Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi açıldı

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi açıldı

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi açıldı Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Ali Balkız ve...

A+A-

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi açıldı Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi açıldı

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Ali Balkız ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ün katılımı ile açıldı.

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Ali Balkız ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ün katılımı ile açıldı.

Pazar günü gerçekleşen açılış törenine Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Didim Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Yusuf Doğan ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Yusuf Doğan örgütlenmenin önemli olduğunu belirterek “Derneğimiz 1995’te kuruldu. Geçen süreçte Alevilerin ihtiyaçlarını mümkün olduğunca karşıladık” dedi.

Doğan konuşmasında derneğin üye sayısının 300’den 650’ye çıktığını da vurguladı.

HAK VERİLMEZ ALINIR

ABF Genel Başkanı Ali Balkız da yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hükümeti eleştirerek “Bu mekan tüm insanlığa açık bir mekandır. Alevileri camiye davet edenler bilmelidir ki Alevilerin ibadet merkezi cemevleridir. Aynı saygı cemevlerine de gösterilmelidir. Biz bu mekanı 1999’dan beri var etmeye çalışıyoruz. Ancak 1 ayda tamamlanan cami biliyoruz” dedi.

Konuşmasında Sabah Gazetesi Yazarı Emre Aköz’ü de “Maraş’ın 30. yıldönümünde insanlar dosya açılsın diye sokaklara dökülüyor, hükümet yanlısı bir gazetenin ağzı salyalı yazarı köşe yazısında saldırıyor” sözleri ile eleştiren Balkız, örgütlüğün önemini belirtti.

Hükümetin Alevi açılımı geliştirmesinin örgütlülüğün bir ürünü olduğunu söyleyen Balkız, “Nerede olursak olalım örgütlenelim. Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi de konfederasyonumuza üye olarak gücümüze güç kattı. Hak verilmez alınır şiarı ile hareket etmeliyiz” dedi.

Balkız konuşmasında bir ilke imza atarak cemevlerinden elektrik ve su parası almayan Didim Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi’ne de teşekkür etti.

SEÇEN DEĞİL SEÇİLEN

Balkız’ın ardından söz alan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi toplumunun değerlerinin Türkiye’nin değerleri olduğunu söyledi. Gümüş konuşmasında şöyle dedi: “Gerici Muaviye iktidar değerlerimizi yok sayıyor, saldırıyor. Bizler bu Muaviye anlayışına inat seçen değil seçilen olmalıyız. Çantada keklik olmaktan vazgeçmeli, sessizliği bozmalıyız. Eşitlik ve özgürlükten yana inisiyatif kullanmalıyız

Konuşmaların ardından İzmir Yamanlar Cemevi Semah Ekibinin semah gösterisi sergiledi.

Gösteriden sonra ise Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sosyolog Antropolog Atilla Erden’in konuşmacı olarak katıldığı “Aleviler ve Siyaset” başlıklı panel düzenlendi. Panelden “Mahkeme kararları hükümet tarafından uygulansın” ortak görüşü çıktı.

Buket Erbaş - (Didim/EVRENSEL) - 04.08.2009

Didim Alevi Bektaş-i Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği'nin açılışı yapıldı

Didim’de 1995 yılında kurulan Didim Alevi Bektaş-i Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği'nin resmi açılışı yapıldı.

Açılışa Didim Kaymakamı Ali Katırcı ve eşi, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, davetliler ve dernek üyeleri katıldı.

Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, "1995 yılında açılan derneğimizin resmi açılışını 14 yıl aradan sonra yapıyoruz. Tüm eksikliklerimizi tamamladık. İlçemize ve tüm Alevi Bektaşi yurttaşlara hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Daha sonra, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve Antropolog Atilal Erdem'in de katılımıyla açılış kurdelesi kesildi.

Açılışın ardından cemevi salonunda açılış konuşmalarına geçilirken ilk sözü alan Dernek Başkanı Yusuf Doğan, "15 yıl sonra cemevimizin resmi açılışını yaptık. Cemevimizin morgu da bu açılışla hizmete açıldı. Ayrıca derneğimizin adı değiştirdik ve Alevi Bektaşi Federasyonu'na üye olduk. Adım adım çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ise her yerde cem evi açmaya çalıştıklarını söylerken, "Bu mekanlar yarın da çocuklarımıza bırakacağımız en önemli mekanlar. Ezan ve Kur'an hepimiz içinse cem de Aleviler için aynı. Camiye gösterilen saygının aynısının ceme de gösterilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Balkız konuşmasında, "Sayın Diyanet İşleri Başkanı her seferinde cemin camiye alternatif olamayacağını dile getiriyor. Cem başka cami başka şey" ifadelerine yer verdi.

Didim ve Kuşadası Belediyelerine cemevlerini cami statüsüne aldığı için teşekkür eden Federasyon Başkanı Balkız, "Türkiye'de ilk kez Kuşadası ve Didim Belediyesi cemevlerini de camii gibi bir statü vererek meclis kararı da alarak su parası almayacağını duyurdu. Bu kararın tüm belediyelerimize örnek olmasını istiyorum. Biz bu kararı da hükümetimizden talep ettik ama değerlendirilmiyor. Didimlilerden dileğim buraya sahip çıkmalarıdır" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise konuşmasında cemevlerinin kültür sosyal ve inanç açısından önemine değinirken, "Alevi toplumunun taşıdığı değerler bugün yok edilmek isteniyor" görüşünü savundu.

Gümüş, konuşmasında Alevilerin artık seçen değil, seçilen olma yoluna girmesi gerektiğini de kaydetti.

Konuşmaların ardından İzmir Yamanlar Cem Evi Semah Grubu bir semah gösterisi gerçekleştirdi. (iha)

Didim'de Türk Halk Müziği konseri

Didim Alevi Bektaş-i Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği’nin resmi açılışı kapsamında Didim Kültür ve Sanat Derneği (DİKSAD) Didim Cem Evi bahçesinde Türk Halk Müziği konseri verdi.

Didim Alevi Bektaş-i Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneğinin resmi açılışı çerçevesinde düzenlenen etkinlikler dâhilinde Didim Kültür ve Sanat Derneği korosu Türk Halk Müziği konseri verdi.

Didim Cem Evi Bahçesindeki konserde DİKSAD korosu koro ve solo halinde Türk Halk Müziğinin birbirinden güzel parçalarını seslendirdi. Yaklaşık bin kişiye yakın Didimli konsere katılırken, konser yaklaşık 2 saat sürdü. Konser sonrası Dernek Başkanı Yusuf Doğan DİKSAD korosunu teşekkür etti. (iha)

Didim'de Arif Sağ coşkusu

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği’nin açılışı için geldiği Didim’de hayranlarıyla buluşan Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ, kayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı.

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği’nin açılışı nedeniyle düzenlenen konserde ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Arif Sağ sahneye çıktı. Didim Cemevi bahçesinde düzenlenen konsere yaklaşık bin 500 kişiye yakın kişi katılırken, ünlü türkücü ve saz üstadı Arif Sağ yoğun ilgiyle karşılandı.

Arif Sağ; konserine başladığından hayranları sahneye akın ederek, sanatçıyı yakından fotoğraf çekmek için uğraştıkları görüldü. 1 saat sahnede kalan ünlü sanatçı Arif Sağ konserde söylediği türküleriyle hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı. (iha)

5 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.