Die Linke: Almanya'nın Ermeni Soykırımı'ndaki Sorumluluğu Araştırılsın

Die Linke: Almanya'nın Ermeni Soykırımı'ndaki Sorumluluğu Araştırılsın

Almanya sol partisi Die Linke Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına ilişkin yaptığı açıklamasında Almanya’nın diplomat ve askerlerinin olanlardan haberdar...

A+A-

Almanya sol partisi Die Linke Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına ilişkin yaptığı açıklamasında Almanya’nın diplomat ve askerlerinin olanlardan haberdar olduğunu ancak müdahale etmediğini vurguladı.

İttihat ve Terakki hükümetinin “homojenleştirme siyaseti” ile Ermenilerin tutuklanarak, sürgüne gönderilmesi ve öldürülmesiyle devam eden süreci Süryani ve Keldani Hıristiyanlarına yönelik sürgün ve katliamların izlediğini belirten Die Linke bu soykırımda Almanya’nın da  sorumluluk taşıdığını ifade etti.

“Hatta Alman İmparatorluğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'nda konuşlanmış askerleri yer yer tehcire katıldı. Alman işverenleri, örneğin, Bağdat Demiryolu inşaatında on binlerce Ermeni'yi zorunlu işçi olarak çalıştırdı, ardından da ölüme gönderdi. Alman bankaları Ermeni halkının servetinden kâr etti. Savaş bittikten sonra Alman İmparatorluğu ve onun hukuki halefi olan Weimar Cumhuriyeti soykırımın önde gelen sorumlularını uluslararası kovuşturmalardan korudu.”

Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Die Linke Federal Almanya hükümetini de soykırımı tanımaya, soykırımdaki suç ortaklığına ilişkin verilerin bilimsel araştırmalar ve arşivlerin açılmasıyla ortaya çıkarmaya çağırdı.

Die Linke ayrıca “1915-2015 Türkiye'de Ermeni Soykırımı'nı Ortak Anmak” için yapılan uluslararası çağrıyı desteklediğini açıkladı. (EA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.