Dikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyor

Dikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyor

Dikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyorDikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında, ilçede yaşayan yurttaşlara suyu 10...

A+A-

Dikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyorDikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyor

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında, ilçede yaşayan yurttaşlara suyu 10 tona dek ücretsiz kullandırdığı gerekçesiyle açılan davanın duruşmasına dün devam edildi.

Dikili Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Danıştay denetçisinin raporlarına göre haklarında dava açılan 21 kişiden, Özgüven ve eski Belediye Başkanı Yüksel Uçar’ın da aralarında bulunduğu 14 sanıkla 6 avukatı katıldı.

Mahkeme heyeti, sanık avukatı Arif Ali Cangı’nın 4736 sayılı kanunun anayasaya aykırılık oluşturduğu savıyla ilgili iptal isteminin, bütün sanıkların ifadesi alındıktan sonra değerlendirileceğini belirtti. Eksiklerin tamamlanması için 23 Eylül’e ertelenen duruşmayı, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da izledi.

12 Temmuz 2008 - CUMHURİYET

SU DAVASINDA 2.RAUND
 
Dikili Belediye Başkanı Özgüven yargılanıyorDİKİLİ BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ÖZGÜVEN’İN VE MECLİS ÜYELERİNİN SUDAN YARGILANMASINDA 2.BULUŞMA

Özgüven "Yerel Belediyeler o beldelerin küçük hükümetleri olduğuna inanıyorum. Küresel ısınmaya karşı önlem almaya da yönelik olan su ücretlerinden 10 tona kadar para almama kararımız yasaya göre görevi kötüye kullanma olarak karşılık gördü. Ayrıca belediye çalışanlarımızdan da %50 indirimli su ücreti aldığımız için görevi kötüye kullanmaktan dolayı hakkımızda suç duyurusunda bulunuldu. Bu uygulamalar daha önceki dönemler de ve başka belediyelerde de mevcut. Biz bir kamu kuruluşuyuz. Kamunun yararına çalışıyoruz. Belediyeler işletme değildirler. Bu tür uygulamaların kararlarını kendimiz verebilmeliyiz. Kendi kendimizin yerel hükümeti olamıyorsak belediyelerin de bir anlamı kalmıyor. Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Bizim esas amacımız halkımıza hizmet götürmek" dedi.

SU DAVASINDA 2.RAUND

Dikili’de Belediye Başkanı Osman Özgüven’in, eski belediye başkanı Yüksel Uçar’ın ve meclis üyelerinin hakkında açılan su davasının ikincisi görüldü. Dava 11 Temmuz Cuma günü saat 11’de başladı. Belediye Başkanı Osman Özgüven adliye sarayına eşi Ayşe Özgüven, oğulları Evren, Utkan, Barış, Doğuş Özgüven ile birlikte geldi.

Adliye sarayının önüne Belediye Başkanı Osman Özgüven’i desteklemek için çok sayıda vatandaş toplandı. EGEÇEP üyeleri, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vildan Baykara’da Belediye Başkanı Osman Özgüven’e destek vermek için adliye sarayına geldiler.

'Görevi Kötüye Kullanmak' Suçundan Hâkim Karşısına çıkan Belediye Başkanı Osman Özgüven’i Av. Muhittin Üstündağ, Av. Erol Özcan, Av. Arif Ali Cangı, Av. Fahrettin Filiz ve Av. Ali Koç savundu.

Av. Arif Ali Cangı, “Yapılan suçlama anayasaya aykırıdır. Davanın anayasa mahkemesine götürülmesini talep ediyoruz”

Görülen davada söz alan Av. Arif Ali Cangı, “Davanın devamı için geçen celse sözünü ettiğimiz 4736 sayılı yasanın 1.mdnin 2 ve 5.maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla aynı yasanın 152.md gereğince Anayasa Mahkemesine götürülmesine ilişkin istemimizin karar altına alınmasını ve öncelikle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ki 1991 gün ve 3273 sayılı yasa ile onaylanması uygun bulunan anlaşmanın göz önüne alınmasını talep ediyoruz. 4736 Sayılı yasanın 1md.4.fıkrası göz önüne alındığında merkezi yönetimce yerel yönetimin bir anlamda tasarruf yetkisinin kısıtlandığı ve yerel yönetimlerin merkezi yönetimlerin denetimi ve gözetimi alındığı, bu anlamda belediye seçimlerinin meclis oluşumunun ve alınan kararların bir öneminin kalmayacağı açıktır. Bu sosyal devlet anlayışıyla, Anayasanın 2 v3 5.md. sözü edilen sosyal devlet anlayışına ve anayasanın 127 md. bağdaşmayacaktır” dedi.

Av. Muhittin Üstündağ ise Avrupa Yerel Yönetimler Özerklilik anlaşması uygulanan diğer tüm ülkelerde su yaşam hakkı olarak kabul edilmiş ve ücretlendirilmiştir. Bu anlamda konunun değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

Duruşma adli tatil nedeniyle 23.09.2008 günü saat 14.30’a ertelendi.

Duruşma sonrası basına açıklama

Duruşma sonucunda Belediye Başkanı Osman Özgüven’i adliye merdivenlerinde çok sayıda vatandaş alkışlarla karşıladı. Burada yapılan basın açıklamasında KESK Genel Başkanı Sami Evren; “Bu davanın sonuçları bizim için hiç önemli değildir. Çünkü bu dava Dikili halkının vicdanında zaten berat etmiştir. Belediye Başkanımızın mücadelesi sosyal belediyecilik anlayışını Türkiye’deki tüm belediyelere örnek etme mücadelesidir. Sosyal belediyecilikte eğitimde, sağlıkta, suda, ekmekte halkın yanında olmaktır. Önümüzdeki dönemde yerel seçimler vardır. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven tüm yerel seçim yerlerinde yeni bir tartışmayı başlatmıştır. IMF’nin ve Dünya Bankasının tüm uygulamalarına değim yerindeyse çomak sokulmuştur. Onlar her şeyi özelleştiren, onlar her şeyi paralı hale getiren, onlar her şeyi halka karşı kullanan mekanizmalar yaratmaktadır. Belediyelerimiz asla böyle olmayacaktır. Örnekte Dikili Belediyesidir. Ben KESK adına tekrar sayın başkana destek veriyorum. Sonuna kadar onun yanındayım” dedi.

Daha sonra konuşma yapan Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Değerli arkadaşlar yargılanma süreci ile ilgili herhangi bir şey söylemek istemiyorum. Yargılama devam ediyor. Yargılama devam ederken bizim uygulamalarımızda devam edecek. Uygulamalarımızdan sosyal belediyecilik anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz. Sosyal belediyecilik anlamında tam olarak uygulama yapmış olduğumuzu da iddia etmiyorum. Ama bu bir adımdır. Bundan sonraki uygulamalarımızda sosyal belediyeciliği tam anlamıyla Dikili’ye yerleştirmek istiyoruz. Tabii ki diğer belediye başkanlarımıza da buradan bir çağrı yapıyorum. Bugün içinde bulunduğumuz konum itibarıyla solda bu programı uygulamada birlikteliğe çağırıyorum. Ortak adaylarla, ortak programla, bu seçimleri sürdürmeliyiz. Başımızdaki sorunlardan ancak böyle kurtulabiliriz” dedi. 

Tarih : 11.07.2008
www.izmir-dikili.bel.tr

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.