Dikkat... !

Dikkat... !

Dikkat... ! Durak Arslan / FransaÜzerinde « Dikkat ! » yazılı levhaların en uyarıcısı, otomobil ile seyrederken önünüze çıkan...

A+A-

Dikkat... ! Dikkat... !

Durak Arslan / Fransa

Üzerinde « Dikkat ! » yazılı levhaların en uyarıcısı, otomobil ile seyrederken önünüze çıkan tren geçitleri ikaz levhasıdır. Avrupa ülkelerindeki tren geçitlerinde, « Dikkat » levhasının hemen altında şu ek açıklama bulunur ; « Bir tren, diğerini gizleyebilir » Bu ek uyarı ile, görünen tren geçip gitse bile, ikincisinin henüz geçmekte olduğu konusunda sizi uyanık kılar ve ona göre hareket ederek, öbür trenin altında ezilmezsiniz. Doğal olarak refleksiniz de buna göre şekillenir.

Alevi açılımı çerçevesinde, bir seri Alevi çalıştayları yapıldı. Şimdi sıra, TC Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik’in, Avrupalı Alevi kurumlarını, başka kişi ve kurumları ziyaret turunda. Bu tur da tamamlandıktan sonra, dağ doğuracak ! Doğacak yavrunun cinsiyeti, boyu, kilosu şimdiden belli. Doğacak çocuk ne olursa olsun, yeterki sağlıklı olsun. Hayırlı bir evlat olsun temennisi hepimizin ortak duygusudur.

Aleviler ile hükümet aynı duyguları paylaşıyormu ?

Bu çalıştayı yürüten siyasi partinin çoğunlukta olduğu TC Millet Meclisinde, evrensel hak çerçevesine giren Alevi haklarının verilmesi için sunulan yasa tasarılarını top yekün reddeden bir hükümetin duygu birliğinden sözediyorum.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye’deki zorunlu din dersi uygulamasını mahkum etmesine rağmen, Alevi öğrencilere haksızlığın davam etmesinde ısrarcı bir hükümetin bırakın duyguyu, adaletsizliğinden sözediyorum.

Aynı hükümet, Alevilerin haklarını vermek üzere bir çalışma yürütüyor ve bu hakların neler olduğunu anlamaya çalışıyor.

Hükümetin Alevileri anlaması için, aynı dili konuşması yetmeeez… aynı duyguları paylaşması gerekir.

Duygudaşlık yoksa, o zaman bu işin içinde bir başka iş var !

O zaman, Dikkat ! Bir tren başka bir treni gizleyebilir.

Dikkat ! Bu çalıştaylar Alevi talepleri üzerinden, sünni hükümetin adaletsizlik uçurumunu derinleştirmesine yarayabilir. Bu açılımın çalıştay sonuçları, Aleviler için çıkışı imkansız bir yeni kapan’ın açılımı olabilir.

Kim hangi duyguyu taşırsa taşısın. Hangi hedefe yürürse yürüsün. Hangi hesap ve tuzak içinde olursa olsun. O onların sorunudur. Onları duygularıyla, hedefleriyle, hesap ve tuzaklarıyla başbaşa bırakmak ise Alevilerin sorumluluğudur. Bu da, tamamen Alevi kurum ve önde gidenlerinin duruşuna bağlıdır.

Bu duruşun yolu ise, Alevilerin Serçeşme’de toplanıp kendi çalıştaylarını kendileri yaparak, kendi içinde rızalık alarak, çalıştay sonuç raporunu, hükümete, muhalefete, Meclise, basına, kamuoyuna ve Avrupa Parlementosuna deklare etmesinden geçer.

Dikkat…!

Bu vesile ile, hükümet içindeki iyi niyetli Milletvekili ve Bakanlara da bir gerçeği göstermek ve bir görevi hatırlatmak yerinde olur.

Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çiçeği burnunda yeni seçildikten hemen sonra Strasbourg’da verdiği resepsiyonda yaptığı konuşmayı alkışlayanlar, insani taleplerimizi kendisine sıraladığımız bir anda, bize sözlü ve fiziki saldırıda bulunanlardı. Mevcut hükümetin nasıl bir zemin üzerinde yükseldiklerini ve durduklarını orada da gördük ve biliyoruz. Bizim hükümete tavsiyemiz, Alevi çalıştayını Alevilerin kendilerine bırakıp çıkacak sonuca göre gereğini yerine getirmenin kouşullarını yaratmaktır. Acilen sünni çalıştaylarını başlatarak, üzerinde yükseldiği zemini merkez seçerek sorunları tersten çözme girişimindense, evrensel değerleri merkez seçerek, sünni tabanını analiz etmeli, eğitmeli ve çağdaş normlara yükseltmeli.

Sayın Bakan Faruk Çelik’in niyeti iyi de olsa, bu gerçeği görmeli, ona göre hareket etmeli.

Dikkat…! etmemizi gerektiren konunun özü budur.

Dikkat’inize.

Alevi-fuaf.com - Strasbourg, 17 Şubat 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.