Dikili-Kısas kardeş belediye

Dikili-Kısas kardeş belediye

Dikili-Kısas kardeş belediyeYaşar SEYMAN / BirGünBir semahın ardına düştüm…KISAS semahı ile Kısas’ı duydum.Adını semahına...

A+A-

Dikili-Kısas kardeş belediyeDikili-Kısas kardeş belediye

Yaşar SEYMAN / BirGün

Bir semahın ardına düştüm…

KISAS semahı ile Kısas’ı duydum.

Adını semahına veren KISAS beldesi Urfa ovasında kendini, inancını, özgünlüğünü koruyan bir ada gibi...

O semahın seyri,  o özlemle, o beldeyi görme arzusuna dönüştü ve onca yıl bekledim vuslat için…

Kısaslı ozan Dertli Divani geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülünü aldığı günlerde sendikaya benimle tanışmaya gelen Belediye başkanı Ali Ersöz’le söyleşirken; söz sözü açtı. Meğer KISAS Belediyesi’nin bir kardeş belediyesi bile yokmuş.

Dostluk kardeşlik, dayanışma, barış söz konusu olunca aklıma DİKİLİ Belediyesi’nin efsane başkanı Osman Özgüven geldi. Hemen telefonla onu, aradım. Kısas’ı tanıttım ve kardeş belediye olmasını istedim. Hiç düşünmeden ‘Evet’ dedi. 16 Nisan’da onunla Ankara’dan Urfa’ya gittik. O akşam Belediye Başkanı bizi yemeğe evine götürdü. Kurulan yer sofrasında buluştuğumuz canlarla söyleşi, Kısaslı ozanların bize saz çalıp deyiş söylemelerine uzandı:

“Mihman hoş geldin, hoş geldin.”
 
Urfa’ya 12 kilometre yakınlıktaki Kısas’tan geceyi geçirmek için Urfa’ya döndük.

Başını yastığa koyduğunda hemen uyumaz ki, geldiğiniz, gördüğünüz güzellikler, yoksunluklar aklınıza düşer ve uykunuz kaçar.

Bazı kentler insanı ile bazı kentlerde tarihi, doğası, kültürel zenginliği ile sizde kalır. O kente o güzelliklerle, o güzel insanlarla bakarsınız. Urfa sanat dünyasına çok büyük değerler vermiştir. Buna karşın Mehmed Uzun’un Urfa’sında ‘Kitap Günleri’ yapılmaz, ‘Bedih Kazancı’nın, Şiwan’ın Urfa’sında bir konservatuar açılmaz, Yılmaz Güney’in şehrinde ne yazık ki henüz bir film festivali geleneği yoktur. Bu düşüncelerle gün döndü.  

Güne heyecanlı doğmak özlemimdir.
 
Ankara’da yola çıkan Saniye, Derya, Osman Başkan’la kahvaltıda buluştuk.

Kısas’a giderken; Fırat nazlı nazlı akıyor; bu nazlı akış sanki dostluğun, barışın işareti. O gün Kısas’ta Dikili meltemleri esecek, kardeşlik bir kez daha gündem olacak.

 ‘8. Aşure ve Kültür Etkinliği’ni Kısaslı genç Aynur Özbay öyle güzel sundu ki, gelecek adına umut çiçekleri açtı o uçsuz bucaksız ovada…

Belediye Başkanının dediği gibi:

Şanlıurfa gibi inançsal ve kültürel zenginliklerin bir arada olduğu bir yerde Aşure simgesel anlamda birçok değeri bir arada barındırır. Kısas halkı olarak pişirdiğimiz aşureleri Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Arap onbinlerce dostumuzla paylaşıyoruz.”

Belediye Başkanı Ali Ersöz’ün açış konuşması ardından sırayla; Yaşar Seyman,  Veliyettin Ulusoy, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birer konuşma yaptılar. Kemal Kılıçdaroğlu, Osman Özgüven, Yaşar Seyman’a “Fahri Hemşerilik”, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya da katkılarından ötürü teşekkür plaketi verildi. Binlerce insan, güneşli bir günde Mercan Erzincan, Nülifer Sarıtaş, Ali Ekber Eren, Dertli Divani dinleyip, semahın seyrinde mutlu oldular.

Dikili Başkanı Osman Özgüven:
 
Yerel yönetimlerde de kendi düşüncemizi sosyal anlayışımızı sürdürmek için çabalıyoruz. Bu kolay olmuyor. Ülkemizde sosyal devletten ne derece söz ediliyor, bu düşündürüyor insanı. Her şeye karşın Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, insanların bir arada dostça yaşamsından yanayız

Kısaslı gençlerin düşlerinde yaşamak istedikleri Dikili gibi olsa Kısas onlar da doğup büyüdükleri Kısas’ta mutlu yaşayıp; Dikili’ye yazları dinlenceye gitseler daha güzel olmaz mı?

Fırat boylarında o gün kimi ezana koştu, kimi semah döndü.

Ali ile Osman kardeş oldular.

Bu topraklarda özlenen bu değil mi?

Anlıyor görünmekten, anlamak daha kolay değil mi?

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy60952 = 'yasarseyman' + '@';

addy60952 = addy60952 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text60952 = 'yasarseyman' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

60952 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

BirGün - 19 Nisan 2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.