şekilde kaçan yöneticilerinden Sinan Kukul ve Bedri Yağan, polis operasyonlarında öldürülmüştü. Dursun Karataş’ın
çeşitli dönemlerde çekilmiş fotoğrafları Interpol bülteninde yer alıyordu.

DHKP-C lideri kanserden öldü

Suikastların emrini verdi

Elazığ’da 1953’te doğan Dursun Karataş, gençlik yıllarında Devrimci Yol Hareketi ve Dev-Genç örgütü saflarında yer aldı. Karataş’ın 1978’de Devrimci Yol’dan ayrılarak kurduğu Devrimci Sol, eski Başbakan Nihat Erim ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ın öldürülmesi olaylarını üstlendi.

12 Eylül darbesinin ardından 30 Eylül 1980’de yakalanan Karataş 9 yıl cezaevinde kaldı. Tutuklu kaldığı süre boyunca örgütü cezaevinden yöneten Karataş, 25 Ekim 1989’da Bayrampaşa Cezaevi’nden örgütün iki numaralı ismi Bedri Yağan’la birlikte firar etti. Karataş, hala esrarını koruyan firar olayının ardından yurtdışına kaçtı.

Eşi Çiftehavuzlar’da öldürüldü

17 Nisan 1992’de İstanbul Çiftehavuzlar’daki bir eve düzenlenen operasyonda Karataş’ın eşi Sabahat Karataş’ın da aralarında bulunduğu 11 Dev-Sol üyesi öldürüldü. Operasyonun ardından haklarında “kasten adam öldürmek” suçundan dava açılan 22 güvenlik görevlisi beraat etti.

Karataş’ın örgütü 1994’de DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) adını aldı. 9 Eylül 1994’de Fransa’da yakalanan Karataş’ın 4 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması büyük tartışmalara yol açtı. Türkiye’nin yoğun çabasına rağmen Karataş iade edilmedi.

Bugüne dek çok sayıda güvenlik görevlisi ve vatandaşın ölümüyle sonuçlanan onlarca eylemin talimatını vermekle suçlanan Karataş’ın örgütü DHKP-C, 1996’da düzenlediği suikastte Sabancı Holding Yönetim Üyesi Özdemir Sabancı’yla birlikte Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe’yi öldürdü.

Sabancı suikastının yanı sıra eski Başbakan Nihat Erim, eski Gümrük Bakanı Gün Sazak, eski Adalet Bakanı Mehmet Topaç, eski MİT müsteşarı Hiram Abas, emekli generaller Adnan Ersöz ve Hulusi Aydın, emekli Oramiral Kemal Kayacan, emekli Yarbay Ata Burcu ve eski DGM Başsavcısı Yaşar Günaydın’ın ölüm emirlerini de Karataş’ın verdiği iddia edildi.

Dursun Karataş’ın adı son olarak Ergenekon iddianamesiyle gündeme gelmişti. İddianamede savcıya ifade veren gizli tanıklar, Karataş’ın emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Susurluk olayının baş aktörlerinden Abdullah Çatlı ile sık sık görüştüğünü öne sürmüştü.

Dursun Karataş’ın lideri olduğu DHKP-C Sabancı suikastini üstlenmişti.

Elvan Ezber
MİLLİYET - 13.08.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.